Wat is een inbouw zwembad en wat zijn de voordelen?
24 februari 2023 

Wat is een inbouw zwembad en wat zijn de voordelen?

Je bent misschien op zoek naar een mooi zwembad voor in je tuin. Maar je hebt zelf geen idee wat een goed zwembad is en wat niet. Je leest veel op internet over inbouw zwembaden, maar wat zijn dat nou precies? Hier in deze blog vertellen we er alles over.

Wat is een inbouw zwembad?

Een inbouw zwembad is simpelweg gezegd een zwembad die in de grond zit gebouwd. Het is dus precies het tegenovergestelde van een opbouw zwembad. Inbouw zwembaden hebben heel veel voordelen.

Zo heb je bijvoorbeeld jarenlang zwemplezier. Ze hebben een hele lange levensduur en dat is natuurlijk heel belangrijk. Ook heeft een ingebouwd zwembad een natuurlijke uitstraling en ziet het er mooi afgewerkt uit.

U kunt een inbouwzwembad bijvoorbeeld in de tuin plaatsen. U kunt zelf uw zwembad inbouwen, maar u kunt het natuurlijk ook laten doen. Op die manier weet u zeker dat het goed gaat.

Inbouw zwembad

Verschillende soorten zwembaden

Er zijn natuurlijk verschillende soorten zwembaden. En elk type zwembad heeft natuurlijk weer zijn eigen voor- en nadelen. Om dat voor u wat duidelijker te maken staan hieronder er een aantal op een rijtje.

Betonnen zwembaden

Betonnen zwembaden zijn één van de meest duurzamen en betrouwbare inbouw zwembaden. Ze zijn ook nog eens heel aanpasbaar met de vorm. Ze worden namelijk gemaakt op de locatie van de klant waar het zwembad gebouwd wordt. Wat betekent dat alles nog aangepast kan worden op de wensen van de klant.

Deze zwembaden zijn ook nog eens heel sterk, en daardoor heel betrouwbaar. De meeste betonnen zwembaden gaan zo'n 20 tot 30 jaar mee. En soms wel langer! Omdat beton zo'n sterk materiaal is, kan het worden ontworpen om tegen allerlei soorten grond en weersomstandigheden te kunnen.

Polyester zwembaden

Een polyester zwembad wordt gemaakt van glasvezel versterkt met, je raad het misschien al wel. Polyester! Dit materiaal is een hele populaire keuze voor zwembaden. Het is namelijk lichtgewicht, duurzaam en bestand tegen corrosie.

Een groot voordeel van dit type zwembad is dat ze makkelijk en snel te installeren zijn. Het zwembad wordt van te voren al helemaal gemaakt, en hoeft op locatie alleen nog maar geïnstalleerd te worden. Dat gaat veel sneller dus dan bij betonnen zwembaden.

Daarnaast zorgen ze er ook nog in de fabriek voor dat het zwembad een gladde afwerking heeft. Dit verkleint de kans op krassen en beschadigingen en zorgt dus voor een langere levensduur. En dat is altijd goed nieuws natuurlijk.

Nog een voordeel van dit soort zwembaden is dat ze weinig onderhoud nodig hebben. Door dat gladde oppervlak is het heel makkelijk schoon te maken en ook schoon te houden. Ook is het materiaal heel goed bestend tegen chemische stoffen en UV-stralingen. Daardoor raken ze ook nog eens minder snel beschadigd.

Folie zwembaden

Folie zwembaden zijn eigenlijk gewoon inbouw zwembaden, met een laagje waterdicht folie die de bodem bedekt. Deze folie die de bodem bedekt is vaak gemaakt van vinyl of PVC. Ook is het verkrijgbaar in verschillende formaten en met verschillende patronen. Het is relatief goedkoop en biedt veel aanpassings mogelijkheden.

Een groot voordeel van folie zwembaden is dat het behoorlijk goedkoop is. Dit komt omdat het folie gewoon goedkoop is en het bouwproces is heel eenvoudig. Ook kan het altijd perfect worden gemaakt voor de klant, aangezien je allerlei verschillende soorten kleuren en vormen hebt.

Natuurlijke zwembaden

Natuurlijke zwembaden zijn zo gemaakt dat het net lijkt op een natuurlijk meertje, of vijver. Ze zijn dan ook gemaakt van natuurlijke materialen en vormen. Denk bijvoorbeeld aan veel stenen en plantjes die worden gebruikt. Dat laat het een heel natuurlijk beeld krijgen.

Een groot voordeel van natuulijke zwembaden is toch wel echt dat ze heel duurzaam en milieuvriendelijk zijn. Ze gebruiken namelijk helemaal geen chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor het milieu. Je kan er wel gewoon in zwemmen door het natuurlijke filtratiesysteem. Die zorgt dat het water helemaal mooi schoon blijft.

Houten zwembaden

Een houten inbouw zwembad is een zwembad dat gemaakt is van houten constructies, zoals balken en planken. Ze hebben een natuurlijke uitstraling en zijn over het algemeen goedkoper dan betonnen of polyester zwembaden.

Er zijn twee soorten houten zwembaden: bovengrondse en in de grond. Bovengrondse houten zwembaden zijn eenvoudig te installeren en verkrijgbaar in verschillende maten en vormen. In de grond houten zwembaden zijn duurder en vereisen professionele installatie.

Een voordeel van houten zwembaden is de natuurlijke uitstraling die ze bieden, door de verschillende soorten hout waarvan ze gemaakt kunnen worden. Maar houten zwembaden zijn gevoeliger voor beschadiging en slijtage dan betonnen of polyester zwembaden. Regulier onderhoud is vereist om rot of beschadiging te voorkomen.

