Maak je zwembad zomerklaar in 7 stappen
28 september 2020 

Maak je zwembad zomerklaar in 7 stappen

Je zwembad zomerklaar maken is meer dan de afdekking eraf halen en een beetje chloor er in. Het is belangrijk dat je de zomerklaar stappen goed volgt. Dit scheelt een hoop de daaropvolgende weken. Onder andere voor je gezondheid, maar vooral voor de tijd die je kwijt bent aan onderhoud. Hieronder acht stappen om je voor te bereiden op een mooi en gezond zwemseizoen. Deze stappen gelden alleen voor zwembaden die je niet hebt afgebroken voor de winter.

Wanneer ga je je zwembad zomerklaar maken?

Voor wanneer je je zwembad zomerklaar gaat maken is niet echt een regel. Als je ziet dat het over een weekje lekker weer wordt lijkt het ons een goed moment. Andere geven aan dat je kan beginnen als het water 12 ºC is en dat lijkt ons ook prima. Wel is het belangrijk dat de kans op vorst volledig verdwenen is en vaak is dat in april.

Zomerklaar stap 0: vul je zwembad niet (want hij is al vol)

Ten eerste, maak je zwembad nooit leeg, zelfs niet als je in een heel koud klimaat leeft. Een leeg zwembad is nergens goed voor tenzij dit in de gebruiksaanwijzing van je zwembad staat. Als je een (deels) ingegraven zwembad leegt terwijl de grondwaterspiegel hoog is, dan gaat hij kapot. Er ontstaat dan te veel druk op de zijkanten. Dat kan een volledige vervanging van het zwembad betekenen.

Zomerklaar stap 1: verwijder de winterafdekking

De laatste stap van het winterklaar maken van je zwembad is het afdekken van je zwembad met een winterafdekking. Deze moet je er dus weer afhalen. Let wel op dat er geen laag vuil water op de afdekking is komen te staan. Als dit wel het geval is zorg er dan voor dat dit water niet in het zwembadwater terecht komt. Vervolgens reinig je de afdekking, laat je hem drogen en berg je hem op tot het zwemseizoen voorbij is.

Zomerklaar stap 2: maak je zwembad schoon

Zorg ervoor dat al het vuil verwijderd wordt. Je kan hier van alles voor gebruiken. Van stofzuigers tot schepnetten en robots. Heb je je zwembad goed winterklaar gemaakt? Dan kost deze stap je een stuk minder tijd.

Zomerklaar stap 3: sluit alles netjes aan

Zorg er verder voor dat alles juist is aangesloten. Denk o.a. aan de pomp en het filtersysteem. Sluit het filtersysteem aan volgens de gebruiksaanwijzing van het apparaat.

Zomerklaar stap 4: vul je zwembad aan

Als het waterpeil tijdens de winter is gedaald, vul het dan bij. Tijdens het winterklaar maken heb je het zwembad als het goed is voor een deel geleegd om de skimmers te beschermen. Nu is het tijd om het water weer aan te vullen. Uiteraard doe je dit gewoon met kraanwater. Doe dit nooit met bron- of grondwater in verband met hoge ijzerwaardes.

Zomerklaar stap 5: laat de filter draaien

Zorg ervoor dat het filter schoon is voordat je het aanzet. Reinig een patroonfilter door het patroon te verwijderen en deze schoon te spoelen met de tuinslang. Als je een zand- of fibercleanfilter hebt, zet het filter dan op de backwash stand waardoor het zand wordt schoongemaakt. Draai het vervolgens naar de normale stand.

Zomerklaar stap 6: test de waardes van het water

De pH-waarde meet de zuurgraad van het zwemwater. Hoe lager de pH-waarde, hoe beter de desinfectie van uw zwembad in principe, maar de waarde moet ook gezond blijven voor je huid. De ideale pH-waarde van zwemwater ligt tussen 7,2 en 7,6. Bij een waarde van 7,0 is het water neutraal; bij een hogere waarde is het water basisch en bij een lagere waarde is het water zuur. De pH-waarde van uw zwembad is relatief eenvoudig te controleren met behulp van bijvoorbeeld teststrips. Ook zijn er andere alternatieven om de waardes van je zwembadwater te meten. Dit kan natuurlijk ook gedaan worden aan de hand van een digitale testset. Als je ziet dat de pH-waarde te hoog is, betekent dit dat er algenvorming en kalkaanslag kan optreden. Bovendien is een hoge pH-waarde ook ongezond voor ogen en huid. Is de pH-waarde niet tussen de 7,2 en 7,6? Voeg dan pH- of pH+ toe om de waardes te herstellen.

Als de pH-waardes op het juiste niveau zijn gebracht, is het zaak om chloortabletten toe te voegen. Lees hiervoor de instructies op de achterkant van het product.

Zomerklaar stap 7: laat de pomp draaien met de zomerafdekking er op

Voor je gaat zwemmen, laat de pomp de eerste 3 dagen 24/7 draaien. Het filter moet elke dag worden schoongemaakt totdat het water helder is. Verwacht dat het hele proces ongeveer een week zal duren. Mogelijk moet je extra chloor toevoegen om het op het juiste niveau te houden. Pas als het water helder is en je de zwembadbodem kunt zien, is het verstandig om de afdekking te verwijderen en heerlijk van je zwembad te gaan genieten.

Vergeet je zwembad niet te onderhouden gedurende het zwemseizoen. Zorg ervoor dat het zwemwater gedurende het hele seizoen regelmatig getest wordt. En voeg waar nodig pH-min, plus of chloorproducten toe om het water gezond en helder te houden. Veel zwemplezier!

Place comment