6 tips voor een schoon zwembad
09 januari 2021 

6 tips voor een schoon zwembad

Iedereen wil een schoon zwembad. Maar soms blijkt dat dit niet zo makkelijk is als het lijkt. Hoeveel chloor moet er in je bad? Werkt chloor wel als de pH-waarde niet in orde is? Wat moet je met dode algen? Allemaal vragen die wij regelmatig krijgen. In deze blog geven we 6 tips voor een schoon zwembad.

1. Houd altijd de pH-waarde van het zwembadwater in de gaten

De pH-waarde meet de zuurgraad van je zwemwater. Hoe lager de pH-waarde, hoe beter de desinfectie van het zwembad is. Maar de waarde moet natuurlijk ook gezond blijven voor je huid.

Een goede pH-waarde is erg belangrijk in het proces bij het schoonhouden van je zwembad. De ideale pH-waarde van zwemwater ligt tussen 7,2 en 7,6. Bij een waarde van 7,0 is het water neutraal; bij een hogere waarde is het water basisch en bij een lagere waarde is het water zuur.

De pH-waarde van het zwembad is relatief eenvoudig te controleren met behulp van test strips. De kleuren op zo’n strip geven aan of de waarden juist zijn of niet. Dit kan natuurlijk ook gedaan worden aan de hand van een digitale tester. Als je ziet dat de pH-waarde te hoog is, betekent dit dat er algenvorming en kalkaanslag kan optreden. Bovendien is een hoge pH-waarde ongezond voor ogen en huid. Je moet dan pH-min toevoegen om de pH-waarde te verlagen.

Een te lage pH-waarde is ook slecht voor je gezondheid. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van irritatie van de ogen en slijmvliezen. Om het evenwicht terug te krijgen, kun je pH-plus aan het water toevoegen. Een juiste pH-waarde is erg belangrijk en kan verschillende gezondheidsproblemen voorkomen. Bovendien kan het chloor zijn werk niet doen als de pH-waarde niet in orde is. Controleer het zwemwater dus regelmatig met behulp van de test strips.

2. Bedenk goed waar je je zwembad plaatst

Hoe bepaal je waar je het zwembad plaatst? En heeft dit invloed op het schoonhouden van je zwembad? Ja zeker!  De locatie die je kiest, is ook belangrijk voor het schoonhouden van het zwembad. Plaats het zwembad bijvoorbeeld niet onder of naast een grote boom. Alles wat uit de boom valt, komt in het zwembad terecht. Dus probeer het zwembad in een zo ‘vrij’ mogelijke omgeving te plaatsen. Dit scheelt vissen met het schepnet.

Wat de ideale plaats is voor je zwembad hangt af van nog een aantal factoren. Wil je de perfecte plek voor je zwembad kiezen? Lees dan ook onze blog over de plaatsing van je zwembad.

Waar zwembad plaatsen

3. Dek het zwembad af, wanneer deze niet wordt gebruikt

Ook een heel belangrijke tip is: dek je zwembad af als je hem niet gebruikt. Zo voorkom je veel problemen, er komt geen vuil als bijvoorbeeld bladeren en insecten in het water. Tevens bescherm je het zwembadmateriaal met een afdekzeil. Dit helpt enorm bij het schoonhouden van het zwembad.

Zwembad afdekken tegen bladeren

4. Gebruik alleen kraanwater voor het vullen van het zwembad

Het is altijd het veiligst om kraanwater te gebruiken om het zwembad te vullen. Bronwater of grondwater kan veel mineralen of andere stoffen bevatten. Als deze andere stoffen of mineralen in contact komen met chloor, kunnen ze zich gaan vermengen met het water waardoor het verkleurt.

Kraanwater voor zwembad vullen

5. Meten is weten: wees voorzichtig met chloor

Om het zwembad gezond en schoon te houden, zijn chloortabletten onmisbaar bij het schoonhouden van het zwembad. Je moet ze echter met de nodige voorzichtigheid gebruiken. Lees de gebruiksaanwijzing altijd zorgvuldig. Te veel chloor kan slecht zijn voor je gezondheid. Bij het toevoegen van chloor moet je altijd zorgvuldig afmeten om het juiste chloorgehalte te krijgen.

De normale chloorwaarde ligt tussen de 1 en 2 ppm / liter. Als er algen in het zwembad aanwezig zijn, mag het chloorniveau worden verhoogd tot 3 ppm / liter. Dit kan ook worden gemeten aan de hand van teststrips of een digitale testset. Overmatig chloor kan contraproductief werken.

Gebonden chloor is chloor dat in principe al is verbruikt. Het zit nog in het water, maar is niet meer beschikbaar voor de desinfectie van het water. Dit ruikt vreemd en veroorzaakt irritatie aan ogen en slijmvliezen. Nogmaals: wees dus voorzichtig met chloor. Een te hoge concentratie kan vervelende gevolgen hebben. Volg daarom altijd de richtlijnen, zoals meegeleverd met de chloorproducten.

6. Kijk uit voor dode algen

Dode algen blijven vaak achter in het zwembad, dit wordt gezien als een vervelend onderdeel bij het schoonhouden van je zwembad. Ze zijn te klein om gefilterd te worden en zinken dan vaak naar de bodem. Hierdoor kun je ze niet makkelijk weghalen. Je kunt dan vlokmiddel gebruiken om dit probleem op te lossen. Dit middel bindt alle losse deeltjes aan elkaar, waardoor een grotere massa ontstaat, zodat ze wel gefilterd kunnen worden.

Wij van de zwembadmannetjes wensen je veel succes met het onderhoud! En natuurlijk veel zwemplezier toegewenst! Oh ja en nog even een bonustip voor bezitters van een zwembad onder 10.000 liter: gebruik Simply Genius.

Simply Genius

Place comment