Weet je niet hoe een chloordrijver werkt? Of weet je niet welke chloortabletten in jouw chloordrijver moeten? Wij van de Zwembadmannetjes leggen je het in deze blog uit. Ook beantwoorden we de veel gestelde vragen over de chloordrijver. Tot slot vertellen we welke chloordrijver het best bij jouw zwembad past.
Deze blog wordt in de zomer door duizenden mensen gelezen. We hebben al +100 mensen geholpen aan de juiste chloordrijver.
Chloordrijver, hoe het werkt in het kort
Een chloordrijver geeft het chloor van een chloortablet geleidelijk af aan het water. Je vult een chloordrijver met chloortabletten door hem open te draaien aan de bovenkant. Vervolgens draai je hem dicht en leg je hem in het water. Tablet opgelost? Dan is het tijd om een nieuw chloortablet toe te voegen.
Zwemmen met een chloordrijver in het water kan, maar ga er niet mee spelen en kom liever niet te lang dichtbij.
Chloordrijver kopen? Bekijk hier alle chloordrijvers in de shop. Bij de Zwembadmannetjes verkopen we de kleine chloordrijvers en grote chloordrijvers. Ook hebben we pakket met chloordrijvers en chloor.
- Kleine chloordrijver
- Grote chloordrijver
- Chloortabletten 20 gram met chloodrijver
- Chloortabletten 200 gram met chloodrijver
- Starterspakket met chloordrijver
Wat is een chloordrijver
Een chloordrijver is een drijvend plastic systeem/bakje waarin je chloortabletten kunt plaatsen. De chloordrijver heeft een kleine opening aan de onderkant. Hierdoor kan het water in contact komt met het tablet. Een chloordrijver is (op Simply Genius na) de simpelste oplossing voor geleidelijk afgifte van chloor. Zo houd je het zwemwater vrij van bacteriën en algen.
Een chloordrijver wordt vaak gebruikt in de kleinere zwembaden. Denk bijvoorbeeld aan de kleinere Intex zwembaden en Bestway zwembaden.
Hoe werkt een chloordrijver
Hieronder staat in een aantal stappen beschreven hoe een chloordrijver werkt. In principe gebruik je de chloordrijver voor zwembaden waarvan de waterwaardes al op orde zijn. De pH waarde moet dus al op peil zijn en ook het chloorwaardes moeten al goed zijn. De tabletten in de drijver zorgen ervoor dat het op peil blijft.
Is het chloor niet op peil, voeg dan eerst chloorgranulaat toe. Chloor goed? Volg dan de volgende stappen om je zwembadwater op peil te houden.
- Vullen: De chloordrijver wordt gevuld met chloortabletten. De hoeveelheid en grootte van de tabletten hangt af van het type drijver en de grootte van het zwembad of spa. Lees hier meer over onderaan de pagina bij de veel gestelde vragen.
- Afgiftemechanisme: De drijver heeft (verstelbare) openingen of ventilatiesleuven waardoor water kan stromen. Wanneer water door deze openingen stroomt, lost het chloor op en wordt het in het zwembad of spa verdeeld.
- Drijven: De chloordrijver drijft, omdat hij is gemaakt van lichtgewicht materialen. Hij drijft vrij rond in het zwembad. Zo verdeelt hij gelijkmatig het chloor over het zwembadwater.
- Aanpassen: Je kunt de grootte van de openingen of ventilatiesleuven aanpassen. Zo kun je de hoeveelheid chloor die wordt afgegeven verhogen of verlagen.
- Vervanging: Wanneer de chloortabletten zijn opgelost, vul je hem opnieuw. Het is ook een goed idee om regelmatig het chloorniveau in het zwembad te controleren. Dit kun je doen met teststrips of een testkit.
Een chloordrijver in combinatie met chloortabletten is een handige en goedkope oplossing. Echter, er zijn ook andere oplossingen zoals het systeem: Simply Genius.
