Groen zwembadwater, wat nu?
11 januari 2021 

Groen zwembadwater, wat nu?

Groen Zwembad Helder Krijgen

Je kent het misschien wel: vol enthousiasme haal je de winterafdekking van je zwembad en wat zie je? Een groene, drassige bende. Dat is natuurlijk niet waar je op hoopte. Maar geen paniek! Met de juiste aanpak krijg je het groen zwembadwater weer helder. In deze uitgebreide gids helpen we je om die algen een kopje kleiner te maken en je zwembad terug fris en fruitig te krijgen.

Lees snel verder om te ontdekken hoe je van het groene water afkomt, je zwembad schoon kunt houden en problemen in de toekomst kunt voorkomen. Zo geniet je binnenkort weer van helder zwembadwater zonder gedoe.

Groen zwembadwater

Hoe ontstaat groen zwembadwater?

Een groen zwembad ontstaat door een te lage hoeveelheid chloor en een verkeerde pH-waarde. Hierdoor krijgen algen in het zwembad de kans om zich snel te vermenigvuldigen. Een verkeerde pH-waarde zorgt ervoor dat het chloor minder effectief wordt. Dit betekent dat algen snel kunnen groeien en je te maken krijgt met groen zwemwater.

Daarnaast spelen zonlicht en stilstaand water ook een rol. Algen gedijen goed in zonlicht en vermenigvuldigen zich snel als het water onvoldoende circuleert. Voordat je het weet is je hele zwembad veranderd in een groen zwembad met troebel water.

zwembadwater groen

Algen in het zwembad: tijd voor actie!

groen water - zwembad groen

Fase 1: Voorbereiding voor een waterbehandeling

Voordat je begint met het schoonmaken van het zwembad, moet je enkele stappen doorlopen om ervoor te zorgen dat de behandeling effectief is. Dit helpt je om het groen zwembadwater terug helder te krijgen.

1. Meet de pH-waarde en chloorwaarde

Gebruik een teststrip of digitale tester om de pH- en chloorwaarde in je zwembadwater te meten. Een goede pH-waarde ligt tussen de 7,2 en 7,6. Als je een verkeerde pH-waarde hebt, werkt de chloor namelijk niet goed en krijgen algen vrij spel.

  • Te hoge pH-waarde: Het water is te basisch, waardoor de chloor minder effectief wordt.
  • Te lage pH-waarde: Het water is te zuur, wat kan leiden tot irritaties en schade aan de zwembadmaterialen.

2. Zorg dat je filter en pomp goed werken

Een groen zwembad ontstaat vaak door onvoldoende filtering. Controleer daarom eerst of de filter goed schoon is en of de pomp goed draait. Verwijder bladeren, takjes en ander vuil uit de filter en zet de pomp aan. Laat de pomp minstens 24 uur draaien om te zorgen dat het water goed circuleert en de algen geen kans krijgen om zich op te hopen.

3. Schrob de wanden en bodem van je zwembad

Algen hechten zich graag aan de zijkanten van het zwembad. Schrob daarom de wanden en de bodem grondig met een zwembadborstel voordat je chemicaliën toevoegt. Dit maakt het makkelijker om de dode algen te verwijderen nadat je het water hebt behandeld.

Fase 2: Behandelen

Nu het zwembad voorbereid is, kun je aan de slag met de juiste chemicaliën om het groene zwembadwater te behandelen. De belangrijkste stap hier is het doden van de algen en het stabiliseren van de waterwaarden.

1. Breng de pH-waarde op het juiste niveau

Gebruik pH-min of pH-plus om de pH-waarde van je zwembadwater op het juiste niveau te krijgen. Het is belangrijk dat de pH-waarde tussen 7,2 en 7,6 ligt. Als de pH-waarde niet goed is, werkt de chloor niet effectief en blijven de algen in leven.

2. Gebruik chloorshock om de algen te doden

Als je zwembadwater groen is, moet je een krachtige chloorbehandeling uitvoeren. Voeg chloorshockgranulaat toe aan het water. Dit granulaat heeft een hoog chloorgehalte en doodt de algen. Normaal gesproken ligt de chloorwaarde tussen de 1 en 2 ppm/liter, maar als je zwembadwater echt groen is, mag je dit verhogen naar 3 ppm/liter.

