Zwembad in de tuin - de ultieme gids
28 augustus 2020 

Zwembad in de tuin - de ultieme gids

Je ziet het vaak in films: huizen die miljoenen waard zijn met een geweldig zwembad in de tuin. Het zwembad is altijd schoon, er is een prachtig uitzicht en iedereen ziet er goed uit. Dit lijkt soms een fantasie, maar dat hoeft het helemaal niet te zijn. Tenminste het gedeelte over een schoon zwembad in je eigen tuin. Tegenwoordig is het voor iedereen mogelijk om een écht zwembad in je tuin te hebben. Zo kan je altijd optimaal van je tuin genieten als het zonnetje schijnt. En dat wil jij toch ook?

Luxe zwembad in de tuin

We hebben deze uitgebreide gids geschreven voor iedereen die een zwembad in de tuin wilt of al heeft. Twijfel jij nog? Begin dan bij het begin en laat je verassen over de mogelijkheden. Heb je al een zwembad in je tuin en ben je op zoek naar een specifiek onderdeel? Gebruik dan de inhoudsopgave hieronder om makkelijk te navigeren.

Inhoudsopgave

 1. Verschillende soorten zwembaden voor in de tuin
 2. Zwembaden voor een kleine tuin
 3. Wat kost een zwembad in de tuin
 4. Kies je voor een zwembad met of zonder filterpomp
 5. Zwembad in de tuin plaatsen
 6. Hoe lang moet een filterpomp aanstaan?
 7. Je opblaas- of opzetzwembad winterklaar maken
 8. Je op- of inbouwzwembad winterklaar maken
 9. Vergunning voor een zwembad in de tuin
 10. Vragen over een zwembad in je tuin?

H1. Verschillende soorten zwembaden voor in de tuin

Met +25 graden genieten van het zonnetje in je eigen tuin? Dan heb je wel iets nodig om af te koelen. En een lekker koud drankje is dan vaak niet genoeg. Een zwembad daarentegen? Die brengt vaak altijd verkoeling! Zeker in combinatie met dat lekkere drankje.

Er zijn veel verschillende zwembaden voor in je tuin. Je hebt verschillende merken zoals: Intex, Bestway of Interline. Er zijn verschillende maten, verschillende materialen, verschillen in hoe je ze opzet en nog veel meer verschillen. Voor welke moet jij dan gaan? Daarvoor hebben we dit onderdeel van de gids geschreven. Lees je deze gids alleen om deze reden? Dan kan je wellicht beter de blog genaamd: Verschillende soorten zwembaden voor in de tuin lezen. Hier gaan we er nog iets uitgebreider op in.

Opblaasbare zwembaden

Je kiest vaak voor een opblaasbaar zwembad voor één van de volgende redenen:

Opblaasbare zwembaden zijn leuk voor kinderen
Veel opblaasbare zwembaden zijn echt bedoelt voor kinderen. Volwassenen kunnen er natuurlijk wel even in afkoelen, maar kinderen hebben er vaak veel meer lol van. Schaf je het zwembad niet voor de kinderen aan dan kan je misschien beter voor een opzetzwembad gaan. Uiteraard zijn er uitzonderingen. Bijvoorbeeld de Intex Easy Set Pools. Deze zijn niet volledig opblaasbaar, maar hebben alleen een opblaasbare rand. We hebben ze zo groot als 549 x 122 cm. Deze zijn dus zeker groot genoeg voor volwassenen.

Ze zijn gemakkelijk op te zetten (alleen opblazen)
Even blazen even pompen of zelf een elektrische luchtpomp. In ieder geval heb je een opblaasbaar zwembad zo opgezet. Hoewel een opzetzwembad tegenwoordig ook in 10 minuten staat, blijft een opblaasbaar zwembad natuurlijk het makkelijkst. Zeker de Intex Easy Set Pools. Bij deze zwembaden hoef je alleen maar de rand op te blazen. Makkelijker kan niet toch?

Opblaasbare zwembaden zijn goedkoop
Ook budget speelt natuurlijk een rol bij de keuze voor een zwembad. Wat kost een opblaasbaar zwembad eigenlijk? Voor ieder budget is er een opblaaszwembad beschikbaar. De allerkleinste zijn zelfs onder de €10. Tegenwoordig zijn opzet zwembaden goed betaalbaar, maar blijven opblaaszwembaden de goedkoopste. Goede opblaasbare zwembaden waar je met de hele familie van kan genieten beginnen rond de €30.

