Wat is de ideale temperatuur voor zwembadwater?
23 oktober 2023 

Wat is de ideale temperatuur voor zwembadwater?

Twijfel jij welke temperatuur jouw zwembadwater moet zijn? Geen probleem.

In dit artikel leggen we je precies uit hoe warm je zwembadwater moet zijn voor de beste zwemervaring. Hoewel dit voor iedereen verschilt hebben we het uitgebreid getest met het team en kwamen we tot een gezamenlijke conclusie.

Wij zijn al +5 jaar de betrouwbaarste leverancier voor al je zwembadproducten. Ook testen we dit soort zwembad vraagstukken, zodat jij het niet hoeft te doen.  

De beste temperatuur voor zwembadwater ( in het kort )

De persoonlijke voorkeur voor de temperatuur van zwembadwater is voor iedereen natuurlijk anders. Sommige houden meer van een hogere temperatuur en andere van een lagere temperatuur. Om dit uit te zoeken hebben wij verschillende temperaturen getest en vergeleken. Uiteindelijk zijn we tot een conclusie gekomen over wat de meest ideale temperatuur is. Wij denken dat voor jouw zwembad in de tuin de ideale temperatuur tussen de 26 tot 28 graden ligt. 27 graden dus... Rond deze temperaturen kun je het beste genieten van je zwembad. Lees verder om er achter te komen hoe wij de zwembadwater temperatuur onderzocht hebben

Wat is een lekkere zwembad temperatuur?

Om zo optimaal mogelijk van een zwembad te genieten, is het ideaal als de watertemperatuur zich bevindt op ongeveer 10 graden onder je lichaamstemperatuur. De meeste mensen ervaren zwemmen als plezierig bij een watertemperatuur van ongeveer 28°C volgens het internet (de gemiddelde temperatuur in een subtropisch zwembad).

Als je actief aan het spelen bent, geef je wellicht de voorkeur aan een iets lagere temperatuur om tijdens de inspanning je lichaamswarmte te reguleren. Dit is ook de reden dat zwembaden om baantjes te trekken een lagere temperatuur hebben. Voor baby's, kleine kinderen en ouderen is daarentegen een wat hogere watertemperatuur vaak prettiger, gezien hun mindere activiteit in het zwembad. Voor hen is een watertemperatuur van minimaal 30°C beter geschikt.

Voor dit artikel hebben wij een aantal verschillende temperaturen getest en vergeleken. We hebben gekeken welke temperatuur het meest aangenaam is voor jouw zwembad in de tuin. We hebben het getest met 3 personen en waren het unaniem eens. Alle temperaturen hebben we getest in het Interline Century 4,6 rond met Interline Inverter warmtepomp. Met deze warmtepomp inclusief bypass kit kunnen we de temperatuur goed reguleren. De buitentemperatuur tijdens de test was 24 graden met sluierbewolking.

 • 20 graden: wij ervaren 20 graden als net te koud om ontspannen te kunnen zwemmen. Op hele warme zomerdagen zal 20 graden als een lekker verkoeling aanvoelen. Maar op iets mindere dagen voelt het water oncomfortabel. Brrrr.
 • 22 graden: 22 graden is qua kou goed te vergelijken met 20 graden. Op warme zomerdagen voelt 22 graden lekker aan en verkoelt het goed. Op andere dagen is het gewoon net te koud op comfortabel te kunnen zwemmen.
 • 24 graden: wij vinden 24 graden een heerlijke temperatuur om lekker in te zwemmen. 24 graden is bijna perfect voor als je actief bezig bent in het zwembad. Wil je gewoon een beetje hangen, dan is het wellicht nog net te koud.
 • 26 graden: een watertemperatuur van ongeveer 26 graden biedt een aangename zwemervaring voor iedereen denken wij. Voor de spelende kinderen en luierende volwassenen die aan de rand zitten met een drankje. Het water is merkbaar warmer dan 24 graden. Zwemmen bij 26 graden is ideaal voor diegenen die een iets warmere, maar niet te hete, omgeving prefereren. Je koelt zeker nog af als je in een bad van 26 graden plonst. Het is de juiste balans tussen verkoeling en comfort. Daardoor aantrekkelijk voor een zwembad in je tuin, ongeacht de weersomstandigheden. Voor ons is dit de beste zwembadtemperatuur.
 • 28 graden: dit is nog steeds een prima temperatuur. Echter, als je actief gaat spelen wordt het wel een beetje warm, maar zeker nog wel te doen. Bij een buitentemperatuur van boven de 30 graden is het wellicht te warm. Voor een kort plonsje of op een luchtbed in het water is het prima. Je koelt zelfs nog wel een beetje af. Dit terwijl de buitentempratuur 24 graden is. Het is niet koud maar ook niet te warm.
 • 30 graden: deze temperatuur ervaarde wij echt als te warm. 30 graden is net niet meer comfortabel. Zodra je een beetje actief bent in het water krijg je het al snel warm. Of ligt dat aan ons? Als het buiten onder de 20 graden is kan het wel even lekker zijn, maar op warme zomerdagen kun je het bad beter kouder houden dan 30 graden.

Temperatuur zwembadwater: verschillende zwembaden

 • Subtropisch zwemparadijs (openbaar binnenzwembad): de watertemperatuur ligt meestal tussen de 27 en 28 graden.
 • Openbaar buitenzwembad (zonder afdekking): hier wordt het water meestal op een verfrissende de 20 tot 22 graden gehouden.
 • (Olympisch) zwembad of wedstrijdbad: de temperatuur van dit zwembad varieert doorgaans rond de 25 á 26 graden.
 • Bubbelbad: in het bubbelbad kun je vaak genieten van een warme en ontspannende temperatuur die varieert tussen de 37 en 40 graden.
 • Baby- en kinderbad: voor de kleintjes wordt gestreefd naar een aangenamere watertemperatuur van de 30 tot 34 graden.

