Wel of geen vergunning voor een zwembad in je tuin
04 januari 2021 

Wel of geen vergunning voor een zwembad in je tuin

Regelgeving zwembad in de tuin

In het kort: over het algemeen komt het er op neer dat voor het inbouwen van grote zwembaden (met overkapping) wel een vergunning nodig. Voor kleine zwembaden vaak niet.

Voor de bouw van een groot zwembad moet je een omgevingsvergunning aanvragen. Er zijn eisen waaraan een zwembad moet voldoen om ‘groot’ genoemd te mogen worden. Vaak is dit als het zwembad een oppervlakte inneemt van meer dan 30 vierkante meter. Ook is een zwembad groot, als hij meer dan 1.5 meter boven de grond uitkomt. Ben je van plan voor een kleiner zwembad te gaan? Dan heb je dus geen vergunning nodig.

De vergunningscheck

In de meeste gevallen heb je voor het aanleggen van een zwembad kleiner dan 30 vierkante meter geen omgevingsvergunning nodig. Dit geldt dus ook voor opblaas-, opzet– en veel opbouwzwembaden. Er zijn een aantal uitzonderingen. Bijvoorbeeld als je een ruime overkapping over het zwembad wil plaatsen of als je in een monumentaal pand woont. Ook is in bepaalde agrarische gebieden een omgevingsvergunning nodig. Twijfel je of je een vergunning nodig hebt? Dan kan je altijd de vergunning check doen bij het omgevingsloket.

Nieuwe vergunningsregels sinds 2010

Voor 2010 was het in Nederland een heel gedoe om een zwembad in je tuin te nemen. In sommige gevallen moest je zelfs drie verschillende vergunningen aanvragen: een milieuvergunning een bouwvergunning gen een sloopvergunning.

Gelukkig is het in 2010 een stuk makkelijk gemaakt. Je hebt sinds dat jaar nog één vergunning nodig. In feite houd deze vergunning hetzelfde in als de drie vergunning die je eerst nodig had. De bepalingen van de omgevingsvergunning staan in de Wet algemene bepalingen omgevingsvergunning (Wabo). Met die Wabo zijn ook de mogelijkheden om een zwembad vergunningsvrij te bouwen uitgebreid.

Place comment