Opblaasbare zwembaden zijn makkelijk op te bergen
Ssssssssss. Even laten leeglopen opvouwen en hij past zo in de kast. Een zwembad staat natuurlijk niet het hele jaar op. Vaak maar drie maanden per jaar. Je moet je zwembad dus ook ergens opbergen tijdens de overige negen maanden. Heb je weinig opbergruimte? Ook dan vind je wel een plekje voor een leeg en ingepakt opblaasbaar zwembad.

Opblaasbare zwembad voor in de tuin

Bekijk onze collectie opblaasbare zwembaden hier.

Opzetzwembaden

Je kiest voor een opzetzwembad voor één van de volgende redenen:

Opzetzwembaden zijn duurzaam
Als volwassene kan je natuurlijk heerlijk genieten van een zwembad in je tuin. Maar voor kinderen.. Voor kinderen is het echt geweldig! Een opzetzwembad blijkt altijd een geweldige investering voor je kids. Als je er goed mee omgaat kan een opzetzwembad – van bijvoorbeeld Intex – wel tien jaar meegaan! Ook hoef je bij een opzetzwembad maar één keer te vullen. Tenminste, als je het goed schoon houd. Wil je meer weten over het schoonhouden van je zwembad? Lees dan onze gids daarover. Wil je gewoon de makkelijkste oplossing? Kies dan voor Simply Genius.

Eenvoudig op te zetten
Een zwembad opzetten is nog nooit zo makkelijk geweest. In de categorie opzetzwembaden vind je enkel gemakkelijk op te zetten zwembaden. Hier hebben we de baden dan ook op geselecteerd. De meeste zwembaden zijn van het merk Intex. Intex zwembaden staan bekend om de hoge kwaliteit en de eenvoud van het opzetten.

Relatief goedkoop
Ruime opzetzwembaden heb je al vanaf €80. Dat valt mee toch?

Verschillende maten opzetzwembaden
Er zijn enorm veel verschillende maten opzetzwembaden. Het kleinste opzetzwembad is 122 x 122 x 30 cm. Is dat veel te klein voor jou? De maten lopen op tot 975 x 488 x 132 cm. Dit zijn dus serieuze zwembaden. Is dit nog niet groot genoeg voor je? Neem dan contact met ons op. Wij vinden vast nog wel iets groters voor je.

opzet zwembaden voor in de tuin

Onze collectie opzetzwembaden.

Opbouw of inbouw zwembaden

Je kiest voor een opbouw of inbouw zwembad voor de volgende redenen:

Een opbouw zwembad is permanent
Ben je al bekend in de zwembadwereld en is het tijd voor een permanent zwembad? Dan is een opbouwzwembad wat voor jou. Deze zwembaden zijn van de hoogste kwaliteit en waarborgen de langste levensduur van alle zwembaden. De opbouwzwembaden kunnen zowel bovengronds opgebouwd als ingegraven worden. Op het moment dat het bad in- of opgebouwd is, heb je een prachtig permanent zwembad in de tuin.

De duurzaamheid van hout en staal
Er zijn opbouwzwembaden van verschillende materialen. De populairste materialen zijn staal en hout. Beide materialen zijn prima om een duurzaam zwembad van te maken. Ook gaan hout en staal ongeveer even lang mee. Vaak meer dan twintig jaar. Hout wordt vaak gekozen door de natuurlijke uitstraling. Heb je een natuurlijke en groene tuin? Dan staat een houten zwembad daar vaak prachtig bij. Een stalen heeft meer de uitstraling van een traditioneel zwembad en daarnaast zijn ze vaak ook iets steviger.

De uitstraling van een inbouwzwembad
De uitstraling speelt natuurlijk ook een rol. Een ingebouwd zwembad ziet er vaak toch net iets netter uit dan een zwembad boven de grond. Daarnaast hebben op- en inbouwzwembaden van zichzelf altijd een professionelere uitstraling. Het zijn tenslotte ook echte permanente zwembaden. Neem bijvoorbeeld het houten Bali zwembad. Deze staat toch prachtig in iedere tuin?

Opbouw zwembaden voor in de tuin

Onze collectie op- en inbouw zwembaden.

H2. Zwembaden voor een kleine tuin

Heb je een kleine tuin? Ook dan is er zeker een geschikt zwembad voor jou te vinden. Er zijn hele kleine zwembadjes waar je toch veel plezier in kan maken met mooi weer. We hebben het dan niet alléén over opblaasbare peuterbadjes, maar ook zwembaden voor oudere kinderen of zelfs voor de hele familie. We beginnen hieronder met de allerkleinste.

Het opblaasbare peuterbadje

Een peuterbadje is natuurlijk uiterst geschikt voor een kleine tuin. De ronde badjes van Intex kunnen zo klein zijn als 61 x 22 cm. Die wat meer gangbare peuterbadjes starten vanaf 114 x 25 cm. Geweldig voor peuters, maar misschien al minder leuk voor kleuters.