Hoe verhoog je de zwembadwater temperatuur in eigen zwembad?

Je kunt jouw zwembadwater op verschillende manieren verwarmen. De keuze heeft te maken met jou budget en de grootte van jouw zwembad. Hier hebben wij 3 voorbeelden op een rijtje gezet.

Solar verwarming

Solar panels en bollen zijn milieuvriendelijke en efficiënte manier om water temperatuur te verhogen. Ze gebruiken zonne-energie om water te verwarmen. Het water stroomt door collectoren heen en wordt ondertussen verwarmd door de zon. Daarna keert het water terug je zwembadwater in.

Klik hier voor het beste aanbod voor Solar panels

Beste temperatuur zwembadwater solar verwarming

Warmtepompen

Een warmtepomp gebruikt elektriciteit om warmte over te dragen naar het zwembadwater. De warmtepomp sluit je aan op je normale pomp. Het schone water dat uit de pomp komt, stroomt door de warmtepomp terug het zwembad in. Door de geproduceerde warmte wordt de watertemperatuur hoger in jouw zwembad. Dat is natuurlijk heerlijk genieten!

Tip: bestel bij een warmtepomp altijd een bypasskit zodat je hem kunt omzeilen.

Klik hier voor het beste aanbod voor warmtepompen

Beste temperatuur zwembadwater met warmtepomp

Afdekzeilen

Een afdijkzeil helpt vooral om de juiste temperatuur in jouw zwembad te behouden, maar kan ook zeker verwarmen. Een Zomerafdekking is gemaakt van een soort bubbelfolie. Hierdoor verliest het water nauwelijks tempratuur en blijft het schoon. Door de mooie technologie verwerkt in het afdekzeil verwarmt het water ook nog eens sneller als de zon er op schijnt. Hierdoor is het dus zeker een aanrader om ook in de zomer jouw zwembad af te dekken met een afdekzeil.

Klik hier voor het beste aanbod voor afdekzeilen

Zwembad verwarmen zomerafdekking

Hoe maak ik mijn zwembadwater kouder?

Om je zwembadwater kouder te maken, zijn er verschillende stappen die je kunt ondernemen. Welke stap het beste is voor jou is afhankelijk van de grootte en het type zwembad dat je hebt. Hier zijn enkele voorbeelden om de watertemperatuur te verlagen:

Schaduw: zorg voor meer schaduw boven je zwembad. Dit kan gedaan worden door parasols, luifels, of het planten van bomen in de buurt van het zwembad. Door schaduw koelt jou water langzaam af.

Water verversen: dit is een effectieve maar tijdrovende manier. Laat een deel van het warme water uit het zwembad weglopen en vul het aan met koud water. Herhaal dit een paar keer indien nodig.

IJsblokken: voeg ijsblokken toe aan het zwembad. Dit is een snelle manier om de watertemperatuur te verlagen, maar dit helpt meestal niet voor een langere tijd.

Wat is de ideale zwembadwater temperatuur voor baby's?

De ideale temperatuur voor baby's kan natuurlijk variëren. Over het algemeen wordt een zwembadwater temperatuur van ongeveer 32 graden to 34 graden aangeraden voor baby's. Baby's zijn natuurlijk een stuk gevoeliger dan volwassenen. Dus is het heel belangrijk om ervoor te zorgen dat het water niet te koud is. Hiermee voorkom je ongemak of zelfs onderkoeling.

Het is wel belangrijk om in gedachte te houden dat de comfortzone van baby's kan verschillen. Daarom moet je altijd de temperatuur van het zwembadwater controleren voordat je je baby erin plaatst. Vaak zie je ook aan de reactie van de baby hoe die het vindt. Zorg er ook voor dat je baby goed wordt beschermd tegen de zon en niet laat ze niet te lang in het water.

Een solar panel of warmtepomp kan ervoor zorgen dat jouw water binnen no time de gewenste temperatuur is.

Is zwemmen in te koud water gevaarlijk?

Op een warme zomerdag is het begrijpelijk dat we op zoek gaan naar verkoeling. Wanneer de temperaturen plotseling stijgen, duurt het vaak even voordat recreatiegebieden zoals plassen, rivieren of de zee opwarmen.

Het is belangrijk om nooit te zwemmen in water kouder dan 15°C, omdat het risico op spierkrampen en onderkoeling dan aanzienlijk is. Zwembadwater geleidt beter, waardoor je lichaamstemperatuur sneller daalt in water dan in een koude ruimte. Gelukkig zijn zwembaden vaak veel sneller warm en kun je hier snel en veilig van genieten. Bovendien is het ook veel comfortabeler.

Als je van plan bent om te zwemmen in natuurlijk water, is het verstandig om de temperatuur van het water te controleren voordat je een duik neemt. In sommige gevallen kan het handig zijn om te wachten tot het water wat meer is opgewarmd door de zon. Dan is het water al een stuk warmer voordat de echte warme dagen beginnen.

Te koud zwemabdwater

Beste temperatuur zwembadwater

Voor als je het gemist hebt: de beste temperatuur van je zwembadwater is 26 graden. De temperatuur van je zwembad verhogen doe je met:

Links naar gerelateerde blogs

Place comment