Let op: chloortabletten los toevoegen aan het water is nooit een goed idee. Dit kan o.a. zorgen voor hoge concentraties chloor op specifieke plekken in het water.
Soorten chloordrijvers
Je hebt verschillende formaten chloordrijvers. Je hebt de kleine chloordrijver voor chloortabletten tot 20 gram. En de grote chloordrijver voor chloortabletten tot 200 gram.
Ook bestaat er een variant zonder verstelbaar gat en met verstelbaar gat. Uiteraard is het handiger om een chloordrijver te kiezen die je wel kunt verstellen. Zo heb je meer invloed op hoe snel het chloor oplost.
Wat betreft functionaliteit zijn verder alle chloordrijver hetzelfde. Wel komen ze in verschillende kleuren en vormen.
Voordelen van een chloordrijver
Het gebruik van een chloordrijver heeft veel voordelen. Zeker ten opzichte van het chloor direct aan het water toevoegen (doe dit nooit met tabletten). Maar als je een skimmer hebt is er eigenlijk geen goede reden om een chloordrijver te gebruiken. Leg dan de chloortabletten gewoon in de skimmer.
Hieronder vind je de voordelen van het gebruik van een chloordrijver:
- Een chloordrijver zorgt voor een gelijkmatige verdeling van chloor. Dit doet hij door vrij in het zwembad te bewegen.
- Eenmaal gevuld geeft de drijver chloor geleidelijk af, wat handmatig doseren vermindert.
- Veel chloordrijvers hebben instelbare openingen voor het reguleren van de chloorafgifte.
- Door tabletten in de drijver te plaatsen, verminder je direct contact en mogelijke huidirritatie.
- Met een chloordrijver gebruik je chloortabletten efficiënter en bespaar je mogelijk op de lange termijn.
- Een drijver vermindert hoge chloorconcentraties op specifieke plekken, wat zwembadmaterialen en zwemmers beschermt.
- Voor extra chloor, zoals na een feestje, kun je eenvoudig meer tabletten in de drijver doen.
Dat gezegd hebbende, kan het gebruik van een chloordrijver in sommige gevallen overbodig zijn. Bijvoorbeeld als een zwembad is uitgerust met een automatisch chloordoseersysteem of skimmer. Maar voor veel zwembadeigenaren is hij ideaal.
Veel gestelde vragen over een chloordrijver [FAQ Chloordrijver]
Dagelijks krijgen wij tientallen vragen over zwembaden, zwembadwater en accessoires. Zo komt er ook af een toe een vraag over een chloordrijver voorbij. Zie hieronder de meest gestelde vragen over chloordrijvers.
Kan een chloordrijver in het zwembad tijdens het zwemmen?
Mag je zwemmen met een chloordrijver? Ja, een chloordrijver kan in het zwembad blijven tijdens het zwemmen. Echter, het is raadzaam om de drijver op enige afstand te houden van zwemmers. Zo voorkom je contact met hoge concentraties chloor. Let bij kinderen op dat ze er niet mee gaan spelen.
Welke chloordrijver heb ik nodig?
Er zijn twee verschillende maten chloordrijvers. Hangt af van welke chloortabletten je gebruikt:
- Kleine drijver: Voor kleine chloortabletten tot 20 gram
- Grote drijver: Voor grote chloortabletten tot 200 gram
Welke tabletten je kiest hangt af van het formaat van je zwembad. Vaak gebruik je voor zwembaden tot 7.000 tot 12.000 liter kleine chloortabletten. Voor de grotere zwembaden vanaf 12.000 liter water gebruik je grote chloortabletten.
Hier vind je alle pakketten me chloordrijver.
Hoe vaak controleer ik mijn chloordrijver?
Als de chloorwaarde van je bad goed is en je drijver is gevuld, dan controleer je hem minstens 1x per week. Is het zwembad veel in gebruik, dan controleer je hem wat vaker. Ook bij bijzondere weersomstandigheden controleer je hem wat vaker.