Uiteraard heb je deze zwembadjes ook in een iets groter formaat zoals: 147 x 33 cm en 168 x  38 cm. Deze zijn vaak al leuk voor iets oudere kinderen.

Zwembaden voor een kleine tuin

Opblaasbaar familie zwembad voor kleine tuin

Uiteraard zijn er ook opblaasbare zwembaden voor een kleine tuin die leuk zijn voor de hele familie. De ronde familie zwembaden van Intex starten vanaf 229 x 51. Hier kan je als volwassenen dus makkelijk languit in liggen en toch past hij in de meeste tuintjes.

De Intex Easy Set Pools – zwembaden waarbij je alleen de rand hoeft op te blazen – starten vanaf 183 x 51 cm en kunnen zo groot zijn als 549 x 122 cm. De grootste zijn natuurlijk veel te groot voor een kleine tuin, maar er zijn genoeg tussenmaten die waarschijnlijk prima in jou tuin passen.

Opzetzwembad voor in een kleine tuin

Wil je een opzetzwembad in je kleine tuin? Ook dan kan je natuurlijk bij Intex terecht. Deze opzetzwembaden worden de Intex Frame Pools genoemd. De allerkleinste is 122 x 122 x 30 cm en past dus in iedere tuin. Helaas is deze te klein om met de hele familie van te genieten.

De rechthoekige frame pools – geschikt voor de hele familie – starten vanaf het formaat 220 x 150 x 60 cm. Dit formaat past nog in de meeste stadstuintjes. Ook heb je de rechthoekige frame pools van 300 x 200 x 75 en 450 x 2020 x 84. Ga je liever voor een rond zwembad dan starten de opzetzwembaden vanaf 305 x 76 cm.

opzet zwembad kleine tuinGa je graag voor het echte werk? Kies dan voor een Interline Bali zwembad. Gemakkelijk op te zetten/bouwen en ze starten al vanaf 210 x 210 cm.

Kleinste Interline Bali zwembad

H3. Wat kost een zwembad in de tuin?

Wat een zwembad in je tuin kost hangt af van het formaat, materiaal en het soort zwembad. Je hebt veel verschillende zwembaden en de prijsverschillen zijn enorm. Laat je een zwembad van 80.000 liter inbouwen, dan kan het je makkelijk €30.000 euro kosten. Kies je voor een opblaasbaar peuterbadje, dan ben je voor één of twee tientjes klaar.

Om je toch een goede indicatie te kunnen geven, delen we zwembaden op in de volgende categorieën:

 • Opblaasbare zwembaden
 • Opzetzwembaden
 • Op- en inbouwzwembaden.

Prijs zwembad in de tuin

Kosten opblaasbare zwembaden

Een opblaasbaar zwembad voor in je tuin kost tussen de €10 en €500.

Blijf je onder de €50, dan is het zwembad echt bedoeld voor jonge kinderen. Het zijn vaak kleine zwembaden met kinderkleuren en soms leuke kinderfiguurtjes erop afgebeeld. Meestal kunnen er tot twee kinderen tegelijk in spelen.

Kies je voor een wat duurder opblaasbaar zwembad, dan krijg je een zwembad geschikt voor de hele familie. De grootste opblaasbare zwembaden gaan tot wel 20.000 liter! Dit is een serieus formaat. Vergelijk het maar eens met wat anders: 20.000 liter, is 20.000 pakken melk of 10.000 flessen cola. Drink je gemiddeld iedere dag één biertje? Dan ben je meer dan 160 jaar bezig met het opdrinken van 20.000 liter.

Bij de wat duurdere opblaasbare zwembaden zie je vaak dat alleen de rand opblaasbaar is. Lekker makkelijk toch? Dit zijn de Intex Easy Set Pools. Je blaast de rand op. Vult het zwembad met water en de ring drijft vanzelf naar boven tot het zwembad uit zichzelf blijft staan. Geweldig!

Ons aanbod opblaasbare zwembaden vind je hier.

Kosten opzetzwembaden

Een opzetzwembad voor in je tuin kost tussen de €30 en €1500. 

De iets serieuzere opzetzwembaden starten vanaf €80. De Intex opzetzwembaden van €30 zijn echt alleen bedoeld voor jonge kinderen. Er gaat ook maar 342 liter in zo een zwembadje.

