Groen zwembadwater, wat nu?
11 januari 2021 

Groen zwembadwater, wat nu?

Je kent het misschien wel: je haalt vol enthousiasme de winterafdekking van je zwembad en ontdekt een groene, drassige bende. Maar geen paniek! In deze complete gids helpen we je om die algen een kopje kleiner te maken en je zwembad weer fris en fruitig te krijgen.

Lees snel verder om te ontdekken hoe je van het groene water afkomt, je zwembad schoon kunt houden en problemen in de toekomst kunt voorkomen.

Groen zwembadwater

Algen in het zwembad: tijd voor actie!

Fase 1: Voorbereiding voor een waterbehandeling

Voordat we beginnen met het behandelen van het zwembad, moeten we eerst een paar voorbereidende stappen doorlopen. Dit zorgt ervoor dat de behandeling effectiever is en je sneller kunt genieten van helder en schoon zwembadwater.

Test de chloor- en pH-waarde

Pak een teststrip of digitale tester en meet het chloor- en pH-niveau. Hiermee bepaal je de omvang van het probleem. Als het vrij chloor onder de 1 ppm zit, is de kans groot dat algen in je zwembad lekker aan het feesten zijn.

Om het feestje te stoppen, moet je het water "shocken" met chemicaliën (chloor) om de algen te doden. Maar eerst moet de pH-waarde tussen 7,2 en 7,6 zitten, anders werkt de chloor niet goed.

Zwembad groen na winter: voorkomen is beter dan genezen

Een gedegen zwembadonderhoud en goed werkende filters zorgen voor een stabiel chloor- en pH-niveau, wat algen geen kans geeft. Dus houd je zwembad in de gaten en voer regelmatig onderhoud uit, want een paar dagen niet opletten kan al zorgen voor een groen bad.

Check de filter en zet de pomp aan

Haal bladeren, stokjes en ander vuil uit de filter en spoel 'm goed door. Zorg dat hij goed werkt voordat je chemicaliën toevoegt. Laat de pomp 24 uur draaien, zodat het water goed circuleert en alle algen meeneemt. Hiermee voorkom je dat algen zich ophopen en het water troebel wordt.

Schrob je zwembad als een pro

Pak een zwembadborstel of spons en schrob de zijkanten en bodem voordat je chemicaliën toevoegt. Algen houden van plakken, dus schrobben helpt om ze los te krijgen en maakt het makkelijker voor de chemicaliën om hun werk te doen. Besteed extra aandacht aan gebieden waar je algenophopingen kunt zien. Probeer de algen op te breken, zodat het zwembad grondig schoon wordt.

Fase 2: Behandelen

Nu je zwembad helemaal klaar is voor behandeling, is het tijd om de pH-waarde en chloorconcentratie op orde te brengen en de algen aan te pakken.

Breng de pH-waarde op orde

Gebruik pH-min of pH-plus om de pH-waarde van je zwembadwater op het juiste niveau te krijgen, afhankelijk van de testresultaten. Lees altijd de handleiding van het pH-product dat je gebruikt, zodat je de juiste dosering toevoegt.

Chloorshockgranulaat: zwaar geschut tegen algen

Chloorshock (of chloorgranulaat) heeft een hoog chloorgehalte en maakt korte metten met algen. De normale chloorwaarde van een zwembad ligt tussen de 1 en 2 ppm/liter, maar als er algen aanwezig zijn, mag je dit verhogen naar 3 ppm/liter. Controleer de verpakking van het chloorshockproduct voor de juiste dosering. Bij een zware algenplaag moet je het zwembad mogelijk meerdere keren behandelen om te voorkomen dat de algen terugkomen. Het water kan troebel of vuil worden als je het granulaat toevoegt, maar na filtering zul je snel verbetering zien.

Is het water écht groen?

