U kunt het misschien al wel raden aan de naam. Een zwembad verwarming is simpel weg iets wat er voor zorgt dat uw zwembad water op een aangename temperatuur komt. Er zijn verschillende soorten zwembadverwarming installaties die u kunt gebruiken. U hoeft alleen uit te zoeken welke bij u en uw zwembad past.
Zwembad verwarmen
Wij bij de zwembadmannetjes begrijpen u wel. U wilt een lekker verwarmd zwembad, zodat u kunt zwemmen wanneer u maar wilt. Niet alleen in de zomer, maar ook tijdens de koudere dagen. Zo zorgt u natuurlijk voor optimaal gebruik van uw zwembad, en kunt u blijven genieten.
Een zwembad verwarmen kan op veel verschillende manieren, zo heb je zonne energie, een lucht water warmtepomp en bijvoorbeeld een zwembad warmtepomp. Hieronder staan een aantal voorbeelden van verschillende manier, met een aantal voordelen erbij.
Warmtepomp zwembad verwarming
Een zwembad warmtepomp in het zwembad werkt heel goed om uw zwembad te verwarmen. Het is een energiezuinig en effectieve manier om uw zwembad te verwarmen.
De warmtepomp verwarmt het water dat bij de pomp naar binnen stroom. Daar in de pomp wordt het verwarmd door het gas wat in de pomp zit te comprimeren, waardoor de temperatuur stijgt. Dan vervolgens kan het warme water eruit stromen en het zwembad weer ingaan.
Inverter warmtepomp
Een inverter warmtepomp is een type warmtepomp dis heel erg te vergelijken is met een ''normale'' warmtepomp. Het grootste verschil dat er tussen de twee zit is dat de inverter warmtepomp slimmer en zuiniger is. Dat is natuurlijk fijn voor de energiekosten. Ook zorgt de inverter warmtepomp ervoor dat het aantal graden van het water op peil blijft.
Solar zwembadverwarming
Één van de meest millieu vriendelijke opties om uw zwembad te verwarmen is met zonne energie. Dit is een effectieve manier en er komen dus geen extra energiekosten. De enige kosten die u heeft zijn de aanschafkosten.
Het is dus een relatief goedkope manier om uw zwembad op een goeie manier te verwarmen. Een goed voorbeeld van solar zwembadverwarming zijn de Interline Solar Heaters. Met die solar heaters kunt u zo uw zwembad verwarmen met ongeveer 5 graden in enkele dagen. En het werkt goed voor kleine zwembaden.
Als je uw zwembadwater sneller en meer wilt verwarmen, dan zou je meerdere bollen moeten kopen.
Elektrische verwarming
Een elektrische verwarming is ook een hele goeie optie. Het zorgt ervoor dat uw zwembadwater snel wordt verwarmd, en het maakt bijna geen geluid.
De werking is een beetje te vergelijken met dat van een waterkoker. De elektriciteit wordt omgezet in warmte, en die warmte zorgt ervoor dat er een spiraal wordt verwarmd. Die spiraal wordt zo warm, dat die het hele zwembad in een mum van tijd op een lekkere temperatuur heeft.
Het is ook krachtig genoeg om een groot zwembad te verwarmen. En het is dus ideaal voor jouw zwembad. Maakt niet uit of het een binnen- of buitenzwembad is.
Warmtewisselaar verwarming
Een warmtewisselaar is ideaal voor mensen die hun zwembad het hele jaar door willen gebruiken. De warmtewisselaar wordt aangesloten op gas, zonnecollectoren, elektriciteit of een warmtepomp.
Het water wordt op deze manier ook weer relatief snel verwarmd en het is een zeer betrouwbare manier om uw zwembad te verwarmen.
Verwarmen met een houtkachel
Met een zwembadkachel wordt uw zwembad snel en goedkoop verwarmd. Het water wordt snel verwarmd en het is ook nog eens milieuvriendelijk.
Een van de grotere nadelen van een houtkachel is, is dat je geen temperatuur kunt instellen. Dus het water kan met heel veel graden stijgen, wat u misschien niet wilt. De juiste temperatuur behalen en dan behouden, kan dus nog behoorlijk lastig zijn.
Een voordeel is dat je geen last heb van de extreem hoge energiekosten, maar je moet wel je handen er voor uit de mouwen steken.
Verwarmde zwembadafdekking
Zwembadafdekking is heel handig voor voor als je uw zwembadwater graag op temperatuur wilt houden. Met de juiste zwembadafdekking voorkomt u verdamping, waardoor er een stuk minder warmte verloren gaat.
En als u een verwarmende zwembadafdekking heeft, zit u helemaal goed als het zonnetje schijnt. De warmte van de zon wordt dan namelijk direct afgegeven aan het zwembadwater, wat natuurlijk ideaal is.