Kies je voor een opzetzwembad tussen de €80 en €300 dan krijg je een zwembad van maximaal 12.000 liter. Dit zijn dus serieuze zwembaden die geschikt zijn voor de hele familie. Een zwembad in dit formaat heb je binnen 45 minuten opgezet. Gevuld en klaar voor gebruik. Zwembaden tot 12.000 liter zijn ook lekker makkelijk schoon te houden met Simply Genius.

Heb je een ruime tuin? En wil je lekker – 10 meter lange – baantjes kunnen trekken? Dan is het Intex Ultra Frame zwembad waarschijnlijk geweldig voor jou. Dit zwembad kan je krijgen tot 10 meter en dan gaat er meer dan 54.000 liter water in! Een potje watervolleybal in eigen tuin wordt dan ineens heel normaal. We hebben een uitgebreide review van de Intex Ultra Frame Pool op onze website staan.

Kosten op- en inbouwzwembaden

Op- en inbouwzwembaden voor in je tuin kosten minimaal €1000. Waarschijnlijk kan je ze wel goedkoper krijgen, maar dan mag je twijfelen aan de kwaliteit. Ook hebben de goedkopere vaak een inhoud van minder dan 5000 liter en veel mensen kiezen dan toch voor een opzetzwembad.

Je hebt veel verschillende soorten op- en inbouwzwembaden. Ze verschillen van vorm, materiaal, formaat en onderhoudssysteem. Uiteraard verschilt de prijs ook enorm. Je kan het zo gek maken als je zelf wil. Wil je het zwembad zelf opbouwen en ga je voor hout? Dan zit je met €11000 ongeveer aan het hoogste bedrag. Je krijgt daarvoor een zwembad van 854 x 454 x 146 cm. Dit zwembad kan je vullen met ongeveer 50.000 liter water. Uiteraard is het inclusief pomp en trapje.

Ga je voor een polyester en staal inbouwzwembad, dan wordt het allemaal wat ingewikkelder. Hier werken de meeste bedrijven namelijk met vanaf prijzen. Voor de meeste mensen is het te lastig om zelf in te bouwen. Daarom speelt jouw tuin ook en belangrijke rol bij het bepalen van de projectprijs. Ga je voor een zwembad van 800 x 330 x 153 (40.000 liter), dan moet je met minimaal €15.000 rekening houden. Ga je groter, dan wordt het uiteraard duurder. Wil je zóóóó  serieus aanpakken? Neem dan contact met ons op.

Ons aanbod opbouwzwembaden vind je hier.

Inbouwzwembad in de tuin

H4. Kies je voor een zwembad met of zonder filterpomp

Als je een zwembad voor in de tuin koopt, kun je vaak kiezen tussen een zwembad met of zonder filterpomp. Maar ook als je alleen kan kiezen voor een zwembad zonder filterpomp, kan je de pomp er los bij bestellen. Waar is deze filterpomp precies voor en wanneer heb je hem nodig? Dat leggen we graag uit.

Wat doet een filterpomp voor je zwembad

Een zwembad zonder filterpomp wordt al snel vuil. Bij normaal gebruik is het zwembad van ongeveer 5000 liter – bijvoorbeeld de Intex Metal Frame 305 x 76 cm – al vies binnen een paar dagen. Zonder filterpomp blijven bacteriën en vuil in het zwembad hangen en dat wilt niemand toch?

Een filterpomp zorgt ervoor dat het water door filter gepompt wordt en haalt zo het vuil uit het water. Daarnaast zorgt de pomp voor stroming. Stilstaand water geeft algen, bacteriën en schimmels de kans om zich te ontwikkelen. Circulatie vervult dus een belangrijke functie in het schoonhouden van je zwembad. De meest pompen worden altijd als 2-in-1 systeem aanboden. Zo heb je direct een filter en pomp.

Wil je er direct voor zorgen je altijd voldoende chloor in het water hebt en dat de pH-waarde op peil is? Sluit dan het geweldige Symply Genius systeem aan op de filterpomp. Ze heb je geen omkijken meer daar het onderhoud van je zwembadwater.

Wel of geen filterpomp

Zwembad water vaak vervangen

Uiteraard kun je het water ook gewoon iedere drie dagen vervangen. Dan heb je helemaal geen pomp nodig. Maar is dit wel zo slim? Nee, zeker niet. Het zwembadwater vervangen , omdat het vuil is, raden wij altijd. Dit brengt namelijk de volgende problemen met zich mee:

 • Zwembadwater regelmatig vervangen is zonde. Waterverspilling is natuurlijk altijd zonde, maar zeker in de warme zomermaanden. De afgelopen jaren zijn er – zelfs in Nederland – in bepaalde maand altijd watertekorten geweest. Draag hier niet aan bij, dan ben je niet lekker bezig :). Een paar duizend liter water voor de hele zomer is heel wat anders dan een paar duizend liter elke week van de zomer.
 • Zwembadwater vervangen is niet leuk voor je portemonnee. Wat is niet duur, maar toch loopt het wel op als je iedere paar dagen je zwembadwater vervangt.
 • Veel mensen vullen het zwembad met koud water. In een paar dagen is het dan lekker op temperatuur door de zon. Vervang je het water, dan heb je hier natuurlijk niks aan.

