Groen zwembadwater, wat nu?
11 januari 2021 

Groen zwembadwater, wat nu?

Het is nooit leuk om je winterafdekking er af te halen en te zien dat het water groen en drassig is geworden. Dit betekent dat de algen het water tijdelijk hebben overgenomen. Om er weer in te kunnen zwemmen moet je zwembad grondig behandelt worden. Lees verder om er achter te komen hoe je van het groene water af kunt komen, en hoe je het zwembad schoon kunt houden.

Groen zwembadwater

Fase 1: Voorbereiding van waterbehandeling

Meet de chloor en pH-waarde

Gebruik een teststrip of digitale tester om het chloor- en pH-niveau te meten. Zo bepaal je de omvang van het probleem. Als het chloorgehalte onder 1 ppm is, kan dit er voor zorgen dat er algen in je zwembad groeien. Door de algen wordt het water groen. Wanneer dit gebeurt, is het nodig om het water te “shocken” met chemicaliën (chloor). Dit doe je om de algen te doden en het water te voorzien van de juiste hoeveelheid chloor.

Let op: voordat er chloor toegevoegd kan worden, moet eerst de pH-waarde in orde zijn. De waarde moet tussen de 7.2 en 7.6 zijn voordat je chloor toevoegt.

Gedegen zwembadonderhoud en werkende filters kunnen er voor zorgen dat het chloor- en pH-niveau van uw zwembad stabiel blijft. Dit kan in de eerste plaats het hele probleem van groen zwembadwater al voorkomen. Algen blijven constant groeien dus kijk regelmatig naar je zwembad. Zelfs een paar dagen niet kijken – en de juiste stappen uitvoeren – kan een groen bad tot gevolg hebben. Beter voorkomen dan genezen.

Wat een oen, zwembadwater is weer groen.

Check de filter en zet de pomp aan

Verwijder bladeren, stokjes en ander vuil. Wellicht is de filter hierdoor verstopt. Spoel de filter uit en zorg er voor dat hij goed werkt voordat je chemicaliën aan het zwembad toevoegt. Zorg ervoor dat de pomp 24 uur aan staat zodat het water goed kan circuleren om alle algen mee te nemen.

Schrob de zijkanten en bodem van uw zwembad

Gebruik een zwembadborstel of spons om het zwembad goed te schrobben voordat je chemicaliën aan het water toevoegt. Algen hechten zich aan de bodem en de zijkanten van het zwembad. Schrobben helpt ook om de algen af te breken, waardoor chemicaliën sneller hun werk kunnen doen. Schrob vooral goed in gebieden waar je algen ophopingen kunt zien. Probeer de algen op te breken, zodat het zwembad grondig schoon wordt.

Fase 2: Behandelen

pH-waarde in orde brengen

Breng de pH waarde op het juiste niveau door pH-minus of pH-plus toe te voegen aan het zwemwater. Dit hang natuurlijk af van het resultaat van de uitgevoerde test. Lees altijd de handleiding van het pH product dat je gebruikt.

Chloorshockgranulaat

Chloorschok (of chloorgranulaat) heeft een hoog chloorgehalte. Dit zorgt ervoor dat het zwembad snel weer schoon is. De normale chloorwaarde van een zwembad is tussen de 1 en 2 ppm/liter. Maar als er algen in het zwembad zitten mag je dit verhogen naar 3ppm/liter. Lees goed op de achterkant van het shock product wat de juiste dosering is om 3ppm/liter te bereiken. Als je veel algen in het zwembad hebt, moet je het mogelijk meerdere keren behandelen om te voorkomen dat de algen blijven groeien. Het water kan er troebel of vuil uit zien als je het granulaat toevoegt. Nadat het water door het filter is gestroomd zie je snel verbetering.

Is het water hevig groen?

Als het water echt hevig groen is, is een schokbehandeling niet altijd voldoende. Voeg dan ook anti-alg toe. Volg in dit geval de gebruiksaanwijzing van het anti alg product.

Als algen afsterven, zinken ze naar de zwembadbodem of drijven ze in het zwembadwater. Als er veel algen door het filter gaan, kan het filter verstopt raken. Houd dit dus goed in de gaten en en maak het filter schoon indien nodig.

Filteren, meten en bijsturen

De pomp dient de komende dagen 24 per dag te draaien. Ook is het noodzakelijk om iedere dag opnieuw de waardes van het zwembad te controleren. Waar nodig kan je chloor of pH toevoegen om weer de juiste waardes te bereiken.

Fase 3: Opruimen

Dode algen zakken vaak naar de bodem of blijven aan het oppervlak drijven. Het grootste gedeelte is weg te krijgen met bijvoorbeeld een zwembadstofzuiger. Het makkelijkste is om de stofzuiger te gebruiken na het gebruik van vlokmiddel. Hierdoor zijn de algen al aan elkaar vastgekleefd. Dit maakt het makkelijk om op te zuigen.

Vlokker toevoegen

Voeg vlokmiddel toe aan het zwembad. Vlokmiddel zorgt ervoor dat alle losse deeltjes die rondzweven gaan binden. Hierdoor kan het makkelijker opgeruimd worden door het filtersysteem of een zwembad stofzuiger.

Pomp 24 uur op de circuleerstand

Zet de pomp 24 uur lang op de circuleerstand, het water loopt dan via het filtervat, dit is geen probleem. Nu krijgt de vlokker de kans om alle los zwevende deeltjes te binden.

Pompen en filteren

Zet de pomp weer op filteren, met een schuin oog op de drukmeter. De kans is aanwezig dat deze flink oploopt. Zorg er dan voor dat je een aantal minuten gaat backwashen.

Schoonmaken

Maak de bodem van het zwembad goed schoon met de zwembadstofzuiger. Vergeet niet regelmatig te backwashen.

Na het volgen van dit stappenplan moet het zwemwater weer kristalhelder zijn! Kom je er niet uit of heb je nog vragen? Dan helpen wij je natuurlijk graag verder.

Place comment