Wat kost een zwembad in de tuin?
22 december 2020 

Wat kost een zwembad in de tuin?

De kosten van een zwembad in je tuin zijn afhankelijk van diverse factoren, zoals het formaat, het materiaal en het type zwembad. Er zijn tal van zwembaden op de markt en de prijsverschillen zijn enorm. 

Ter illustratie: een inbouwzwembad van 80.000 liter kan je makkelijk €30.000 kosten, terwijl een opblaasbaar peuterbadje slechts een of twee tientjes kost. Om je beter te helpen met het kiezen van het juiste zwembad en het inschatten van de kosten, hebben we zwembaden opgedeeld in drie categorieën:

  1. Opblaasbare zwembaden
  2. Opzetzwembaden
  3. Op- en inbouwzwembaden

Geen zin om te lezen, bekijk dan het volgende schema:

Kosten voor zwembad

Opblaasbare zwembaden 

Opblaasbare zwembaden zijn een betaalbare en gemakkelijke optie voor een snelle verkoeling in de zomer. De prijzen voor opblaasbare zwembaden variëren van €10 tot €500. Voor minder dan €50 zijn deze zwembaden vooral geschikt voor jonge kinderen, vaak met vrolijke kleuren en leuke figuurtjes erop. Meestal kunnen er tot twee kinderen tegelijk in spelen.

Als je bereid bent om wat meer uit te geven, krijg je een opblaasbaar zwembad dat geschikt is voor de hele familie. De grootste opblaasbare zwembaden kunnen tot wel 20.000 liter water bevatten. Ter vergelijking: dat zijn 20.000 pakken melk of 10.000 flessen cola! 

Bij de wat duurdere opblaasbare zwembaden is vaak alleen de rand opblaasbaar, wat het opzetten nog eenvoudiger maakt. Een voorbeeld hiervan zijn de Intex Easy Set Pools. Je blaast de rand op, vult het zwembad met water en de ring drijft vanzelf omhoog totdat het zwembad uit zichzelf blijft staan. Ideaal!

Opblaas zwembaden

Opzetzwembaden 

Opzetzwembaden zijn een stapje hoger in kwaliteit en prijs, met kosten variërend van €30 tot €1500. De meer solide opzetzwembaden beginnen bij €80 en zijn geschikt voor de hele familie. Voor €300 krijg je zelfs een zwembad met een capaciteit tot 12.000 liter, wat binnen 45 minuten opgezet, gevuld en klaar voor gebruik is. 

Opzetzwembaden tot 12.000 liter zijn ook relatief eenvoudig schoon te houden met behulp van producten zoals Simply Genius, dat zelfs werkt voor zwembaden tot 20.000 liter.

Als je een ruime tuin hebt en graag baantjes wilt trekken, is het Intex Ultra Frame zwembad wellicht de perfecte keuze. Dit zwembad kan tot wel 10 meter lang zijn en meer dan 54.000 liter water bevatten. Hiermee wordt een potje watervolleybal in je eigen tuin ineens heel normaal. 

Er staat een uitgebreide review van de Intex Ultra Frame Pool op onze website, zodat je kunt beoordelen of dit het juiste zwembad voor jou is.

Opzet zwembaden

Op- en inbouwzwembaden 

De prijzen voor op- en inbouwzwembaden, zoals inbouw zwembaden en opbouw zwembad, beginnen bij €1000. Hoewel er goedkopere opties beschikbaar zijn, kan de kwaliteit van deze zwembaden twijfelachtig zijn. Bovendien hebben de goedkopere modellen vaak een capaciteit van minder dan 5.000 liter, waardoor veel mensen toch voor een opzetzwembad kiezen.

Op- en inbouwzwembaden zijn er in vele soorten en maten, met verschillende vormen, materialen, formaten en onderhoudssystemen. De prijzen variëren sterk, afhankelijk van je wensen en budget. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een houten zwembad zoals de Interline Bali, met prijzen variërend van €1500 tot €11.000 voor een zwembad van 854 x 454 x 146 cm (ongeveer 50.000 liter).

Als je liever een polyester en stalen inbouwzwembad wilt, wordt het allemaal wat ingewikkelder en kunnen de prijzen oplopen tot €15.000 of meer. Deze zwembaden worden vaak verkocht met 'vanaf' prijzen, omdat het inbouwen meestal wordt uitbesteed aan professionals en de kosten afhankelijk zijn van je tuin en wensen. Voor een zwembad van 800 x 330 x 153 cm (40.000 liter) moet je rekening houden met minimaal €15.000. Grotere zwembaden zijn uiteraard duurder.

Er zijn ook stalen baden die geschikt zijn om (zelf) in of op te bouwen, zoals de Interline Diana. Het zelf opbouwen kan een kostenbesparende optie zijn, maar het is belangrijk om je bewust te zijn van de benodigde vaardigheden en het tijdsbestek.

In- en opbouw zwembaden

Bijkomende kosten

Naast de kosten voor het zwembad zelf, zijn er ook bijkomende kosten waar je rekening mee moet houden. Deze kunnen variëren, afhankelijk van het type zwembad en je persoonlijke wensen. Hieronder lichten we enkele van deze kosten verder toe.

