Wel of geen zwembad kopen? De kosten, types en nadelen!
Het klinkt misschien allemaal heel leuk en aardig. Een privé zwembad in de tuin hebben. Maar zo geweldig is het allemaal niet. Er zitten een hoop nadelen aan verbonden die mensen vaak over het hoofd zien. En als ze dan de dure aankoop van een zwembad hebben gedaan, zijn ze er uiteindelijk helemaal niet blij mee. Om dat te voorkomen bij u hebben we een aantal nadelen op een rijtje gezet.
Nadelen zwembad in tuin
Om te beginnen is één van de grootste nadelen de kosten. Het aanschaffen en onderhouden van een zwembad kost nou eenmaal veel geld. En dat geld had eventueel naar iets anders kunnen gaan.
Ook brengt het een enorme verantwoordelijkheid met zich mee. Het schoonhouden van een zwembad is heel belangrijk, aangezien je anders irritaties op je huid kan krijgen. En niemand wordt daar vrolijk van.
Veiligheid speelt ook een grote rol bij een zwembad. Mocht u thuis kinderen of huisdieren hebben, kan het gebeuren dat ze in het zwembad vallen. Dit is te voorkomen door voorzorgsmaatregelen te nemen, maar het is wel weer een extra punt om rekening mee te houden.
Type zwembad
Er zijn een aantal verschillende soorten zwembaden, en elk soort zwembad heeft zijn eigen nadelen. Dus het is ook belangrijk als u twijfelt over de aankoop van een zwembad, dat u hier rekening mee houdt.
Opblaasbare zwembaden
Een opblaaszwembad is over het algemeen relatief goedkoop. Vergeleken met een ander soort zwembad. Wel is het zo dat het een stuk minder duurzaam zijn. Ze gaan sneller stuk, dus dan zou u steeds een nieuwe moeten kopen, wat uiteindelijk dan meer geld kost.
Zo'n opblaasbaar zwembad is ook vaak beperkt in grootte. Ze zijn vaak niet groot genoeg om er echt in te kunnen zwemmen, maar om in te zitten. En dat kan na een tijdje ook gaan vervelen.
Je kunt de zwembaden ook niet eindeloos laten staan. Dit komt omdat ze los staan, dus als de wind iets te hard staat kan het zo maar zijn dat het zwembad wegwaait. Dus u zal elke keer het zwembad weer moeten opbergen. En wij begrijpen heel goed dat u daar niet altijd zin in zult hebben.
Er zit bij zo'n zwembad ook geen pomp om het water schoon te houden. Dat betekent dat u misschien wel elke dag het water zou moeten vervangen, en dat kost natuurlijk een grote hoeveelheid water.
Houten zwembad
Houten zwembaden zien er vaak heel mooi uit, maar ook bij dit zwembad zijn er een aantal nadelen. Zo heb je bijvoorbeeld de hele hoge prijzen. Een zwembad van hout is vaak duurder dan een ander soort zwembad. Wat natuurlijk heel vervelend is.
De onderhouds eisen van een houten zwembad liggen ook erg hoog. Je moet het wel eens schuren en verven om het zwembad mooi te houden. Ook heb je bij dit type zwembad meer kans op rotting, vocht en insectbeschadiging. Dit allemaal kan de levensduur van het zwembad aanzienlijk verminderen.
Verder heb je ook bij dit zwembad het probleem dat het vaak niet groot genoeg is om te zwemmen. Ze zijn vaak geschikt om in te zitten en te kunnen relaxen, maar als u echt wil zwemmen moet u een heel groot zwembad kopen, wat heel veel geld kost.
Mocht u alsnog interesse hebben in een houten zwembad, bekijk dan hier al onze houten zwembaden.
Stalen zwembad
Stalen zwembaden hebben zijn ook slachtoffer van de hoge kosten. Het kopen van zo'n zwembad kost veel geld wat natuurlijk niemand wilt. Je hebt ook minder flexibiliteit. Er zijn maar een beperkt aantal groottes en vormen, waardoor het niet geschikt is voor elke tuin.