Het werkt dus niet helemaal op zonne energie, maar wel met de zon. Het is een beetje te vergelijken met een isolerend afdekzeil. Zo'n isolerend afdekzeil heeft namelijk hetzelfde doel, alleen dan kan je niet te gelijk zwemmen en dat zeil eroverheen hebben. Wel is zo'n zeil ideaal om het water 's nachts verwarmd te houden.
Warmtewisselaars
Een warmtewisselaar voor je zwembad is een apparaat dat helpt om het zwembadwater op te warmen. Het werkt door warmte te gebruiken van een andere warmtebron, zoals de zon, lucht, bodem of een boiler/warmtepomp.
Het zit in het zwembadsysteem en heeft een buizensysteem waar het zwembadwater doorheen stroomt. Het warmte-medium komt ook in contact met de buizen en geeft warmte af aan het zwembadwater. Hierdoor kan het zwembad efficiënt worden verwarmd, zelfs als het buiten koud is.
Warmtewisselaars zijn dus heel energiezuinig en hebben een laag verbruik. Ideaal dus om uw zwembad te verwarmen. Zeker als u geen fan bent van hoge energiekosten.
Natuurlijke warmte
Je kan natuurlijk ook helemaal vertrouwen op de natuurlijke warmte die je krijgt van bijvoorbeeld de zon. Als je van de zon profiteert met warmte, dan is dat een hele zuinige manier om je zwembad te verwarmen. Je hebt wel een beetje geluk nodig met zonnige dagen, en het warme weer in het algemeen. Je bent dus heel afhankelijk van de buitentemperatuur. Als de buitentemperaturen niet goed zijn, dan wordt je zwembad ook niet lekker verwarmd.
Als je zwembad in de buitenlucht staat, dan kan die ook nog eens veel warmteverlies hebben, mits je een afdekzeil hebt. Je kan dus nooit helemaal de gewenste temperatuur instellen van je zwembad, en je moet ook rekening houden met de warmste uren van de dag. Dan kan het water namelijk een stuk warmer zijn dan aan het einde van de dag of in de ochtend.
Energie verbruik zwembad verwarming
Het energieverbruik voor zwembadverwarming hangt af van verschillende dingen, zoals de grootte van het zwembad, de gewenste watertemperatuur, het type verwarmingsapparaat, hoe goed het zwembad geïsoleerd is en de temperatuur buiten.
Als je het water in je zwembad lekker warm wilt houden en het buiten koud is, kan het flink wat energie kosten. De meest gebruikte methoden voor zwembadverwarming zijn gas, elektriciteit of een warmtepomp.
Gasverwarming kan efficiënt zijn, maar is soms wel prijzig. Elektrische verwarming is makkelijk in gebruik, maar kan duur zijn omdat elektriciteit best prijzig is. Een warmtepomp is energiezuiniger, maar is wel een flinke investering.
Zwembadverwarming aansluiten
Het aansluiten van een zwembadverwarming kan verschillen afhankelijk van het type zwembadverwarming dat je hebt, maar hier zijn enkele algemene stappen die je kunt volgen voor het aansluiten van een zwembad verwarming:
- Bepaal waar de zwembadverwarming geïnstalleerd moet worden. Dit kan afhangen van factoren zoals de grootte van het zwembad, de locatie van de apparatuur, en of de verwarming binnen of buiten geïnstalleerd wordt.
- Zorg voor voldoende ruimte en plaats de verwarming op een geschikte locatie. Let erop dat er voldoende ruimte is om de apparatuur te installeren, en dat er genoeg ventilatie is om de warme lucht af te voeren.
- Sluit de verwarming aan op het zwembadsysteem. Dit kan betekenen dat je leidingen en fittingen moet aansluiten op de inlaat- en uitlaatkleppen van het zwembad. Als je een warmtepomp gebruikt, moeten ook de koelvloeistofleidingen en elektrische aansluitingen correct worden aangesloten.
- Installeer een thermostaat en sluit deze aan op de verwarming. Een thermostaat zorgt ervoor dat de watertemperatuur in het zwembad op de juiste temperatuur blijft.
- Controleer of de verwarming goed werkt. Zodra de aansluitingen zijn gemaakt, zet je het systeem aan en controleer je of het water door de verwarming stroomt en of de temperatuur van het water stijgt.
Wij raden ook altijd aan om de handleiding van uw gekozen verwarming goed door te lezen. In die handleiding hoort duidelijk te staan hoe en wat je het moet doen. Ook geven wij als advies mee dat als u twijfels heeft over het installeren van uw verwarming, dat u dan hulp inschakelt van iemand die er verstand van heeft.