Installatiekosten: 

De installatiekosten van een zwembad zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de complexiteit van het project, de benodigde voorbereidende werkzaamheden en de arbeidskosten van de professionals die je inhuurt. 

Bijvoorbeeld, als je tuin eerst geëgaliseerd moet worden of als er leidingen of elektriciteit moet worden aangelegd, kunnen de installatiekosten hoger uitvallen. Zorg ervoor dat je offertes aanvraagt bij verschillende aannemers om een goede inschatting van de kosten te krijgen.

Onderhoud: 

Regelmatig onderhoud van je zwembad is essentieel om het water helder en veilig te houden. Dit omvat onder andere het controleren en aanpassen van de pH- en chloorwaarden, het reinigen van de skimmer en het filter, en het verwijderen van vuil en bladeren. 

Bij grotere zwembaden kan het handig zijn om te investeren in een automatische bodemzuiger of een zwembadrobot om het schoonmaken te vergemakkelijken. Onderhoudskosten kunnen variëren op basis van de frequentie van het onderhoud en de benodigde materialen en apparatuur.

Waterbehandeling: 

Er zijn verschillende methoden om het water in je zwembad te behandelen. Chloor is de meest voorkomende optie, maar sommige mensen kiezen voor zoutwaterbehandeling of andere alternatieve methoden zoals UV- of ozondesinfectie. 

De kosten voor waterbehandeling zijn afhankelijk van de gekozen methode, de benodigde apparatuur en de grootte van je zwembad. Houd er rekening mee dat sommige behandelingen meer onderhoud vergen dan andere en dat dit invloed kan hebben op de totale kosten.

Verwarming: 

Zwembadverwarming is belangrijk om het water op een comfortabele temperatuur te houden en het zwemseizoen te verlengen. Elektrische verwarming is doorgaans de goedkoopste optie qua installatie, maar kan duurder zijn in gebruik. 

Zonnecollectoren en warmtepompen zijn energiezuinigere opties, maar kunnen hogere initiële kosten met zich meebrengen. Overweeg de energie-efficiëntie en operationele kosten van elke optie voordat je een beslissing neemt.

Accessoires:

Er zijn tal van accessoires beschikbaar om je zwembadervaring te verbeteren. Afdekzeilen helpen bij het behouden van warmte en het verminderen van verdamping, terwijl zwembadtrappen en veiligheidsrails de toegankelijkheid vergroten. 

Verlichting kan zorgen voor een sfeervolle avondzwemervaring en glijbanen en duikplanken kunnen extra plezier bieden. De kosten voor accessoires variëren op basis van kwaliteit, merk en type.

Verzekering en energieverbruik: 

Een zwembad kan invloed hebben op je verzekering en energierekening. Informeer bij je verzekeringsmaatschappij of het nodig is om je dekking uit te breiden of een extra verzekering af te sluiten om je zwembad te dekken. 

Houd er rekening mee dat verwarming, filtratie en waterbehandelingssystemen energie verbruiken, wat je maandelijkse energierekening kan verhogen. Overweeg energiezuinige opties en onderzoek of er subsidiemogelijkheden zijn om de kosten te helpen verlagen.

Vergunningen en regelgeving: 

Afhankelijk van de locatie en de grootte van je zwembad, kan het nodig zijn om een bouwvergunning aan te vragen. Informeer bij je lokale gemeente naar de vereiste vergunningen en zorg ervoor dat je zwembad voldoet aan de plaatselijke bouwvoorschriften en veiligheidsnormen. 

Vergunningskosten variëren per locatie en kunnen oplopen als er aanvullende goedkeuringen nodig zijn, zoals voor het verwijderen van bomen of het aanleggen van elektriciteit.

Landschapsarchitectuur en bestrating: 

Het aanleggen van een zwembad kan invloed hebben op de bestaande landschapsarchitectuur en bestrating in je tuin. Je kunt ervoor kiezen om de ruimte rondom het zwembad opnieuw in te richten met beplanting, terrassen of andere buitenleefruimtes. 

De kosten hiervoor variëren op basis van de materialen, arbeid en het ontwerp dat je kiest. Werk samen met een landschapsarchitect of hovenier om een plan te maken dat aansluit bij je wensen en budget.

Waterverbruik: 

Het vullen en bijvullen van je zwembad vereist een aanzienlijke hoeveelheid water, wat invloed kan hebben op je waterrekening. Overweeg waterbesparende maatregelen zoals een regenwateropvangsysteem of het gebruik van een afdekzeil om verdamping te verminderen. 

Controleer ook de lokale regelgeving met betrekking tot waterverbruik en mogelijke beperkingen tijdens droge periodes.

Conclusie 

Er zijn veel mogelijkheden en prijsklassen als je op zoek bent naar een zwembad voor in je tuin. Van opblaasbare zwembaden tot kwalitatieve op- en inbouwzwembaden, de keuze is aan jou! 

Houd rekening met je budget, wensen, beschikbare ruimte en onderhoudsvereisten om het perfecte zwembad voor jou en je gezin te vinden. En vergeet niet: een zwembad in de tuin is niet alleen een investering in plezier, maar ook in gezondheid en ontspanning. Geniet ervan!

 

Place comment