De voor- en nadelen van een eigen zwembad
11 mei 2022 

De voor- en nadelen van een eigen zwembad

Op een hete zomerdag is er niks zo lekker als een frisse duik nemen in het zwembad. Wat nog lekkerder is, is een eigen zwembad in de tuin waar je altijd gebruik van kunt maken. Je hoeft niet langer het huis uit voor verkoeling. Een eigen zwembad lijkt alleen maar voordelen te hebben, maar is dat ook echt zo? Vaak verkijken mensen zich op een privé zwembad. Een eigen zwembad vereist onderhoud en brengt de nodige kosten met zich mee. Daarentegen brengt een eigen zwembad ook een hoop voordelen met zich mee.

Voordelen van een eigen zwembad

Natuurlijk zijn er een hoop voordelen verbonden aan het hebben van een eigen zwembad. Het grootste voordeel van een privé zwembad is dat je niet meer buitenshuis hoeft te gaan voor verkoeling. Niet naar een openbare zwemplaats toe, maar direct je eigen bad inspringen. In tegenstelling tot openbare zwemplaatsen mag je zelf bepalen wie er gebruik maken van het zwembad. Ook biedt een eigen zwembad privacy en comfort.

Een privé zwembad zorgt voor een luxueuze uitstraling

Een zwembad biedt natuurlijk verkoeling en zwemplezier, maar een zwembad zorgt ook voor een andere uitstraling in je tuin. Het huis en de tuin krijgen een  meer luxueuze uitstraling. Vaak wordt de woning hierdoor meer waard. Zeker als het om een inbouwzwembad gaat. Een zwembad kan dus de vastgoedwaarde van je woning verhogen. Dit is mooi meegenomen, maar neem niet om deze reden een zwembad. Neem een zwembad om er zelf van te genieten.

Een eigen zwembad is goed voor de vitaliteit

Een privé zwembad in de tuin is niet alleen leuk en ontspannend, maar biedt zo veel meer voordelen. Met name op het gebied van gezondheid. Doordat je ten alle tijden kunt zwemmen in je privé zwembad zal je hier waarschijnlijk vaak gebruik van maken. Voordelen van het vele zwemmen zijn:

  • Een verbeterd slaappatroon; Tijdens inspanning worden hormonen vrijgegeven die helpen bij een goede nachtrust.
  • Een verlaging van de bloeddruk; Het water voert meer druk uit in het zwembad dan buiten het bad en zorgt voor een betere en gemakkelijkere bloedstroom.
  • Hoge calorieverbranding; Zwemmen is een efficiënte manier van calorieverbranding. Door een halfuurtje te zwemmen verbrand je al snel 300 kilocalorieën.
  • Een versterking van de spieren; Naast vetverbranding kan je ook zwemmen voor krachttraining en kan je spiermassa kweken. Ook is de impact op spieren en gewrichten erg laag tijdens het zwemmen en dus erg nuttig bij blessures.
  • Een vermindert risico op hart- en vaatziekten; Zwemmen verlaagt dus de bloeddruk en het cholesterolniveau. Een verlaging van beide vermindert de kans op hart- en vaatziekten.

Nadelen van een eigen zwembad

Het hebben van een eigen zwembad gaat niet altijd over rozen. Vaak wordt de hoeveelheid aandacht die je moet besteden aan een zwembad onderschat. Wanneer je een eigen zwembad aanschaft kom je er al snel achter dat je regelmatig onderhoud moet plegen. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat het water gaat verkleuren. Een lichtpuntje voor het onderhoud zijn de technologische ontwikkelingen die ons hierbij ondersteunen. Denk hierbij aan zwembadrobots, zoals de Walking Catfish.

Blijft alert en hou toezicht

Een openbare zwemplaats biedt ook de nodige voordelen waar een privé zwembad niet van kan profiteren. Met name als je (jonge) kinderen hebt is dit een belangrijke factor. Het hebben van een eigen zwembad brengt ook de nodige risico's met zich mee. Het zwembad is namelijk altijd open voor de kinderen, maar toezicht is er niet altijd. Blijf dus altijd alert op de kinderen in de tuin als het zwembad gevuld is.

Ook hiervoor is een oplossing. Je zou een alarmsysteem kunnen gebruiken dat af gaat bij beweging in het zwembad.

Een zwembad brengt extra kosten met zich mee

Vaak verkijkt men zich op de extra kosten dat een zwembad met zich mee brengt. Naast de onderhoudskosten van chloor en dergelijke zal ook de energierekeningen stijgen. Zeker met de huidige energieprijzen is dit een belangrijke factor om mee te wegen.

Om je zwembad schoon te houden zal je ongetwijfeld een pomp- of filtersysteem gebruiken. Ook kan je er voor kiezen om je zwembad te verwarmen met een warmtepomp. Op deze manier kan je het zwembadwater op een aangename temperatuur brengen en kun je het zwemseizoen verlengend met een aantal weken. Het gebruik van zulke producten heeft wel een impact op de energierekening.

Een alternatief van een warmtepomp is solar verwarming. Dit zijn producten die het zwembad verwarmen door middel van zonne-energie en dragen niet bij aan de energierekening.


Is een privé zwembad het waard?

Al met al is een privé zwembad het zeker waard. Ongetwijfeld zal je enorm veel plezier beleven aan het hebben van een eigen zwembad. Hou in ieder geval rekening met de onvoorziene kosten dat een zwembad met zich mee brengt zodat je niet voor verassingen komt te staan.

Place comment