Hoe lang moet een zwembadpomp aan staan?
23 december 2020 

Hoe lang moet een zwembadpomp aan staan?

Het korte antwoord: een zwembadpomp moet gemiddeld 8 uur per dag draaien. 

De laatste tijd zagen we dat jullie de zoekfunctie op onze website veel gebruikte voor de volgende vragen:

 • Hoe lang zwembadpomp aan?
 • Zwembadpomp overdag of 's nachts?
 • Hoe lang moet pomp zwembad draaien?
 • Hoe lang moet een zwembadpomp draaien?
 • Hoe vaak filterpomp zwembad aanzetten?
 • Zwembad pomp hoe lang?
 • Pomp aan hoe lang?
 • Hoe vaak pomp aan?
 • Hoe lang filterpomp zwembad aan?
 • Etc.
Onderaan geven we kort antwoord op alle bovenstaande vragen

Deze vragen hebben we in principe al beantwoord in: ”zwembad in de tuin – de ultieme gids”. Daarom besloten we hem niet direct in een aparte blog te beantwoorden. Maar toen kregen we in de mail de vraag: ”hoelang moet die k*t pomp aan, mijn zwembad wordt steeds groen”...Daarom besloten we een aantal vragen toch maar even in een aparte blog te behandelen. Als je geen zin hebt om deze blog te lezen, zet dan je pomp gewoon eerst 8 uur per dag aan! Voor de meeste zwembaden is het zo simpel namelijk. Werkt dit niet, lees dan alsnog de blog.Hoe lang pomp zwembad aanHoe lang moet de pomp van je zwembad aan staanHoe lang je zwembadpomp – ook wel filterpomp genoemd – aan moet staan, is afhankelijk van je pomp en het formaat van je zwembad. Het verschilt dus voor ieder zwembad. Het gaat namelijk om hoe vaak het water wordt rondgepompt. In principe gaat het er om dat het water, per dag, 3 tot 4 keer door de filter heen wordt gepompt. Vaak moet je de pomp hiervoor 4 tot 12 uur laten draaien.

Uitrekenen hoelang je filterpomp aan moet

Je kunt precies uitrekenen hoe lang je pomp aan moet. Je hebt daar twee waarde voor nodig:

 1. De capaciteit van je pomp
 2. Het aantal liters water in je zwembad.

Hier een voorbeeld sommetje voor hoe je dit uitrekent. 

In dit voorbeeld hebben we de Interline Eco Filterset met een capaciteit van 5 m3/u. Ons zwembad is de Diana 360 rond en is gevuld met 12.000 liter water. Om tot het antwoord te komen doen we het aantal liters eerst gedeeld door 1000.

12.000/1000=12

Vervolgens doen we de uitkomst gedeeld door de capaciteit per uur.

12/5= 2,4

Het getal dat er nu uitkomt is het aantal uur dat het duurt om het gehele bad rond te pompen. Om ons hele bad 4 keer rond te pompen doen we dit dus keer vier.

4*2,4= 9,6

In dit geval laten we onze pomp dus iets meer dan negen en een half uur aan staan op dagen dat we er veel gebruik van maken. Zo weten we zeker dat het genoeg is.

Hoeveel capaciteit filterpomp

Heb je nog geen filterpomp? Dan kun je ongeveer hetzelfde sommetje gebruiken om uit te rekenen hoeveel capaciteit je pomp nodig heeft. Dit doe je door het aantal liters in je zwembad door vier te delen. Dan heb je de minimale capaciteit. Het jij een zwembad van 16.000 liter? Dan heb je een pomp nodig die minimaal 4 m3/u kan pompen. Idealiter heb je wat overcapaciteit, zodat je pomp niet de hele dag aan hoeft.

Let op: naast de hoeveelheid water hebben meer factoren invloed op de minimale capaciteit van je pomp. Bijvoorbeeld de afstand tussen je zwembad en de filterpomp.

Als je de filterpomp voldoende aan zet blijkt het helemaal geen k*t pomp te zijn. Eigenlijk is het namelijk een onmisbaar en geweldig instrument voor als je een zwembad in je tuin hebt. Zeker als je een pomp met genoeg capaciteit hebt. Hier kun je onze zwembadpompen vinden.

Wanneer moet je zwembadpomp aan staan? Overdag of 's nachts?

Je kunt je zwembadpomp altijd aan laten staan. Sowieso is het handig om je pomp overdag aan te zetten. Door de zon, de warmte en het gebruik, breken chemicaliën namelijk sneller af.

Hoe lang en wanneer pomp zwembad aan

Het belangrijkste is dat de zwembadpomp lang genoeg aan staat om het water minimaal 3 tot 4 keer per dag volledig rond te pompen. Doorgaans is dit ongeveer 8 uur. Maar het kan variëren van 4 tot 12 uur per dag.

Als je zwembadpomp aan staat kun je er gerust in zwemmen. Houd er wel rekening mee dat de zwembadpomp water circuleert. Het water wordt dus aangezogen en terug geblazen. Hierdoor kan het mogelijk zijn dat losse touwtjes in de pomp belanden. Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Laat de zwembadpomp dan aan het begin van de dag een aantal uur draaien en zet de pomp aan het eind van de middag nogmaals een paar uur aan.

Twijfel je of je voor een zwembad met of zonder filterpomp moet gaan? Lees dan even onze blog over dit onderwerp.

FAQ zwembadpomp

Hieronder geven we kort antwoord op de veel gestelde vragen over een zwembadpomp. 

Hoe lang zwembadpomp aan?

Een zwembadpomp moet gemiddeld 8 uur per dag aan. Het kan variëren van 4 tot 12 uur per dag. Bereken hoe lang jouw zwembadpomp aan moet via de formule hoger op deze pagina. 

Hoe lang moet pomp zwembad draaien?

Dit is dezelfde vraag als de vraag hierboven. Ook dezelfde vraag als: ''hoe lang zwembad filteren?'' 

Een zwembadpomp moet gemiddeld 8 uur per dag draaien. Het kan variëren van 4 tot 12 uur per dag. Bereken hoe lang jouw zwembadpomp moet draaien met de formule hoger op deze pagina.  

Zwembadpomp overdag of 's nachts?

Een zwembadpomp kan zowel overdag als 's nachts aan. Idealiter zet je hem ook zowel overdag als 's nachts aan. Bijvoorbeeld 4 uur overdag en 4 uur in de nacht.

Hoe vaak filterpomp zwembad aanzetten?

Er is geen minimaal aantal keer dat je je zwembadpomp moet aanzetten. De pomp moet ongeveer 8 uur per dag aan staan. Idealiter zet je hem één keer in de nacht aan voor een paar uur en één keer overdag.

Wat is de afstand tussen pomp en zwembad?

Dit hangt af van de capaciteit van de filterpomp en het formaat van je zwembad. Wil je je pomp meer dan 5 meter van je zwembad zetten? Zorg dan voor een pomp met overcapaciteit. 

Mag je zwemmen met je zwembadpomp aan?

Ja, zeker!

Place comment