Zwembad afdekken of niet?
26 januari 2021 

Zwembad afdekken of niet?

Zwembad afdekken? Of is dit helemaal niet nodig? In dit artikel leggen we je haarfijn uit waarom het altijd een goed idee is om je zwembad af te dekken. Tenminste, als er niemand in zit natuurlijk. Van alle zwembaden die we verkocht hebben, leveren we maar in +/- 15% een zwembad zonder afdekking. En dat is vaak omdat er dan al een afdekking aanwezig is. Eigenlijk ziet dus vrijwel iedereen de voordelen van een zwembad afdekking in. Dit geldt voor alle zwembaden met een pomp. Van opblaasbare zwembaden tot bouwkundige zwembaden. In dit artikel leggen we uit wat de voordelen van een zwembadafdekking zijn en welke jij nodig hebt. 

Waarom een zwembad afdekken aan te raden is, in het kort

Er zijn twee soorten afdekkingen voor de meeste zwembaden: 

Het gebruik van een zomer zwembadafdekking wordt door iedere specialist aanbevolen. Onder andere omdat het vervuiling, verdamping en warmteverlies minimaliseert. Wat leidt tot water- en energiebesparing, een schoner zwembad en een warmer zwembad.

Een winterafdekking wordt voor in Nederland bij permanente zwembaden ook altijd aangeraden. Dit scheelt dagen schoonmaken als je het zwembad klaar voor de zomer gaat maken.

Voordelen zwembad afdekken

Moet je het zwembad afdekken of niet? Het antwoord op deze vraag is: ja, het is zeker de moeite waard om je zwembad af te dekken. Hieronder vind je alle redenen waarom het een goed idee is om je zwembad af te dekken als je er niet in zit. Een zwembadafdekking de voordelen ervan:

Houdt bladeren, takjes en ander tuinafval buiten het zwembad

Visualiseer een zwembad zonder goede afdekking. Alles waait of valt in je zwembad; dode insecten, pluisjes, takjes en bladeren. Vervolgens breng je je middag door met vissen op willekeurig tuinafval. Een zwembadafdekking gebruiken voorkomt dat elk blaadje in je zwembad terechtkomt. Misschien heb je dan meer tijd om zoiets te doen als, uhmmm, zwemmen?

Vertraagt of stopt verdamping van het water

Weet je nog dat je leerde over verdamping van water in de scheikundeklas? Dit is het proces waarbij een vloeistof in damp wordt omgezet. Bijvoorbeeld doordat de zon op je zwembad schijnt. Een zomerafdekking houdt dit proces dus deels tegen.

Zwembad afdekking vermindert het gebruik van chloorproducten

Te veel chloor in je zwembad kan leiden tot rode ogen, niezen en irritaties. Dit is niet prettig. Het gebruik van een zwembadafdekking vermindert het chloorverbruik met 35 tot 60%. Gedurende het zwemseizoen, wat zowel kostenbesparend als gezonder is.

Helpt het zwembadwater op temperatuur te houden

Als je ‘s nachts het zwembad afdekt vermindert het warmteverlies. Dat betekent warmer water, en dat is fijn voor iedereen. Behalve Wim Hof dan.. Een zwembadafdekking werkt dus om in de nacht meer warmte vast te houden. 

Tip: heb je een zomer en winterafdekking? Gebruik deze dan beide om extra veel warmte vast te houden tijdens koude nachten. Zeker voor grotere zwembaden met meer wateroppervlakte heeft dit een goede isolerende werking.

Minder onderhoud

Zou het niet lekker zijn om minder vaak en minder lang te hoeven stofzuigen, zelfs als je er plezier in hebt? Een afdekzeil maakt het onderhouden van een zwembad een stuk eenvoudiger. Hierdoor hoef je dus minder onderhoud te doen. 

Je kunt hiervoor natuurlijk ook een zwembadrobot kopen. Maar ook dan heeft het afdekken voordelen wat betreft onderhoud. Je hoeft bijvoorbeeld het filter van de robot minder vaak te verschonen.