Het zwembad onderhoud is ook heel belangrijk. Je moet zorgen dat het niet stuk gaat en zorgen dat het goed schoon blijft. U kunt hier lezen hoe je uw zwembad goed kunt schoonhouden.
Deze zwembaden kunnen ook heel erg verhit worden door de zon. En dat kan als oncomfortabel worden ervaren tijdens het zwemmen. Je kan ook niet zomaar overal het zwembad plaatsen, aangezien het heel zwaar is en de ondergrond dus stevig genoeg moet zijn daarvoor.
Vaak is zo'n zwembad ook mooier als ingebouwd zwembad, maar daar komen natuurlijk weer extra kosten bovenop. Denkt u dat een stalen zwembad toch iets is voor uw tuin, dan kunt u hier al onze stalen zwembaden bekijken.
Opzetzwembaden
Één van de grootste nadelen van een opzetzwembad is de beperkte levensduur. Ze kunnen snel beschadigen of vervormen wat natuurlijk heel vervelend is. De stof is vaak ook verzwakt dus het zwembad kan heel gevoelig zijn voor scheuren. Ook is het zo dat ze vaak minder stabiel staan. Dus bij harde wind of regen kan het voor komen dat het zwembad omvalt.
Polyester zwembad
Een heel groot nadeel van polyester zwembaden zijn dat ze geen lange levensduur hebben. Ze kunnen heel snel beschadigen, vervormen of verkleuren. Als je een zwembad in je tuin wilt en je kiest voor polyester, dan is de kans op verkleuring een stuk groter.
Voordelen zwembad in tuin
De uitdrukking 'Elk nadeel heeft zijn voordeel' geldt ook voor het hebben van een zwembad. Er zijn zat voordelen aan het hebben van een zwembad in de tuin. We hebben hieronder voor u een aantal voordelen op een rijtje gezet.
Één de grootste voordelen van een eigen zwembad hebben is dat je na een lange werkdag lekker in bad kan duiken. Het is een hele goeie manier om te relaxen en helemaal tot rust te komen. Als u een buitenzwembad heeft, kunt u in de zomermaanden een frisse duik nemen en daarna nog op het terras zitten.
Ook kan een zwembad in je tuin zorgen voor veel amusement, bijvoorbeeld voor het hele gezin en vrienden. Er zijn helaas niet echt goedkope zwembaden, maar als u het zwembad goed onderhoudt kan het, het zeker waard zijn. Bijvoorbeeld door het chloor pijl op orde houden en een goeie pomp installeren kan het zwembad al een stuk langer mee. Hier vindt u alles voor een schoon zwembad.
Zwemmen is ook nog eens heel goed voor de gezondheid. Als je je eigen zwembad hebt in de tuin, dan kun je dat gemakkelijk doen. Je hoeft ervoor niet het huis uit en te rijden naar het zwembad. Ook hoef je je geen zorgen te maken over openingstijden, of dat mensen je misschien raar aankijken in het zwembad. Je kan helemaal zelf bepalen wanneer je wil zwemmen. Zo kan je ook nog een beetje aan je conditie werken.
Je hoeft het zwembad ook helemaal niet zelf te installeren, je kunt gewoon gebruik maken van een zwembadbouwer. Het kost wel wat extra geld, maar dan weet je wel zeker dat het helemaal goed gaat.
Mocht je nou niet zo van koud water houden houden, maar ga je liever in een zwembad met warm water. Dan kan je goed gebruik maken een warmtepomp. Ook kan je gebruik maken van Interline Solar Heaters. Zo'n heater kan in enkele dagen de temperatuur al met ongeveer 5 °C verhogen. Het enige wat je nodig hebt daarvoor is de zon, dus geen extra energie kosten.
Eigen zwembad, wel of niet doen?
Er zijn een hoop dingen waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een zwembad. U moet heel goed voor uzelf bepalen of de voordelen de nadelen overtreffen. Denkt u nu dat u graag een zwembad wilt kopen. Neem dan vooral een kijkje op onze webshop. Mocht u nog meer willen lezen of informatie op doen. Kijk dan op onze blog website.