Controleer altijd de verpakking voor de juiste dosering. Bij zware algenplagen moet je het zwembad mogelijk meerdere keren behandelen.

3. Is je zwembad nog steeds groen? Voeg anti-alg toe

Als je zwembad na de chloorshock nog steeds een groene kleur heeft, is het tijd voor zwaarder geschut: anti-alg. Dit product doodt de laatste algen in je zwembad. Volg de gebruiksaanwijzing op de verpakking voor de juiste dosering. Na gebruik van anti-alg moet je goed blijven meten, want het kan zijn dat de pH-waarde weer is veranderd.

4. Filteren, meten en bijsturen

Laat de pomp de komende dagen 24 uur per dag draaien. Controleer elke dag de waarden van het zwembadwater. Voeg waar nodig extra chloor of pH-producten toe om het zwembad weer op peil te krijgen. Zo voorkom je dat het groene zwembadwater weer terugkomt.

vrij chloor - gebonden chloor

Fase 3: Opruimen en genieten

Nu het grootste deel van de algen uit je zwembad is verwijderd, is het tijd om het zwembad echt schoon te maken. Volg deze stappen om het groen zwembadwater terug helder te krijgen.

1. Ruim de dode algen op

Dode algen blijven vaak als kleine deeltjes in het zwembad achter. Deze algen zijn zo klein dat ze door het filter heen glippen. Gebruik een zwembadstofzuiger om deze algen op te zuigen. Voeg vervolgens vlokmiddel toe aan het zwembadwater om alle kleine zwevende vuildeeltjes samen te binden.

2. Voeg vlokmiddel toe

Vlokmiddel zorgt ervoor dat de resterende dode algen en andere vuildeeltjes samenklonteren tot grotere vlokken. Hierdoor kan de filter ze wel opvangen. Voeg de juiste hoeveelheid vlokmiddel toe en zet de pomp 24 uur lang op de circuleerstand.

groen zwembad helder krijgen

3. Filteren en backwashen

Na het circuleren zet je de pomp weer op de filterstand. Houd de drukmeter goed in de gaten. Als de druk snel oploopt, moet je het filter even backwashen. Dit zorgt ervoor dat het vuil uit de filter wordt gespoeld.

Schoonmaken en genieten

Als je alle stappen hebt doorlopen en je zwembadwater er weer helder en schoon uitziet, is het tijd om je zwembad een grondige schoonmaakbeurt te geven. Gebruik een zwembadborstel om de wanden en de bodem nog eens goed te schrobben en verwijder eventuele laatste resten van algen en vuil. Maak ook de skimmer en het filter nog een laatste keer schoon om ervoor te zorgen dat je zwembad helemaal klaar is voor gebruik.

Tips om een groen zwembad in de toekomst te voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Met de juiste maatregelen houd je je zwembad vrij van algen en blijft het zwembadwater helder.

  • Regelmatig testen van de waterwaarden: Meet wekelijks de pH-waarde en het vrije chloorgehalte. Een goede balans voorkomt dat je zwembadwater groen kleurt.
  • Onderhoud je filter regelmatig: Reinig het filter minstens één keer per maand grondig. Zo blijft het systeem goed werken.
  • Gebruik algenwerende producten: Voeg regelmatig anti-alg toe om algengroei te voorkomen.
  • Dek het zwembad af: Als je zwembad afdekt, voorkom je dat vuil en bladeren in het water terechtkomen, wat algengroei stimuleert.
  • Zorg voor voldoende zonlicht: Algen groeien sneller in de schaduw. Zorg dus voor voldoende zonlicht op je zwembad.

Tot slot

Nu je zwembad weer helder, schoon en vrij van algen is, kun je eindelijk genieten van een frisse duik en plezier hebben met familie en vrienden. Vergeet niet om je zwembad regelmatig te onderhouden en de waterkwaliteit te controleren, zodat je niet opnieuw met groen water te maken krijgt. Veel zwemplezier!

Place comment