Als je zwembadwater meer wegheeft van een groene smoothie, is een schokbehandeling mogelijk niet voldoende. Voeg dan ook anti-alg toe en volg de gebruiksaanwijzing van het product.

Houd je filter in de gaten

Dode algen zakken naar de bodem of drijven in het water. Als er veel algen door het filter gaan, kan het verstopt raken. Houd dit dus goed in de gaten en maak het filter schoon indien nodig.

Filteren, meten en bijsturen: blijf scherp Laat de pomp de komende dagen 24 uur per dag draaien en controleer elke dag opnieuw de waardes van je zwembad. Voeg waar nodig chloor of pH-producten toe om de juiste waardes te bereiken.

Fase 3: Opruimen en genieten

Tijd om die dode algen op te ruimen

Dode algen zakken vaak naar de bodem of blijven aan het oppervlak drijven. Gebruik een zwembadstofzuiger om ze op te zuigen, vooral nadat je vlokmiddel hebt gebruikt. Het vlokmiddel zorgt ervoor dat de algen aan elkaar plakken, waardoor ze makkelijker op te zuigen zijn.

Voeg vlokker toe

Vlokmiddel zorgt ervoor dat alle losse deeltjes die rondzweven samengevoegd worden. Hierdoor kan het makkelijker opgeruimd worden door het filtersysteem of een zwembadstofzuiger.

Laat de pomp 24 uur op de circuleerstand draaien

Zet de pomp 24 uur lang op de circuleerstand, zodat het water via het filtervat loopt. Nu krijgt de vlokker de kans om alle loszwevende deeltjes te binden.

Pompen en filteren

Zet de pomp weer op filteren en houd de drukmeter in de gaten. De kans is aanwezig dat deze flink oploopt. Zorg er dan voor dat je een aantal minuten gaat backwashen.

Schoonmaken en genieten

Als je alle stappen hebt doorlopen en je zwembadwater er weer helder en schoon uitziet, is het tijd om je zwembad een grondige schoonmaakbeurt te geven. Gebruik een zwembadborstel om de wanden en de bodem nog eens goed te schrobben en verwijder eventuele laatste resten van algen en vuil. Maak ook de skimmer en het filter nog een laatste keer schoon om ervoor te zorgen dat je zwembad helemaal klaar is voor gebruik.

Tips om een groen zwembad in de toekomst te voorkomen

Om ervoor te zorgen dat je zwembad niet opnieuw groen wordt, is het belangrijk om preventieve maatregelen te nemen en goed onderhoud te plegen.

Regelmatig testen: 

Controleer regelmatig de pH- en chloorwaarden van je zwembad om ervoor te zorgen dat ze op het juiste niveau blijven.

Onderhoud van het filtersysteem: 

Zorg ervoor dat je het filter regelmatig reinigt en onderhoudt om een goede watercirculatie en filtering te garanderen.

Algenwerende producten: 

Overweeg het gebruik van algenwerende middelen om te voorkomen dat algen zich in je zwembad vestigen.

Regelmatig schoonmaken: 

Maak je zwembad regelmatig schoon, inclusief de wanden, de bodem en de skimmer, om de opbouw van vuil en algen te minimaliseren.

Afdekken: 

Wanneer je het zwembad niet gebruikt, overweeg dan om het af te dekken met een zwembadafdekking om te voorkomen dat vuil, bladeren en ander organisch materiaal in het water terechtkomen en algen veroorzaken.

Zonlicht: 

Vermijd te veel schaduw over je zwembad. Algen groeien sneller in schaduwrijke gebieden, dus zorg ervoor dat je zwembad voldoende zonlicht krijgt.

Tot slot

Nu je zwembad weer helder, schoon en vrij van algen is, kun je eindelijk genieten van een frisse duik en plezier hebben met familie en vrienden. Vergeet niet om je zwembad regelmatig te onderhouden en de waterkwaliteit te controleren, zodat je niet opnieuw met groen water te maken krijgt. Veel zwemplezier!

Place comment