Houten zwembaden zijn minder duurzaam dan betonnen of polyester zwembaden, hebben een kortere levensduur en zijn minder flexibel in termen van ontwerp en grootte. Kortom, houten zwembaden bieden een natuurlijke en betaalbare optie voor mensen die op zoek zijn naar een inbouwzwembad, maar vereisen meer onderhoud en hebben een kortere levensduur dan andere zwembadtypen. Mocht u nu geïnteresserd zijn in een houten zwembad, neem dan een kijkje op onze webshop voor houten zwembaden.

Stalen zwembaden

Stalen zwembaden zijn populaire inbouwzwembaden vanwege hun duurzaamheid, betaalbaarheid en eenvoudige installatie. Deze zwembaden hebben een stalen frame dat stevig en stabiel is, en wanden die bestaan uit stalen platen. Dit stalen frame zorgt ervoor dat het zwembad lang meegaat en bestand is tegen de elementen.

Stalen zwembaden zijn verkrijgbaar in verschillende maten en vormen, waardoor er voor vrijwel elke tuin wel een geschikt zwembad is. De installatie van een stalen zwembad is relatief eenvoudig en kan snel worden uitgevoerd. Dit is vooral handig als je het zwembad snel in gebruik wilt nemen.

Een ander voordeel van stalen zwembaden is dat ze weinig onderhoud nodig hebben. De wanden van het zwembad zijn gecoat met een speciale coating die bestand is tegen corrosie en slijtage. Dit betekent dat het zwembad niet zo snel beschadigd raakt en minder onderhoud nodig heeft dan bijvoorbeeld een betonnen of polyester zwembad. Kijk verder op onze webshop voor stalen zwembaden voor meer informatie.

Houten en stalen zwembad

Metalen zwembaden

Metalen zwembaden zijn inbouwzwembaden die vergelijkbaar zijn met stalen zwembaden, maar zijn opgebouwd uit andere soorten metalen, zoals aluminium of zink. Deze zwembaden hebben een metalen frame en wanden die bestaan uit metalen platen of panelen.

Net als stalen zwembaden zijn metalen zwembaden relatief goedkoop en gemakkelijk te installeren. Ze zijn ook duurzaam en hebben minder onderhoud nodig dan bijvoorbeeld een betonnen zwembad. Het metalen frame en de wanden zijn bestand tegen corrosie en slijtage, waardoor het zwembad lang meegaat.

Een voordeel van metalen zwembaden is dat ze lichter zijn dan stalen zwembaden, waardoor ze gemakkelijker te verplaatsen zijn. Dit kan handig zijn als je het zwembad op een andere locatie wilt plaatsen of wilt verplaatsen naar een andere plek in de tuin.

Eigen zwembad inbouwen

U kunt ervoor kiezen om natuurlijk uw eigen zwembad in te bouwen. Dit scheelt een hele som met geld, maar brengt ook de nodige risico's met zich mee. Zo is de kans natuurlijk groter dat je zelf een fout maakt, zeker als je zelf helemaal geen ervaring hebt met zo iets doen.

Als het geval zo is dat u geen, of amper ervaring heeft met zo'n project. Dan kunnen wij aanraden om een zwembadbouwer in te huren. Dit kost natuurlijk wel extra geld, maar zorgt ook voor zekerheid. De plaatsing van uw zwembad is namelijk een essentieel gebeuren, en is iets waar je geen fouten in wil maken. Een zwembad bouwen is ook een enorme klus, dus als u ervoor kiest om het zelf te doen, moet u er veel tijd voor aan de kant zetten.

Verschillende formaten

U heeft natuurlijk ook een ruime keuze aan het formaat en verschillende vormen van uw zwembad. Groot, klein, rond of ovaal. Noem het maar op, de keuze is reuze. Vaak wordt er gekozen door mensen met wat kleinere tuinen, voor een iets kleiner zwembad. Meestal is het dan ook een opzetzwembad. Deze zwembaden worden vaak niet echt gebruikt om te zwemmen, maar meer om na warme dagen verkoeling te zoeken in het bad.

Bij mensen met een achtertuin die iets groter is wordt er vaak gekozen voor een groter zwembad. En vaak bij wat grotere zwembaden wordt de keuze gemaakt om er een ingebouwd zwembad van te maken. Een ingebouwd zwembad zorgt voor een mooie afwerking en extra plezier in uw tuin.

Omdat inbouw zwembaden erg permanent zijn kunt u het ook heel mooi maken met accessoires. Zo kunt u de wanden mooi maken met verlichting. Ook kunt u er een mooie trap bij kiezen om makkelijk het zwembad in en uit te kunnen. Ook kunt u allerlei accessoires aanschaffen om het zwembad goed te onderhouden.

Zwembad inbouw mogelijkheden

Er zijn natuurlijk ook verschillende mogelijkheden als het aankomt op inbouw zwembaden. De plaatsing van het zwembad is namelijk heel belangrijk. Je kan niet zomaar overal in de tuin een zwembad plaatsen.

De grond waar het zwembad op komt te staan is namelijk heel belangrijk. Het gewicht is daar de belangrijkste reden voor. Het hele zwembad met de wanden en vloer daarvan is al zwaar. En daar komt dan ook nog liters en liters aan water in. De ondergrond moet dus stevig genoeg zijn om dat gewicht aan te kunnen.


Place comment