Wel of geen filterpomp

Waarschijnlijk zijn jullie er inmiddels van overtuigd dat een filterpomp belangrijk is voor je zwembad. Maar dit geld niet voor ieder zwembad. Voor kleine opblaaszwembadjes en de allerkleinste opzet zwembaden is een filterpomp overbodig. Hier gaat zo weinig water in dat het verversen van het water niet zo erg is. Daarnaast zijn deze zwembadjes bedoelt voor de allerkleinste. En de allerkleinste willen nog wel eens een plasje doen in het zwembad. Als dit vaak gebeurt is het wel zo fris om het water even te vervangen.

Tip: gaat er meer dan 800 liter water in je zwembad? Sluit er dan een filterpomp op aan.

Bij de meeste zwembaden waar minder dan 800 liter water in gaat, is er geen mogelijkheid voor het aansluiten van een filterpomp. Het kleinste Intex zwembad waarbij we aanraden er een filterpomp op aan te sluiten is de Intex Easy Set van 183 x 51. Hier gaat bijna 900 liter water in.

Er zijn ook een hoop zwembaden tussen de 800 en 2000 liter waar een filterpomp aansluiten geen mogelijkheid is. Als je het zwembad langer dan een week wilt laten staan, raden wij aan deze zwembaden niet te kopen.

Filterpomp voor zwembad in de tuin

H5. Hoe lang moet een zwembadpomp aan staan?

Hoe lang je zwembadpomp aan moet staan is afhankelijk van je pomp en het formaat van je zwembad. Bij het laten draaien van de zwembadpomp draait het niet zo zeer om de duur, maar om hoe vaak het water wordt rondgepompt. In principe gaat het er om dat het water, per dag, 4 keer door de filter heen wordt gepompt. Vaak moet je de pomp hiervoor 4 tot 12 uur laten draaien.

Wanneer moet je zwembadpomp aan staan?

Je kunt je zwembadpomp altijd aan laten staan. Sowieso is het handig om je pomp overdag aan te laten staan. Door de zon, de warmte en het gebruik breken chemicaliën namelijk sneller af.

Het belangrijkste is dat de zwembadpomp lang genoeg aan staat om het water minimaal 4 per dag volledig rond te pompen. Doorgaans is dit ongeveer 8 uur. Maar het kan variëren van 4 tot 12 uur per dag.

Als de zwembadpomp aan staat kun je er gerust in zwemmen. Houd er wel rekening mee dat de zwembadpomp water circuleert. Het water wordt dus aangezogen en terug geblazen. Hierdoor kan het mogelijk zijn dat losse touwtjes in de pomp belanden. Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Laat de zwembadpomp dan aan het begin van de dag een aantal uur draaien en zet de pomp aan het eind van de middag nogmaals een paar uur aan.

H6. Zwembad in de tuin plaatsen

Ga je een opblaas- of opzetzwembad in je tuin plaatsen? Doe dit dan niet zomaar, maar denk eerst eens na over de perfecte locatie. Als je dit niet doet, kan het namelijk zo zijn dat je zwembad snel kapot gaat of dat je het water niet goed schoon kan houden.

1. Plaats het zwembad op een harde en vlakke ondergrond

Zorg bij het kiezen van een een plaats altijd voor een vlakke ondergrond. Meet het liefst zelfs of de ondergrond helemaal waterpas is. Is de ondergrond niet helemaal vlak? Kies dan voor een andere plek of maak de ondergrond vlak.

Ook is het belangrijk dat de ondergrond hard is. Zet het zwembad bijvoorbeeld nooit in mul zand. Zacht zand is namelijk erg lastig om waterpas te krijgen en waterpas te houden als er een gevuld zwembad op staat.

Als de ondergrond niet hard en vlak is dan komt het water – en het zwembad-  scheef te staan en daardoor kan er teveel druk op één kant komen. Dit ziet er natuurlijk niet goed uit. Maar het zwembad kan hierdoor ook sneller kapot gaan en dat wil je natuurlijk niet.

