Vlokmiddel zwembad, wat moet je weten?
22 februari 2021 

Vlokmiddel zwembad, wat moet je weten?

Zie je wel eens kleine zwevende vuildeeltjes in je zwembad? Vlokmiddel voor je zwembad is de oplossing. 

Kleine vuildeeltjes tegenkomen in je zwembad is helemaal niet gek. Het komt regelmatig voor. De kleinste deeltjes kunnen namelijk niet door de zwembadfilter verwijderd worden. Deze vuildeeltjes zijn zo klein dat ze dwars door het filter heen floepen en dus weer terug in het zwembad komen. 

De kunst is om de kleine vuildeeltjes samen te klonteren tot een groter geheel. Dit zorgt ervoor dat het vuil wél uit het water gefilterd kan worden door het filtersysteem. Het samenklonteren van kleine deeltje doe je met vlokmiddel.

Soorten vlokmiddel

Er zijn twee verschillende varianten van vlokmiddel. Namelijk: vloeibaar vlokmiddel en vlokmiddel tabletten. Wij van de Zwembadmannetjes zijn toch meer fan van de vloeibare versie. Dit werkt net even iets makkelijk. Als je geen zandfilterpomp hebt, dan zijn tabletten echter de enige optie.

Vloeibaar vlokmiddel tabletten

Hoe gebruik je vloeibaar vlokmiddel?

Je voegt vlokmiddel toe aan een emmer met lauw water. Vervolgens even mengen. En tot slot giet je de inhoud van de emmer in het zwembad (niet op één plek!) 

Handig hé? Vloeibaar vlokmiddel. Verderop op deze pagina vind je meer informatie en een stappenplan over hoe je vlokmiddel gebruikt.

Wanneer gebruik je vlokmiddel?

Vlokmiddel gebruik je als je de kleine vuildeeltjes in het zwembad te klein zijn om gefilterd te worden door de filterset. Vlokker zorgt er dan voor dat dit een groter geheel wordt, en dus gefilterd kan worden. Vaak het je vlokmiddel nodig bij groen of grijsachtig zwembadwater.

Bij een groen zwembad/groen zwemwater (dode algen)

Groen zwemwater betekent algen in het water. Als je groen water aan het behandelen bent, dood je deze algen. Dit doe je met anti-alg. Dode algen zijn doorgaans zo fijn, dat een filter deze niet uit het water kan ‘filteren’. De algen glippen hier gemakkelijk tussendoor. 

Hier heb je dus vlokmiddel voor nodig. Dit zorgt ervoor dat de kleine algendeeltjes gaan binden tot een groter geheel. Hierdoor kan de filter dit dus wel uit het water verwijderen. Je kunt deze grotere deeltjes ook opzuigen met de zwembadstofzuiger.

Onzichtbare deeltjes

Je gebruikt vlokmiddel ook bij onzichtbare deeltjes. Deze zijn natuurlijk niet echt onzichtbaar, maar wel onzichtbaar voor het blote oog. 

Veel kleine deeltjes die niet zichtbaar zijn met het blote oog zorgt voor een wazige of troebel water. Ook dan is vlokmiddel de oplossing voor helder water.

Vloeibaar vlokmiddel gebruiken

Vul een emmer met water (zwembadwater of lauw kraanwater) en voeg hier de juiste hoeveelheid vlokmiddel aan toe. Eerst het water in de emmer en dan het vlokmiddel. Vervolgens mengen. 

Voor de juiste hoeveel vlokmiddel gebruik je altijd de gebruiksaanwijzing of verpakking. Onder aan dit artikel hebben we doseerschema van Interline geplaatst ter indicatie.

Na het mengen verdeel je de inhoud van de emmer gelijkmatig over het water. Loop dus even een rondje om het zwembad terwijl je het mengsel erin giet. De eerste paar minuten dat het mengsel is toegevoegd laat je de filterpomp nog even aan. Na ongeveer 5 minuten zet je de pomp uit. Vervolgens zet je na 20 minuten de pomp weer aan. 

De pomp filtert de geklonterde deeltjes nu wel het zwembadwater uit. Soms blijven er een aantal geklonterde deeltjes naar de boden, deze kun je opzuigen met de zwembadstofzuiger.

Hoe gebruik je vloeibaar vlokmiddel?

Stappenplan gebruik vlokmiddel:

  1. Kijk voor de juiste dosering op de verpakking.
  2. Voeg de juiste hoeveelheid toe aan een emmer met (zwem)water en meng dit goed.
  3. Verdeel de substantie gelijkmatig over het zwembad.
  4. Zet na 5 minuten de filterpomp uit.
  5. Na 20 minuten kan de pomp weer aan.

Hoe vlokmiddel gebruiken

Interline doseerschema vlokmiddel

Let op! De aangegeven hoeveelheden Vlokker om toe te voegen aan uw zwembad zijn een advies, hieraan kunnen geen rechten ontleend worden. Door diverse invloeden, zoals bijvoorbeeld zon, regen, onweer of de mate van gebruik van het zwembad, kan de benodigde dosering afwijken van het advies. Het is niet mogelijk een vaste regel voor alle situaties aan te geven. De ervaring zal u leren wat de beste dosering is voor uw zwembad.

Bij zwevend vuil tot 30 ml Vlokker per m3 zwembadwater toevoegen. Bij sterke vervuiling 50 ml Vlokker per m3 zwembadwater toevoegen. Deze behandeling herhalen tot het water kristalhelder is. Zonder zandfilter 100 ml Vlokker per m3 zwembadwater over de oppervlakte verdelen. Zo nodig vermengen met water om het verdelen te vergemakkelijken.

vlokmiddel doseerschema

Klik op de afbeelding om het vlokmiddel doseerschema te vergroten

Vlokmiddel kopen

Vlokmiddel kopen doe je natuurlijk bij de Zwembadmannetjes; de zwembadspecialist van Nederland. 

Naast de blog waar je nu op zit hebben we namelijk ook nog een volwaardige webshop voor allerlei soorten zwembaden, accessoires en onderhoudsproducten. Natuurlijk kun je bij ons dus ook vlokmiddel kopen.

Wij verkopen enkel de beste producten van bekende merken zoals Interline en Intex. Bij ons vind je dus snel het juiste product voor jouw zwembad.

Vlokmiddel kopen

Place comment