Zwembad opzetten: Intex Ultra Frame Pool
22 juli 2020 

Zwembad opzetten: Intex Ultra Frame Pool

Het opzetten van een zwembad kan lastig zijn. Daarom vragen we eens in de zo veel tijd aan een klant of ze het opzetten van een bepaald zwembad uitgebreid willen terugkoppelen. Zo kunnen wij dit weer met jullie delen om het opzetten makkelijker te maken. Ook leren wij hier natuurlijk veel van. Vandaag gaat het om het opzetten en afbouwen van de Intex Ultra Frame Pool. Ook heeft de klant wat verteld over de gebruiksvriendelijkheid, duurzaamheid, onderhoud en veiligheid van de Intex Ultra Frame Pool.

Deze klant heeft het zwembad één jaar in gebruik gehad. Soms publiceren we de naam van de klant, maar dit keer heeft de klant gevraagd om anoniem te blijven. Voor dit stuk noemen we de familie even familie de Groot. Het gaat om een familie met twee kinderen van zes en acht jaar oud.

Voor familie de Groot staat de zomer synoniem voor zwemmen. En er is geen betere plek om te zwemmen dan in je eigen achtertuin toch? Zeker niet als je er een Intex Ultra Frame Pool hebt staan. Dit betaalbare en handige zwembad is een opzetzwembad voor boven de grond. Dit betekent dat het niet hoeft worden ingegraven. Dit specifieke model ligt op de grens tussen een budget opblaasbaar zwembad en een professioneel geïnstalleerd zwembad met harde wanden. De familie de Groot heeft het zwembad zelf opgezet en er vervolgens een jaar in gezwommen voor de terugkoppeling.

Het opzetten van het zwembad hebben we voor het gemak in drie fases opgedeeld:

  1. Het klaarmaken van de tuin
  2. Het opzetten van het zwembad
  3. Het vullen van het zwembad

1. Het klaarmaken van de tuin

Voor familie de Groot was dit het meest uitdagende onderdeel. De grond waarop je het zwembad plaats moet namelijk vlak zijn. In de meeste tuinen is dit natuurlijk geen probleem. Maar bij familie de Groot was dit een flinke uitdaging. Ze wonen namelijk aan de onderkant van een heuvel. Ja, ook in Nederland kan je heuvels vinden.. Voordat ze aan de slag konden met het opzetten was er dus wat graafwerk vereist. Maar dit was niet de enige uitdaging. Het is namelijk ook lastig opzetten als er veel los zand in de tuin ligt. De grond waarop het zwembad komt te staan moet stevig genoeg zijn om het gewicht van het water te kunnen dragen. Probeer dus altijd los zand en modder te vermijden. We willen natuurlijk niet dat de zijsteunen in de grond wegzakken. In het geval van familie de Groot lag er alleen maar los zand.. De tuin werd op dit moment namelijk helemaal vernieuwd. Gelukkig kun je altijd (bewerkte) houten palen of betonnen tegels plaatsen onder de zijsteunen. Bij een Intex Ultra Frame Pool heb je maarliefst 18 steunen. Familie de Groots koos ervoor om 18 betonnen tegels te plaatsen onder de steunen.

Na het klaarmaken van de tuin legde ze het meegeleverde gronddoek vast neer. Uiteraard waren ze voorzichtig met stenen, stokken en andere puntige voorwerpen. Deze moeten niet onder of op het gronddoek blijven liggen tijdens het opzetten.

Vind hier meer tips voor het klaarmaken van de tuin.

2. Het opzetten van het zwembad

Tip: “‘Neem wat vrienden mee”

Toen de grond eenmaal klaar was, kostte de montage slechts een uur of twee. Het is mogelijk met twee personen, maar het helpt om er drie of vier te hebben. Bij Familie de Groot hebben ze geconstateerd dat de instructies zeer gedetailleerd en gemakkelijk te volgen zijn, mits je ze zorgvuldig leest. Het is iets lastiger dan een IKEA kast, maar dan is dit bouwpakket wel compleet. De instructies zijn geschreven voor verschillende zwembadgroottes. Zorg er dus voor dat je het juiste formaat kiest.

Het frame klikt snel in elkaar en er is geen gereedschap van buitenaf nodig om te monteren dankzij het Easy Lock-systeem van Intex. Dit systeem maakt gebruik van een drukknopconnector om de palen te monteren. Ze klikken makkelijk in elkaar, en nog belangrijker, ze komen gemakkelijk los. Het enige probleem dat familie de Groot tegenkwam, was het plaatsen van de metalen zijsteunen in de zwembadbekleding. Deze staven zijn lang en moeilijk in de voering te duwen. Nadat ze met één kant hadden geworsteld, bedekten ze de metalen staven met een dunne laag bakolie. Daardoor gleden ze wel gemakkelijk in de voering. Wat een beetje glijmiddel al niet kan doen.

Na het monteren van het zwembad moesten ze de zandfilter uitpakken en aansluiten. De filtereenheid is grotendeels al gemonteerd. Ze hoefden alleen nog de slangen te bevestigen en vervolgens  zand toe te voegen. Daarna hadden ze een elektrische bron nodig om de filterpomp van stroom te voorzien. Er zit een aardlekschakelaar of GFCI op de pomp om elektrocutie te voorkomen.