Harde vlakke ondergrond zwembad

2. Kies een zonnige plek

Een zonnige plek is zeker ook belangrijk. Als je in het zwembad ligt, wil je natuurlijk in de zon liggen. Maar een ander voordeel van een zonnige plek is de temperatuur van het water. Het water warmt natuurlijk veel sneller op als je zwembad op een zonnige plek staat.

Let er dus op dat er niet de hele dag een boom voor de zon staat. Kijk ook even op je kompas. Of een app die de functie heeft van een kompas. De zon schijnt het langst van het zuiden.

Let op zon bij zwembad plaatsen

3. Vermijd hoge bomen en struiken rondom het zwembad

Je zwembad tussen hoge bomen en struiken plaatsen is vaak geen goed idee. Het kan er natuurlijk goed uitzien. Zeker met een houten zwembad. Toch raden wij het af.

Hoge bomen en struiken blokkeren de zon en daardoor warmt het zwembad minder snel op. Ook kunnen bladeren, takken en stuifmeel van bomen makkelijk in het water terecht komen. Dit kan de pH-waarde van het zwembad aantasten. Je zwembad is dus lastiger schoon te houden.

Let op bladeren en takjes bij zwembad plaatsen

4. Zorg voor een schone ondergrond

Heb je een mooie harde en vlakke ondergrond op een zonnige plek gevonden? Haal dan alle takjes en andere voorwerpen weg voordat je het grondzeil neerlegt. scherpe voorwerpen kunnen het zwembad ook door het grondzeil lekprikken. Hoewel dit bijna nooit gebeurt, is het toch handig om het zekere voor het onzekere te nemen. Pak de grote voorwerpen weg en haal nog even de bezem er overheen.

Schone ondergrond zwembad plaatsen

H7. Je opblaas- of opzetzwembad winterklaar maken

Is de zomerpret voor dit jaar weer voorbij? Dan is het tijd om je zwembad goed op te bergen. Tenminste, als je ook volgend jaar weer van je zwembad wilt genieten. Als je je zwembad niet goed schoonmaakt en opbergt kunnen er een aantal problemen ontstaan. De naden kunnen bijvoorbeeld loslaten door vocht, of muizen knagen er gaten in. Dit wil je niet toch? Volg de volgende stappen als je ook volgend jaar weer van je zwembad wil genieten in je eigen tuin.

Stap 1. Laat het zwembad leeglopen

Zit er nog water in het zwembad? Leeg het zwembad dan. Hiervoor zijn twee verschillende methodes:

 • via het leegloopventiel en een tuinslang
 • met een dompelpomp

Via het leegloopventiel met een tuinslang is de meest voor de hand liggende optie. Het leegloopventiel – de waterafvoer – zit bij de meeste zwembaden onderin de wand van het bad. Kies je voor deze manier? Volg dan de volgende stappen:

 1. Check of de plug goed op het leegloopventiel zit aan de binnenkant.
 2. Draai het leegloopventiel aan de buitenkant los.
 3. Sluit je tuinslang aan op de adapter – het verloopstuk.
 4. Leg het uiteinde van de tuinslang op een plek waar je het water weg kan laten stromen. Let op er chloor in het water zit. Je kan chloorwater natuurlijk niet tussen de plantjes leeg laten lopen.
 5. Draai de adapter in het leegloopventiel. Als het goed is springt de plug aan de binnenkant dan automatisch los en dan begint het bad leeg te lopen.
 6. Zorg ervoor dat ook het laatste beetje water leegloopt door het zwembad te kantelen.
 7. Ontkoppel de tuinslang en de adapter en draai de dop er weer op.
 8. Ligt er nog een beetje water in je zwembad? Dit kan je het best een dweil of handdoek droogmaken.

Met een dompelpomp is het erg makkelijk om je zwembad helemaal leeg te krijgen. Er hoeft geen tuinslang aan te pas te komen, want de pomp doet alles voor je. Heb je een dompelpomp? Volg dan de volgende stappen:

 1. Rol de stekkerkabel uit en leg de stekker klaar bij een stopcontact.
 2. Plaats de dompelpomp in het water en leg het uiteinde van de slang op de plek waar je het water weg wilt laten lopen. Let op er chloor in het water zit. Je kan chloorwater natuurlijk niet tussen de plantjes leeg laten lopen.
 3. Sluit de dompelpomp aan op een stopcontact; de dompelpomp gaat aan en je zwembad begint leeg te lopen.
 4. Zet de dompelpomp direct uit zodra deze geen water meer wegpompt.
 5. Het laatste beetje kan je het best met een dweil of handdoek doen.

Als je het zwembad gaat opbergen hoeft hij nu nog niet helemaal droog te zijn.