Bespaar geld en stroom

Een zwembadafdekking is de investering zeker waard. Koop een zwembadafdekking en ervaar de besparing vrijwel direct. Dit betekent dat je minder chloor nodig hebt. Een eventuele warmtepomp hoeft minder hard te werken door de extra isolatie. Je filterset verbruikt minder stroom. Je filterpomp gaat langer mee en je zwembad gaat langer mee. 

Veiligheid voor de kinderen (geldt niet voor elke afdekking)

Als de zwembadafdekking goed vastzit en goed geplaatst is. Voorkomt het dat kleine kinderen in het water terechtkomen.

Verschillende soorten zwembadafdekking

Zomerzwembadafdekking

Deze afdekkingen zijn gemaakt om het zwembad te beschermen tegen vuil en insecten. Ook zorgt hij voor snellere opwarming en dat het water minder snel afkoelt.  Ze zijn meestal lichter en eenvoudiger te plaatsen en verwijderen.

Winterzwembadafdekking

Winterafdekkingen zijn sterk en speciaal gemaakt om het zwembad te beschermen in de winter. Ze houden vuil en bladeren uit het water en voorkomen bevriezing. Deze afdekkingen zijn meestal steviger bevestigd. Om bestand te zijn tegen zware sneeuw en wind.

Wanneer kun je een zwembad het beste afdekken?

Het is slim om je zwembad in de herfst en winter af te dekken. Dit helpt om bladeren, vuil en verdamping te verminderen. En het zorgt ervoor dat het water schoon en warm blijft.

De beste manier om een zwembad af te dekken

De beste manier om een zwembad in de herfst en winter af te dekken is met een winterarafdekking. Door het afdekzeil strak over het zwembad te spannen en ervoor te zorgen dat het goed vastzit. Zo blijven vuil, bladeren en sneeuw buiten en blijft het water schoon.

Zwembad afdekking kopen bij de Zwembadmannetjes

Bij de Zwembadmannetjes kun je alles kopen dat te maken heeft met zwembaden. Denk aan: zwembaden, zwembadaccessoires en onderhoudsproducten. Ook afdekkingen bestel je bij ons.

Voordelen van een zomerafdekking of winterafdekking kopen bij de Zwembadmannetjes zijn:

  • Gratis verzenden vanaf €30 in Nederland en België 
  • Voor 16:00 besteld vandaag verstuurd
  • Gratis telefonisch advies van Mike het Zwembadmannetje
  • Wij hebben een klantbeoordeling van boven de 9.0 

Zwembad afgedekt de moeite waard?

Zwembad afdekken of niet? Ja je moet je zwembad gewoon afdekking. Het is altijd de moeite waard. Kes een goede zwembadafdekking en je ervaart direct alle eerder genoemde voordelen. 

Een zwembadafdekking kan helpen om je zwembad schoon te houden door bladeren, algen en rommel buiten te houden. Dit betekent minder schoonmaken en helderder water. Ook houdt het de temperatuur van het water hoger door warmte vast te houden (betere isolatie). zodat je kunt zwemmen in warm water zonder extra energiekosten.

Er zijn verschillende soorten zwembadafdekkingen, zoals noppenfolie, lamellen, afdekzeilen en zomerzeilen. De beste keuze hangt af van dingen zoals de grootte van je zwembad, het klimaat en hoe je het zwembad gebruikt.

Als je kinderen hebt is het slim om een stevige afdekking te overwegen. Om ongelukken te vermijden. Afdekkingen helpen ook om te voorkomen dat regenwater in het zwembad komt en het water vies maakt.

Het gebruik van een zwembadafdekking kost relatief weinig en kan de levensduur van je zwembad en accessoires verlengen. Een zwembadafdekking zorgt dus voor een flinke kostenbesparing. En de waterkwaliteit verbetert ook. Denk dus goed na over de opties en kies de afdekking die bij jouw wensen en budget past. Het is slim om je zwembad af te dekken voor helder water, warmtebehoud en veiligheid.

Misschien vind je dit ook leuk

Heb ik een ondervloer nodig?

Hoe werkt een chloordrijver?

De voor- en nadelen van een eigen zwembad

Chloor uitslag na het zwemmen

Warmtepomp zwembad werkt niet

Wat kost een zwembad in de tuin?

Verschillende soorten zwembaden voor in de tuin

Zwembad in de tuin - de ultieme gids

Place comment