Hoe laat je jouw zwembad leeg lopen?
22 april 2022 

Hoe laat je jouw zwembad leeg lopen?

Je zwembad vullen met water is niet zo moeilijk. Je hangt de tuinslang om de zwembadrand en de rest gebeurd vanzelf. Je zwembad legen is een ander verhaal. Dit kan nog wel een klusje zijn. Zeker wanneer we het hebben over grotere zwembaden. Geen zin in een overstroming door een leeglopend zwembad? Lees er alles over in deze blog.

Inbouw zwembad legen

Over het algemeen laat je een inbouwzwembad nooit zomaar leeglopen. Dit gebeurd eigenlijk alleen bij schade aan de liner. Het enige wat je doet is het zwemwater verlagen om je zwembad winterklaar te maken. In deze situatie verlaag je het waterpeil tot ongeveer 10-15 cm onder de inbouwdelen (skimmers en bovenste inspuiter). Op deze manier voorkom je scheuren en lekkages wanneer het vriest.

Het verlagen van het zwembadpeil kun je op twee manieren doen. Door middel van een backwash of een afvoer pomp. Deze pomp wordt ook wel een dompelpomp genoemd. Wanneer je het zwemwater verlaagt met een backwash reinig je ook nog eens het filter. Twee vliegen in een klap dus :D

Intex zwembad leeglopen

Je Intex zwembad leeg laten lopen kan op dezelfde manier als bij een inbouw zwembad. We adviseren om een dompelpomp te gebruiken bij grotere zwembaden. Een dompelpomp is de snelste en meest verantwoordelijke manier om je zwembad te legen.

Leeg nooit je zwembadwater in de tuin

Je zou er ook voor kunnen kiezen om de dop los te draaien van je Intex opzet zwembad, maar dit raden wij af. Het is onverstandig om je zwembadwater te legen in je tuin. Hoewel het de snelste manier is om je Intex opzet zwembad te legen heeft het negatieve gevolgen voor je tuin. Je zou misschien denken dat het water goed is voor je tuin, maar door de aanwezigheid van chloor is het zelfs schadelijk voor je tuin planten. Wanneer je zwembadwater met chloor in de tuin loost is dit zelfs illegaal en riskeer je een behoorlijke boete. Niet in de tuin laten lopen dus!

Je Intex zwembad leeg laten lopen met een tuinslang

Je zou ervoor kunnen kiezen om je zwembad te laten leeglopen met een tuinslang. Wij adviseren om deze optie te kiezen bij een wat kleiner Intex zwembad. Ieder Intex zwembad beschikt over een leegloopventiel. Zowel aan de binnenkant en de buitenkant hebben een dop/plug die je kan aandraaien. Voordat je de tuinslang erop aansluit moet je de plug aan de binnenkant goed vastzetten. Wanneer de tuinslang aangesloten is en de slang verbonden is met de afvoer kan je het water laten lopen (een normale tuinslang voldoet).

Er blijft altijd een kleine laag water over wanneer je het zwembad leegt met een slang. Het laatste beetje op de bodem blijft over omdat het leegloopventiel net iets hoger geplaatst is. Om het overige bodem water te verwijderen is er eigenlijk maar één optie naast de dompelpomp. En dat is overhevelen. Je Intex zwembad leeg laten lopen kan met een tuinslang dus tot het leegloopventiel.

Je Intex zwembad leeglaten lopen met een dompelpomp

Een dompelpomp kan in tegenstelling tot een slang wél het laatste beetje afvoeren. Zorg ervoor dat de stekkerkabel van de dompelpomp aangesloten is bij een geaard stopcontact. De pomp leg je vervolgens op de bodem van het zwembad. Nu kan de pomp zijn werk doen en is binnen no-time je bad leeg.

Let op: De dompelpomp gaat niet automatisch uit als er geen water meer in het bad aanwezig is. Blijf dus in de buurt.

Opbergen van Intex zwembaden

Nadat je het zwemwater hebt laten weglopen raden we het aan om je Intex bad op te bergen. Wanneer je er voor kiest om je Intex bad te laten staan in de winter komt je garantie te vervallen. Als je kiest voor het opbergen van je Intex bad moet je er voor zorgen dat het hele zwembad droog is. Door dit te doen voorkom je schimmel en mogelijke scheuren in de liner.

Tip: Gebruik voor de zekerheid een droge doek om het zwembad droog te deppen.

Place comment