Wat je moet weten over vlokmiddel
22 februari 2021 

Wat je moet weten over vlokmiddel

Zie je wel eens kleine zwevende vuildeeltjes in het zwembad dobberen? Dat is helemaal niet gek. De kleinste deeltjes kunnen namelijk niet door de zwembadfilter verwijderd worden. Deze zijn zo dun en klein dat ze dwars door het filter heen bewegen en dus weer terug in het zwembad komen. De kunst is dan om de kleine vuildeeltjes samen te klonteren tot een groter geheel. Dit zorgt ervoor dat het vuil wél uit het water gefilterd kan worden door het filtersysteem. Het samenklonteren van kleine deeltje doe je met vlokmiddel.

Soorten vlokmiddel

Er zijn twee verschillende varianten van vlokmiddel. Namelijk: vloeibaar vlokmiddel en vlokmiddel tabletten. Wij van de Zwembadmannetjes zijn toch meer fan van de vloeibare versie. Wat ons betreft werkt dit net even iets makkelijker.

Wanneer gebruik je vlokmiddel?

Vlokmiddel gebruik je als je de kleine vuildeeltjes in het zwembad te klein zijn om gefilterd te worden door de filterset. Vlokker zorgt er dan voor dat dit een groter geheel wordt, en dus gefilterd kan worden. Bij een groen zwembad is vaak het moment dat vlokmiddel aan bod komt.

Bij een groen zwembad/groen zwemwater (dode algen)

Groen zwemwater betekent algen in het water. Als je groen water aan het behandelen bent, dood je deze algen. Algen zijn doorgaans zo fijn, dat een filter deze niet uit het water kan ‘filteren’. De algen glippen hier gemakkelijk tussendoor. Hier heb je dus vlokmiddel voor nodig. Dit zorgt er in dit geval voor dat de kleine algen deeltjes gaan binden tot een groter geheel. Hierdoor kan de filter dit dus wel uit het water verwijderen. Je kunt deze grotere deeltjes ook opzuigen met de zwembadstofzuiger.

Vloeibaar vlokmiddel gebruiken

Vul een emmer met water (zwembadwater of kraanwater) en voeg hier de juiste hoeveelheid vlokmiddel aan toe. Eerst het water in de emmer en dan het vlokmiddel en vervolgens mengen. Voor de juiste hoeveel vlokmiddel gebruik je altijd de gebruiksaanwijzing of verpakking. Onder aan dit artikel hebben we doseerschema van Interline geplaatst ter indicatie. Na het mengen verdeel je de inhoud van de emmer gelijkmatig over het water. Loop dus even een rondje om het zwembad terwijl je het mengsel erin giet. De eerste paar minuten dat het mengsel is toegevoegd laat je de filterpomp nog even aan. Na ongeveer 5 minuten zet je de pomp uit. Vervolgens zet je na 20 minuten de pomp weer aan. De pomp filtert de geklonterde deeltjes nu wel het zwembadwater uit. Soms blijven er een aantal geklonterde deeltjes naar de boden, deze kun je opzuigen met de zwembadstofzuiger.

Hoe gebruik je vloeibaar vlokmiddel?

  1. Kijk voor de juiste dosering op de verpakking.
  2. Voeg de juiste hoeveelheid toe aan een emmer met (zwem)water en meng dit goed.
  3. Verdeel de substantie gelijkmatig over het zwembad.
  4. Zet na 5 minuten de filterpomp uit.
  5. Na 20 minuten kan de pomp weer aan.

Interline doseerschema vlokmiddel

Let op! De aangegeven hoeveelheden Vlokker om toe te voegen aan uw zwembad zijn een advies, hieraan kunnen geen rechten ontleend worden. Door diverse invloeden, zoals bijvoorbeeld zon, regen, onweer of de mate van gebruik van het zwembad, kan de benodigde dosering afwijken van het advies. Het is niet mogelijk een vaste regel voor alle situaties aan te geven. De ervaring zal u leren wat de beste dosering is voor uw zwembad.

Bij zwevend vuil tot 30 ml Vlokker per m3 zwembadwater toevoegen. Bij sterke vervuiling 50 ml Vlokker per m3 zwembadwater toevoegen. Deze behandeling herhalen tot
het water kristalhelder is. Zonder zandfilter 100 ml Vlokker per m3 zwembadwater over de oppervlakte verdelen. Zo nodig vermengen met water om het verdelen te vergemakkelijken.

vlokmiddel doseerschema

Klik op de afbeelding om het vlokmiddel doseerschema te vergroten

Place comment