Stap 2. Haal het zwembad uit elkaar

Is het zwembad helemaal leeg? Dan kan je hem uit elkaar gaan halen. Breek het zwembad af volgens de bijgeleverde gebruiksaanwijzing. Heb je de gebruiksaanwijzing niet meer? Dan kan je contact met ons opnemen, misschien hebben we er nog één voor je liggen.

Stap 3. Maak je zwembad schoon (en droog)

Nadat het zwembad helemaal leeg is kan je hem schoonmaken. Check of er geen vlekken zitten op de binnen- en buitenkant van de liner. Zie je geen vlekken? Dan hoef je er alleen even een droge doek overheen te halen. Zitten er wel een paar vlekken op? Boen die er dan even af met een vochtige doek voordat je er een droge doek overheen haalt.

Krijg je de vlekken er niet af met alleen water? Dan kan je altijd milde zeep en een scheut huishoudchloor gebruiken. Uiteraard lukt het ook met de meeste ecologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen.

Stap 4. Droog alle onderdelen

Soms is het makkelijk om het zwembad 1 á 2 dagen te laten drogen in de zon. Dit werkt vaak beter dan het droogmaken met een doek. Schijnt de zon en is het droog? Kies dan voor de makkelijke manier.

Stap 5. Opvouwen en eventueel talkpoeder

Tip: wil je er zeker van zijn dat de liner niet vast gaat plakken? Spreid hem dan uit en strooi er talkpoeder overheen.

Probeer zo losjes mogelijk te vouwen en vermijd scherpe vouwen. Je zwembad past misschien niet terug in de doos, kies dan het liefst voor een plastic bak. Ook als je hem in een tuinhuisje – of andere plek waar muizen kunnen komen – opbergt is het handig om hem in een plastic bak te bewaren. Zo voorkom je gaatjes.

De buitenste punten kan je eventueel afplakken met duct tape tegen het scheuren. In de hoeken en vouwen kan je eventueel wat talkpoeder strooien. Je kan het schoongemaakte gemaakte grondzeil gebruiken om het pakketje in te pakken.

Stap 6. Je zwembad opbergen op een veilige plaats

Zoek altijd een veilige plek voor je zwembad. Met veilig bedoelen we in dit geval een plek die voldoet aan de volgende kenmerken:

 • Het gaat er niet vriezen in de winter en het liefst wordt het er niet onder de 5 graden Celsius.
 • Zorg voor een droge ruimte. Als het er vochtig wordt kan je zwembad alsnog gaan schimmelen.
 • Kies voor een plek waar hij rustig zijn winterslaap kan houden. Als je hem steeds moet verslepen omdat hij in de weg ligt loop je risico op beschadigingen.
 • Denk aan muizen en andere knaagdieren. Knaagdieren knagen overal gaatjes en dit is natuurlijk niet handig bij een zwembad.

H8. Je opbouwzwembad winterklaar maken

Ook je op- of inbouwzwembaden moet je winterklaar maken. Je kan ze het hele jaar buiten laten staan – wel zo makkelijk met een inbouwzwembad – maar er zijn wel wat voorbereidingen nodig om schade te voorkomen. Volg de volgende stappen om je zwembad winterklaar te krijgen.

Stap 1. Maak je zwembadwater schoon

Voor het afdekken is het belangrijk om je water op peil te brengen. Het water moet schoon en helder zijn. Haal takjes, bladeren, beestjes en ander vuil eruit met een schepnet en een zwembadstofzuiger. Voeg indien nodig chloor of pH- of pH+ toe. Dit is belangrijk zodat je het zwembad het volgende zwemseizoen makkelijk klaar voor het zwemmen kan krijgen.

Stap 2. Verlaag het waterpeil

In de winter is het belangrijk om de inbouwdelen te beschermen tegen vorst. Inspuiters en skimmers kunnen gaan scheuren bij strenge vorst. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Pomp het zwembad leeg tot onder de bovenste skimmer of inspuiter. Hiervoor kan je de de backwash functie op je filterpomp gebruiken. Kan dit niet met jouw filter? Gebruik dan een dompelpomp.

Als je het waterpeil naar beneden hebt gebracht zie je waarschijnlijk een vuilrand ter hoogte van het oude waterpeil. Het is handig om deze rand even schoon te maken.