3. Vullen van het opzet zwembad

Het zwembad vol laten lopen, maar dit is natuurlijk afhankelijk van de waterbron. Familie de Groot deed het met de tuinslang. Het zwembad bevat 8.400 liter water wanneer het voor 90 procent gevuld is. Het vullen duurde even, maar dan kan het zwemmen beginnen

Meer over de Intex Ultra Frame Pool

Het Intex-zwembad is groot en biedt voldoende ruimte voor maximaal vier volwassenen of zes kinderen om te spetteren en te spelen. Het zwembad is lang genoeg om korte baantjes te zwemmen en diep genoeg voor ringen onder water. Echter, het leukste is het spetteren, drijven of spelletjes te spelen. Het is niet bijzonder breed, maar de kinderen van de Groot hebben voldoende ruimte voor Marco Polo en zelfs watervolleybal.

Hoewel dit zwembad niet zo elegant is als sommige ingegraven zwembaden, heeft deze Intex een hippe uitstraling die hem onderscheidt van een typische pop-up zwembad. De buitenkant is leigrijs met een bijpassend frame van geborsteld staal. Een witte lijn markeert de waterlijn aan de binnen- en buitenkant. De binnenkant is zoals de meeste zwembaden; wit en blauw geruit.

Gebruiksvriendelijkheid van het Intex Zwembad

Wat betreft gebruiksvriendelijkheid heeft het Intex Zwembad enkele voordelen en nadelen. Familie de Groot is dol op het bovengenoemde Easy Lock-systeem. Ze hebben de palen een keer verkeerd in elkaar gezet en konden deze fout snel herstellen. Het zwembad is ook ontworpen met het oog op duurzaamheid. In tegenstelling tot een aantal andere zwembaden die soms zelfs in één seizoen kapot gaat.

Er zijn ook een paar punten waar Intex het zwembad kan verbeteren. Een van die punten is de filterpomp. De afvoerpoort van de pomp bevat geen slang en loopt direct onder aan het zwembad de filtereenheid uit. Dit betekent dat het water rond de voet van het zwembad kan gaan lekken. Zorg er dus voor dat de elektrische aansluiting daar niet op de grond ligt. Ook is de ladder aan de dunne kant voor volwassenen. Papa de Groot is meer dan 90 kilo en hij vindt het niet echt stevig voelen. Maar wellicht moet papa de Groot gewoon wat minder eten.

Duurzaamheid van het zwembad

De algemene indruk van familie de Groot over de Intex Ultra Frame Pool was dat hij solide is. Het gepoedercoate stalen frame was stevig en stortte niet in als kinderen zich aan de zijkanten vastklampten. Het frame heeft wat flex, maar lijkt daarvoor ontworpen. Wanneer je spettert en golven creëert, zullen de hoeken van het frame verschuiven om de kracht van het water te absorberen. Dit verkleint de kans dat het frame breekt tijdens een intensief potje watervolleybal.

De lekbestendige drielaagse zwembadbekleding voelt robuust aan. Ze hadden de hele zomer nul lekken. De kinderen botsten en schopte regelmatig tegen de zijkanten zonder problemen.  Zelfs geen slijtage.

Nogmaals, de grootste klacht bij het zwembad is de ladder. Het is nodig om in en uit het zwembad te klimmen, maar de constructie moet eigenlijk steviger. De kinderen merken het niet op, maar zodra een volwassene erop klimt, voelt hij niet stevig.

Tip: “Je kunt tegenwoordig een stevigere ladder kopen”

Onderhoud van het zwembad

Bij dagelijks gebruik levert de zandfilter uitstekend werk om het meeste vuil uit het zwembad te filteren. Het zwembad wordt niet geleverd met een onderhoudsset. Ze hebben dus zelf een waterstofzuiger en skimmer moeten kopen. Ze kozen voor de Intex Deluxe zwembadonderhoudsset, omdat die gemakkelijk aansluit op het ingebouwde filtersysteem. De kit wordt ook geleverd met een schrobborstel om de zijkanten schoon te maken. Het werkte allemaal heel goed.

De veiligheid van het zwembad

Het is handig dat de ladder afneembaar is. Dit zwembad is hoog genoeg zodat een kind niet naar binnen kan klimmen zonder een ladder of een andere constructie te gebruiken.  Houd er rekening mee dat de leeftijdsaanbeveling voor dit zwembad wordt vermeld als 6 jaar en ouder. Jongere kinderen hebben toezicht nodig in dit zwembad, omdat het 52 centimeter hoog is. Het 6-jarige kind van familie de Groot kon de bodem niet aanraken zonder dat zijn gezicht onder water ging. Ze hebben het zwembad iets leeg laten lopen zodat hij met zijn hoofd boven water kon staan.

Het zwembad afbouwen

Tip: ”Zorg ervoor dat elk stuk is gelabeld, zodat u het gemakkelijk opnieuw kunt monteren.”

Het Intex Ultra Frame is robuust, maar het bedrijf raadt aan om het zwembad af te tappen en te demonteren voor de winter. Het wordt sterk aanbevolen om dit zwembad binnen op te slaan. Zeker met Nederlandse winters waar de temperatuur ieder jaar wel onder de 0 graden Celsius komt. Er zijn grote aftappluggen om het zwembad snel leeg te laten lopen. Demontage van het frame is heel gemakkelijk door het klik systeem. Alle componenten, vooral de slangen en de filtereenheid, moeten binnen worden opgeslagen waar ze niet kunnen bevriezen.

Conclusie opzetten en gebruiken van het zwembad

Papa de Groot: ”We zijn bijzonder tevreden over het eerste jaar met het Intex Ultra Frame Zwembad. Het opzetten was gemakkelijk, het afbouwen was gemakkelijk en we hebben er heel veel plezier van gehad de hele zomer door. De kids hebben er weken lang achter elkaar bijna iedere dag in gespeeld. Weer of geen weer als de temperatuur redelijk is blijft het leuk voor de kids.”

Place comment