Ga je een opblaas– of opzetzwembad in je tuin plaatsen? Doe dit dan niet zomaar, maar denk eerst eens na over de perfecte locatie. Als je dit niet doet, kan het namelijk zo zijn dat je zwembad snel kapot gaat of dat je het water niet goed schoon kan houden. In deze blog geven we antwoord op de vraag: waar plaats je een zwembad in je tuin en waar moet je op letten bij het plaatsen van je zwembad.
1. Plaats het zwembad op een harde en vlakke ondergrond
Zorg bij het kiezen van een een plaats altijd voor een vlakke ondergrond. Meet het liefst zelfs of de ondergrond helemaal waterpas is. Is de ondergrond niet helemaal vlak? Kies dan voor een andere plek of maak de ondergrond vlak.
Ook is het belangrijk dat de ondergrond hard is. Zet het zwembad bijvoorbeeld nooit in mul zand. Zacht zand is namelijk erg lastig om waterpas te krijgen en waterpas te houden als er een gevuld zwembad op staat.
Als de ondergrond niet hard en vlak is dan komt het water – en het zwembad- scheef te staan en daardoor kan er teveel druk op één kant komen. Dit ziet er natuurlijk niet goed uit. Maar het zwembad kan hierdoor ook sneller kapot gaan en dat wil je natuurlijk niet.
2. Kies een zonnige plek
Een zonnige plek is zeker ook belangrijk. Als je in het zwembad ligt, wil je natuurlijk in de zon liggen. Maar een ander voordeel van een zonnige plek is de temperatuur van het water. Het water warmt natuurlijk veel sneller op als je zwembad op een zonnige plek staat.
Let er dus op dat er niet de hele dag een boom voor de zon staat. Kijk ook even op je kompas. Of een app die de functie heeft van een kompas. De zon schijnt het langst van het zuiden.
3. Vermijd hoge bomen en struiken rondom het zwembad
Je zwembad tussen hoge bomen en struiken plaatsen is vaak geen goed idee. Het kan er natuurlijk goed uitzien. Zeker met een houten Bali zwembad. Toch raden wij het af.
Hoge bomen en struiken blokkeren de zon en daardoor warmt het zwembad minder snel op. Ook kunnen bladeren, takken en stuifmeel van bomen makkelijk in het water terecht komen. Dit kan de pH-waarde van het zwembad verstoren. Je zwembad is dus lastiger schoon te houden.
4. Zorg voor een schone ondergrond
Heb je een mooie harde en vlakke ondergrond op een zonnige plek gevonden? Haal dan alle takjes en andere voorwerpen weg voordat je het grondzeil neerlegt. scherpe voorwerpen kunnen het zwembad ook door het grondzeil lekprikken. Hoewel dit bijna nooit gebeurt, is het toch handig om het zekere voor het onzekere te nemen. Pak de grote voorwerpen weg en haal nog even de bezem er overheen.
Staat je zwembad?
Als je zwembad staat is het tijd om een lekkere duik te nemen. Heb je nog meer tips nodig over je zwembad? Bekijk dan onze verzameling blogs en gidsen. Hier leer je vast wat nieuws over je zwembad. Bijvoorbeeld hoe lang je filterpomp eigenlijk aan moet staan voor een schoon zwembad. Weet jij alles al, maar wil je nog wat accessoires of onderhoudsproducten voor je zwembad? Neem dan een kijkje op onze webshop.