Melkachtig of troebel zwemwater, wat nu?
08 maart 2021 

Melkachtig of troebel zwemwater, wat nu?

Help: mijn zwembad slaat wit uit... Melkachtig of troebel zwembadwater wordt veroorzaakt door een onjuiste waterbalans. Dit heeft vaak te maken met een te hoge of te lage pH waarde. Ook kan de aanwezigheid van dode algen de oorzaak zijn van melkachtig zwembadwater. Is dit bij jouw zwembad aan de hand? Tijd om het op te lossen!

Hoe wordt zwembadwater melkachtig of troebel?

De voornaamste oorzaak van troebel of melkachtig zwembadwater is een onjuiste pH-waarde.

Gebruik je het zwembad dagelijks? Dan heeft je zwembadwater ook dagelijks onderhoud nodig. Het belangrijkste onderhoud gaat over de balans van de chemicaliën in het water. De waterbalans moet ten alle tijden op orde zijn voor helder en veilig water. Als de pH-waarde van je zwembad uit balans is, kan het chloor zijn werk niet doen. En als het chloor zijn werk niet kan doen, blijft je zwembad niet schoon en helder. Dat wil je niet toch?

Het testen van de water waardes doe je bij regelmatig gebruik dus iedere dag. Het beste kun je dit doen met een goede water tester. Maar het kan ook met losse teststrips. Het uit balans raken van de waterwaardes kan verschillende oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld aan een plotselinge onweersbui, een filterset die niet lang genoeg gedraaid heeft of als je te weinig pH + hebt toegevoegd. Te weinig pH + toevoegen, kan zorgen voor troebel of melkachtig water.

Als je last hebt gehad van een groen zwembad, oftewel algen, kan dit ook de oorzaak zijn van de melkachtige kleur van het water. Het zijn dan de overgebleven dode algen die het water de melkachtige kleur geven. Dode algen zijn in tegenstelling tot levende algen namelijk vaak wit.

Dode algen zijn vaak niet groot genoeg om door de filterinstallatie verwijderd te worden. Hiervoor kun je vlokmiddel gebruiken. Dit zorgt ervoor dat kleine vuildeeltjes worden gebonden tot een grotere klont. Nu kunnen de grotere vuildeeltjes wél gefilterd worden.

zwemwater melkachtig

Mag je zwemmen in melkachtig water

Is het niet té troebel of melkachtig? Dan is zwemmen eigenlijk geen probleem. Als de pH-waarde een klein beetje uit balans is kan het eigenlijk geen kwaad. Meet dit dus wel even voor je die plons neemt. Ook dode algen kunnen eigenlijk geen kwaad om mee te zwemmen. Toch adviseren wij om er niet in te gaan, maar het zo snel mogelijk op te lossen.

Let op: laat kinderen niet zwemmen in troebel water. Zwemmen in troebel water kan rode ogen of jeuk als gevolg hebben.

Bij twijfel raden we sowieso aan om er niet in te gaan! Als de pH te laag is kan dit namelijk de typische rode ogen of jeuk aan de huid veroorzaken.

mag je zwemmen in melkachtig water

Of je er nou wel of niet in gaat, pak het probleem gelijk aan! Als de pH uit balans is heeft dit namelijk invloed op alles wat in het water ligt. Denk aan het trappetje, speeltjes en meer.

Voorkomen van troebel zwemwater

Voorkomen is beter dan genezen. Maar hoe voorkom je melkachtig zwembadwater? Het allerbelangrijkste is – eigenlijk zoals altijd als het om wateronderhoud gaat – het testen van het water. Bij regelmatig gebruik van het zwembad adviseren wij van de Zwembadmannetjes dit zeker 1 maal daags te doen. 2 keer is uiteraard ook geen probleem.

Een goede testset is geen overbodige luxe. In onze webshop hebben we alvast de beste testsets voor je op een rijtje gezet, zodat je zeker weet dat je goed zit. Test dus regelmatig het zwemwater en voeg waar nodig pH-minus of pH-plus toe, gevolgd door de juiste hoeveelheid chloor. Als je dit structureel doet kun je uitgaan van een stressvrije zomer 😉

Melkachtig of troebel zwembadwater helder krijgen

Doorloop het onderstaande stappenplan om het zwemwater weer helder te krijgen als het melkachtig of troebel is. Let wel op: er bestaat geen magisch middel wat ervoor zorgt dat het water weer helder is binnen een dag. Dit proces duurt nou eenmaal wat langer.

troebel zwembadwater helder krijgen

Stap 1: stel de oorzaak van het troebele water vast 

Test de waardes van het zwemwater. Let hierbij vooral op de pH-waarde. Deze moet ten alle tijden tussen de 7.2 en de 7.6 schommelen. Is de pH waarde niet in orde? Ga dan naar stap 2. Is wel in orde en je hebt een betrouwbare tester gebruikt? Ga dan na of je recent last hebt gehad van algen. Heb je recent last gehad van algen? Ga dan naar 2.1

Let op: het water uit de kraan heeft niet altijd de juiste pH-waarde voor zwembadwater

Troebel water helder krijgen als pH de oorzaak is

Stap 2: pH toevoegen

Voeg pH-minus of pH-plus toe om het in balans te brengen. De juiste dosering vind je op de verpakking.

Stap 3: chloorshock

Vervolgens voeg je chloorshock/granulaat toe aan het zwemwater. Chloorshock zorgt ervoor dat het water een ware boost krijgt. De juiste chloorwaarde ligt tussen de 1 en 2ppm per liter. Wees altijd voorzichtig met het toevoegen van chloor. Teveel is ook niet goed.

Stap 4: laat de pomp zijn werk doen

Zet de zwembadpomp of de filterset 24 uur per dag aan. Test dagelijks, en voeg waar nodig chemicaliën toe om de water waarden weer op het juiste niveau te krijgen.

Troebel water helder krijgen dode algen de oorzaak zijn

Stap 2.1: vlokmiddel toevoegen

Voeg vlokmiddel toe aan je zwembadwater volgens de verpakking.

Stap 3.1: stofzuigen troebel water schoon

Stofzuig de bodem en wanden van je zwembad zo schoon mogelijk om het grootste deel van de dode algen op te zuigen.

Stap 4: laat de pomp zijn werk doen

Met een beetje geluk is je zwembad nu al weer helder. Is dit niet zo? Zet de zwembadpomp of de filterset dan 24 uur per dag aan. Test dagelijks, en voeg waar nodig chemicaliën toe om de water waarden weer op het juiste niveau te krijgen.

Melkachtig zwembadwater

Als het goed is weet je nu alles over melkachtig zwembadwater! Geen probleem dus als je zwembadwater een keer wit uit slaat. Dit witte waas heb je zo weg ''gepoetst''! Heb je toch nog vragen? Dan kun je altijd contact met ons opnemen via het nummer in onze zwembadenwebshop.

Je kunt hier niet alleen terecht voor vragen over melkachtig water, maar we helpen je graag met alles dat te maken heeft met zwembaden!. Geniet van je zwembad!

Marcel
By

Marcel

on 22 Aug 2023

Hallo, ik had groenig zwembad water, dit heb ik verholpen met chloorchock en anti alg. Echter krijg ik geen helder zicht tot de bodem. Als ik het water in een glas doe is dit helder. Chloor is goed, PH is laag. Kan ik hier nu in zwemmen,en hoe krijg ik ?

Place comment