Weet jij niet wat de juiste chloorwaarde is en twijfel jij of je niet teveel chloor in je zwembad hebt?
Geen probleem! Wij leggen jou precies uit hoe je om moet gaan met chloor en ernstige gevolgen kan voorkomen.
Wij van de Zwembadmannetjes werken al +10 jaar met zwembaden en chloor. Ook hebben we gesproken met een huidtherapeut gesproken om de gevolgen voor de huid en gezondheid in kaart te brengen.
De gevaren van teveel chloor voor je gezondheid
Wanner je huid in contact komt met het chloorwater, raakt het al snel geïrriteerd. Wellicht heb je hier zelf ook wel eens last van gehad. Gevolgen van herhaalde blootstelling aan teveel chloor ka zich uiten in verschillende symptomen. Zo kan je last krijgen van
- een droge huid
- een rode huid
- een brandende huid
- een jeukende huid
- typische chloor uitslag
Om te voorkomen dat te veel chloor je lijf en huid irriteert, moet je er daarom dus voor zorgen dat het zwembadwater de juiste chloorwaardes heeft. Het is ook slim om voor en na het zwemmen een douche te nemen en een zwembril te dragen om die irritante oogproblemen te vermijden. Als je toevallig chloorgevoelig bent, kan je overwegen om een plons in een chloorvrij zwembad te nemen.
Gevolgen voor het zwemwater en materiaal
Vrij chloor verandert in gebonden chloor door vuil en het weer, vooral door de zon. Het ontstaan van deze chloorvariant is gewoon niet te vermijden. Maar waarom is deze variant zo vervelend? Dat is omdat gebonden chloor zijn desinfecterende werk gewoon niet meer doet.
Gebonden chloor heeft vervelende gevolgen voor de waterbalans. Ook het zwembad materiaal kan beïnvloed worden. Teveel chloor in het water zorgt voor troebel zwembadwater, aanslag op de muren en leidingen, en het vergroot zelfs de kans op groen zwembadwater. Maar geen maak je geen zorgen, er is een oplossing voor dit probleem! Voordat je gebonden chloor aanpakt, moet je eerst weten hoeveel chloor jouw zwembad eigenlijk nodig heeft. Denk daarom goed na voordat je veel chloor toevoegt om het gebonden chloor te compenseren.
Wat is het verschil tussen vrij chloor en gebonden chloor?
Om het verschil tussen vrij chloor en gebonden chloor te weten is het natuurlijk handig om van beide te weten wat het precies is.
Vrij chloor: vrij chloor verwijst naar chloor dat nog niet gebonden is aan andere stoffen. Het is dus beschikbaar om gevaarlijke bacteriën en virussen die in het water zitten te doden. Vrij chloor in je zwembad is dus het actieve chloor dat desinfecteert en voor een veilige zwemomgeving zorgt. Vrij chloor wordt vaak uitgedrukt in ppm (parts per million).
Gebonden chloor: Gebonden chloor ook wel bekend als gecombineerd chloor is chloor dat gebonden is aan bacteriën en verontreinigen in het zwembadwater. Dit gebonden chloor ontstaat wanneer het oorspronkelijke vrije chloor zich dus verbindt met die bacteriën en verontreinigen. Gebonden chloor werkt dus minder effectief en is dus eigenlijk uitgewerkt chloor. Ook kan gebonden chloor onaangename geuren en irritaties veroorzaken in het zwembad.
Wat is de juiste hoeveelheid chloor in je zwembad?
De juiste chloorwaarde in je zwembad ligt tussen de 1 en 3 ppm. Het is dus super belangrijk om deze waardes na te streven om alle mogelijke gevolgen te voorkomen. Chloorwaardes kan je verhogen door gebruik te maken van chloorshock en/of chloortabletten.
Chloortabletten voeg je toe aan het water via een chloordrijver. Chloortabletten komen in 2 maten 20 en 200 gram. Heb jij een zwembad onder de 12.000 liter dan heb jij 20 grams tabletten nodig en dus een kleine chloordrijver. Vanaf 12.000 liter heb je een 200 grams tabletten nodig en dus een grote chloordrijver.
Naast de chloorwaarde moet ook de pH waarde in orde zijn, de juiste pH waarde is 7,2.
Hier vind je ons ruime aanbod chloorproducten
Hoe controleer je of er teveel chloor in je zwembad zit?
Nu je precies weet hoeveel chloor erin je zwembad moet is het natuurlijk wel handig om te weten hoe je dat controleert. Het controleren van je chloor waardes is heel makkelijk.
De eenvoudigste manier om chloorwaardes te controleren is met een zwembad tester. Het is belangrijk om 1 keer in de zoveel tijd je chloor en pH waarde te testen voordat je een vol zwembad gebonden chloor hebt. Aan de hand van de testuitslag weet je hoeveel chloor in je zwembad zit. Het kan zijn dat je dan wat chloorshock of chloortabletten moet toevoegen. Maar let goed op dat je niet teveel erbij doet...
Bekijk hier onze verschillende chloor- en pH waarde testers
Op welke manier kan je teveel chloor uit je zwembad verminderen?
De eenvoudigste manier om gebonden chloor uit je zwembad te verwijderen is door een gedeelte van het water te verversen. Om verspilling van water te vermijden of om gebonden chloor van tevoren te voorkomen, kan je overwegen om een UV-lamp te gebruiken. Het is belangrijk dat je gebonden chloor verwijderd voordat je te maken krijgt met de vervelende gevolgen.
Een UV-lamp is effectief in het verwijderen van ongewenste bacteriën en virussen die niet thuishoren in zwembadwater. Dit geldt ook voor gebonden chloor! De UV straling breekt gebonden chloor op een natuurlijke wijze af en voorkomt verdere verspreiding in het zwembadwater.
Een UV lamp is een duurzame oplossing om teveel chloor uit je zwembad te verwijderen. De UV stralen verwijderen al het gebonden chloor uit je zwembad.