Stap 3. Bereid de techniek van je zwembad voor op de winter

Ook de zandfilterpomp dient winterklaar gemaakt te worden. Deze kan namelijk breken door extreme vorst. Voorkom dit door de volgende stappen te volgen;

 1. Draai de koppelingen van de pomp en de kraan los
 2. Verwijder alle O-ringen en bewaar deze op een droge plek (Tip: direct even invetten)
 3. Tap het filtervat af via de aftapplug aan de onderkant van het vat
 4. Vervang indien nodig het filtermedium. (vaak na 5 jaar)
 5. Schroef de drukmeter, indien aanwezig, los en tap de zwembadverwarming af
 6. Verwijder tenslotte al het resterende water uit de filterpomp via de aftapplug

Stap 4. Het leidingenwerk droogblazen

Nu alles is losgekoppeld kun je de leidingen droogblazen. Gebruik hiervoor een compressor. De leidingen worden afgesloten met een plug. Deze draai je rechtstreeks in de inspuiters en stofzuigeraansluiting. De skimmer kan je afdekken met een gizzmo. Een gizzmo zorgt ervoor dat water in de skimmer niet kan uitzetten. Als het goed is, is het waterpeil laag genoeg dat dit niet mogelijk is, maar met een gizzmo weet je zeker dat je schade aan je skimmer voorkomt.

Stap 5. Laat winterdrijvers in het water drijven

Bij het winterklaar maken van je zwembad kan een winterdrijver niet ontbreken. Als water bevriest, dan zet het uit. Een winterdrijver vangt deze druk op. Hierdoor voorkom je beschadigingen aan je zwembad. Winterdrijvers plaats je diagonaal in je zwembad en haak je aan elkaar met de meegeleverde haken.

Stap 6. Voeg overwintervloeistof toe

Je zwembad loopt in de winter gevaar voor algengroei en kalkaanslag. Overwinteringsvloeistof biedt hier de helpende hand. Het water blijft gedurende de winter helder en schoon. Na de winter merk je dat je zwembad weer snel gebruiksklaar is.

Stap 7. Je zwembad afdekken

Afdekken is de laatste stap bij het winterklaar maken van je zwembad. Voor het afdekken kan je een winterzeil gebruiken. Er zijn verschillende soorten winterzeilen. Zo heb je de standaard afdekzeilen en winterzeilen met een luxe uitstraling. Ligt het zeil er overheen en heb je de andere stappen gevolgd? Dan kan je je zwembad gerust een herfst en winter achterlaten. Je zwembad is winterklaar.

zwembad-afgedekt-winterklaar

H9. Vergunning voor zwembad in de tuin [2021]

Over het algemeen komt het er op neer dat voor het inbouwen van grote zwembaden (met overkapping) wel een vergunning nodig. Voor kleine zwembaden vaak niet. Voor de bouw van een groot zwembad moet je een omgevingsvergunning aanvragen. Er zijn eisen waaraan een zwembad moet voldoen om ‘groot’ genoemd te mogen worden. Vaak is dit als het zwembad een oppervlakte inneemt van meer dan 30 vierkante meter. Ook is een zwembad groot, als hij meer dan 1.5 meter boven de grond uitkomt. Ben je van plan voor een kleiner zwembad te gaan? Dan heb je dus geen vergunning nodig

De vergunningscheck

In de meeste gevallen heb je voor het aanleggen van een zwembad kleiner dan 30 vierkante meter geen omgevingsvergunning nodig. Dit geldt dus ook voor opblaas-, opzet- en veel opbouwzwembaden. Er zijn een aantal uitzonderingen. Bijvoorbeeld als je een ruime overkapping over het zwembad wil plaatsen of als je in een monumentaal pand woont. Ook is in bepaalde agrarische gebieden een omgevingsvergunning nodig. Twijfel je of je een vergunning nodig hebt? Dan kan je altijd de vergunning check doen bij het omgevingsloket

Nieuwe vergunningsregels sinds 2010

Voor 2010 was het in Nederland een heel gedoe om een zwembad in je tuin te nemen. In sommige gevallen moest je zelfs drie verschillende vergunningen aanvragen: een milieuvergunning een bouwvergunning gen een sloopvergunning.

Gelukkig is het in 2010 een stuk makkelijk gemaakt. Je hebt sinds dat jaar nog één vergunning nodig. In feite houd deze vergunning hetzelfde in als de drie vergunning die je eerst nodig had. De bepalingen van de omgevingsvergunning staan in de Wet algemene bepalingen omgevingsvergunning (Wabo). Met die Wabo zijn ook de mogelijkheden om een zwembad vergunningsvrij te bouwen uitgebreid.

H10. Vragen over een zwembad in je tuin?

Heb jij nog vragen over het nemen van een zwembad in de tuin? Dan kan je altijd contact met ons opnemen. Ook kan je je antwoord wellicht vinden in één van onze andere blogs of gidsen. Heb je bijvoorbeeld vragen over het schoonhouden van je zwembad? Dan kan je bij de gids over je zwembad schoonhouden terecht.

Place comment