Is een chloordrijver geschikt voor alle soorten zwembaden?
In principe kun je voor ieder soort zwembad een chloordrijver gebruiken. Maar heb je al een chloordoseersysteem of skimmer (vaak bij grote zwembaden)? Dan heb je de drijver niet nodig.
Hoeveel chloortabletten moet ik in de drijver plaatsen?
De hoeveelheid hangt af van verschillende factoren. Denk aan:
- de grootte van je zwembad;
- hoe vaak en intensief je het zwembad gebruikt;
- de weersomstandigheden.
Wil je precies weten hoeveel chloortabletten in de drijver gaan?Download dan hier een chloordoseerschema om het jezelf wat makkelijker te maken.
Moeten er grote of kleine chloortabletten in mijn chloordrijver
Download hier een chloordoseerschema om het jezelf wat makkelijker te maken.
Welke tabletten je kiest hangt af van het formaat van je zwembad. Taak gebruik je voor zwembaden tot 7.000 tot 12.000 liter kleine chloortabletten. Voor de grotere zwembaden vanaf 12.000 liter water gebruik je grote chloortabletten.
Moet de pH waarde op peil zijn voor ik mijn chloordrijver in het water plaats?
Voor je aan de slag gaat met chloor moet je de pH waarde van je zwembadwater op peil zijn. Op peil brengen van het zwemwater doe je met chloorgranulaat. Is het chloorgehalte tussen de 0,5 en 3,0 ppm?Dan kun je chloortablette in combinatie met een drijver gebruiken. Zo houd je het water van je zwembad gezond.
Hoe vaak moet ik mijn chloordrijver controleren en bijvullen?
Het is een goed idee om je chloordrijver minstens één keer per week te checken. Als je veel zwemt of als het erg zonnig en warm is, is het slim om vaker te controleren.
Zijn er risico's verbonden aan het gebruik van een chloordrijver?
Ja, een paar aandachtspuntjes:
- Probeer direct contact tussen zwemmers en de drijver te voorkomen.
- Zorg dat de drijver niet vast komt te zitten in een hoek, omdat het chloor zich dan kan ophopen.
- Houd de drijver en chloortabletten buiten bereik van kinderen.
- Overdrijf niet met chloor; te veel kan irritaties veroorzaken. Regelmatige tests zijn belangrijk.
Chloordrijver kopen bij de Zwembadmannetjes
Een chloordrijver kopen doe je natuurlijk bij de Zwembadmannetjes. Bij de Zwembadmannetjes kun je alles kopen dat te maken heeft met zwembaden. Denk aan: zwembaden, zwembadaccessoires en onderhoudsproducten. En dus ook chloordrijvers.
Bekijk hier alle chloordrijvers in de shop. Bij de Zwembadmannetjes verkopen we de kleine chloordrijver, grote chloordrijver en meer:
- Kleine chloordrijver
- Grote chloordrijver
- Chloortabletten 20 gram met chloodrijver
- Chloortabletten 200 gram met chloodrijver
- Starterspakket met chloordrijver
Voordelen van je chloordrijver kopen bij de Zwembadmannetjes zijn:
- Gratis verzenden vanaf €30 in Nederland en België
- Voor 16:00 besteld vandaag verstuurd (vaak morgen in huis)
- Gratis telefonisch advies
- Wij hebben een klantbeoordeling van boven de 9.4
Nu weet je hoe een chloordrijver werkt en nog veel meer
Heb je de blog tot hier gelezen? Dan weet je precies hoe de chloordrijver werkt en blijft jouw zwembad water helder en schoon.
Ben je toe aan het overstappen naar een serieuzer zwembad? Waar je geen chloordrijver bij nodigt hebt? Bijvoorbeeld een houten of stalen zwembad? Dan ben je bij ons aan het juiste adres.
Misschien vind je dit ook interessant
Als je deze blog hebt gelezen vind je één van de volgende blogs misschien ook interessant: