Beste warmtepomp zwembad 2024

Weet je niet wat de beste warmtepomp voor jou zwembad is? In dit artikel gaan we je er meer over vertellen. We hebben een lijstje gemaakt met de drie beste warmtepompen in Nederland verkrijgbaar. 

Wil je advies voor jouw specifieke situatie? Bel, mail of Whatsapp dan Mike het Zwembadmannetje. Hij kan je er alles over vertellen. Hij heeft al honderden zwembadeigenaren geholpen aan de beste warmtepomp voor hun zwembad.

Top 3 Beste warmtepomp zwembad (in het kort)

In deze blog behandelen wij de top 3 beste warmtepompen van 2023. We kijken welke warmtepompen het beste zijn door ze met elkaar te vergelijken o.b.v. vermogen, capaciteit, duurzaamheid en veel meer.

Het valt je wellicht op dat de top 3 warmtepompen allemaal van het merk Interline zijn. Dit heeft een goede reden. Namelijk: warmtepompen van verschillende merken lijken erg op elkaar wat betreft vermogen, capaciteit en duurzaamheid. Echter, uit onze retourcijfers blijkt dat van alle merken die we verkocht hebben Interline relatief het minst retour komt door een defect. Daarnaast heeft Interline ook de beste reparatieservice. De reparatieservice van Interline zit in Nederland en je hebt je pomp dan na 1 a 2 weken weer terug. Bij sommige andere merken kan tot maanden duren. Dat wil niemand toch?

Beste warmtepompen

  1. Compact Inverter Warmtepomp 2 - 4,5KW
  2. Interline inverter R32 warmtepomp 2,7 - 7,8KW
  3. Interline warmtepomp Eco 3KW

Compact Inverter Warmtepomp | 2 - 4,5KW

Deze warmtepomp maakt gebruik van inverter technologie, wat inhoudt dat de warmtepomp flexibel is in zijn vermogensaanpassing. Hij selecteert precies het benodigde vermogen om het zwembadwater op de gewenste temperatuur te houden en schakelt eerder in als de temperatuur begint te dalen. Bovendien werkt hij met variabele vermogensniveaus, waardoor je altijd de gewenste temperatuur behoudt zonder overmatig energieverbruik. Duurzaam dus, maar ook altijd genoeg capaciteit.

De warmtepomp is uitgerust met hoogwaardige componenten, zoals een kwalitatieve compressor en een warmtewisselaar van titanium. De behuizing is vervaardigd uit duurzaam ABS-kunststof met roestvrijstalen elementen. Bovendien zijn er ingebouwde functies zoals ijsontdooiing, systeemdrukmonitoring en veiligheidsfuncties dankzij de waterstroomschakelaar, wat de algehele productveiligheid waarborgt.

Dit is de compact versie en is dus bedoelt voor de kleinere zwembaden. Officieel kun je hem gebruiken voor zwembaden tot 12.000 liter water, maar wij raden maximaal 10.000 liter aan.

Specificaties

✔ Zwembaden tot max 12m3
✔ Compact model
✔ Merk: Interline
✔ Ingebouwde Functies
✔ Roestvrije behuizing

Interline Inverter R32 Warmtepomp | 2,7 - 7,8KW

Deze warmtepompen van Interline zijn uitgerust met geavanceerde inverter technologie. Dit betekent dat ze flexibel zijn in hun werking. Ze passen het vermogen aan op basis van de behoefte om het zwembadwater op de gewenste temperatuur te houden en schakelen eerder in wanneer de temperatuur begint te dalen. Hierdoor werken ze met een variabel vermogen, wat resulteert in energiebesparing zonder concessies te doen aan de gewenste temperatuur.

De warmtepompen zijn ontworpen met hoogwaardige componenten, waaronder een premium compressor en een warmtewisselaar van titanium. Hun behuizing combineert duurzaam ABS-kunststof met roestvrijstalen elementen, waardoor ze robuust en bestand zijn tegen de elementen. Daarnaast bieden ze extra veiligheid dankzij functies zoals ijsontdooiing, systeemdrukcontrole en waterstroomschakelaarbeveiliging.

De Interline Inverter warmtepomp is speciaal geschikt voor houten zwembaden, stalen wandzwembaden en bovengrondse (opblaasbare) zwembaden, en is in staat om zwembadwater te verwarmen voor zwembaden met een inhoud tot 30.000 liter (30m3).

Specificaties

✔ Zwembaden tot max 30m3
✔ Full Inverter
✔ Merk: Interline
✔ Geschikt voor houten zwembaden, Stalen wandzwembaden en opblaasbare zwembaden.
✔ Roestvrije behuizing

Interline warmtepomp Eco | 3 kW

De Interline Eco warmtepomp gebruikt de energie die het uit de buitenlucht haalt op een kostenefficiënte en milieuvriendelijke manier om je zwembad te verwarmen. Deze warmtepomp heeft een verwarmingscapaciteit van 3 kW en is ontworpen voor zwembaden met een maximale inhoud van 12.000 liter. Er zijn ook grotere maten tot 50.000 liter. Dankzij zijn indrukwekkende efficiëntie, met een rendement van ongeveer 4,1 COP, biedt hij aanzienlijke verwarmingskracht. Bovendien is het bedienen van deze warmtepomp eenvoudig, mede dankzij de intuïtieve handmatige thermostaatknop.

Specificaties

✔ Zwembaden tot max 12m3
✔ Eco model
✔ Merk: Interline
✔ Makkelijk bedienbaar
✔ 4,1 COP (Coefficient Of Performance)

Wat is een zwembad warmtepomp?

Een zwembadwarmtepomp is een apparaat dat warmte uit de omgevingslucht of het grondwater haalt en deze warmte gebruikt om zwembadwater te verwarmen. Het werkt op een vergelijkbare manier als een gewone warmtepomp, maar is specifiek ontworpen voor het verwarmen van zwembaden. Het helpt om de watertemperatuur van het zwembad comfortabel te houden- Hierdoor kunnen zwemmers langer genieten van het zwembadseizoen.

Hoe werkt een zwembad warmtepomp?

Hoe een warmtepomp werkt is als volgt: in de pomp stroomt een koudemiddel, en dit koudemiddel neemt warmte uit de buitenlucht op. Het kan altijd bruikbare warmte uit de lucht halen, ook wanneer de buitentemperatuur best koud is. Het koudemiddel wordt zo steeds warmer en verdampt tot een gas. Het gasvormige koudemiddel wordt vervolgens naar de compressor geleid. De compressor verhoogt de druk en daarmee de temperatuur van het gas. Het hete gas wordt naar de condensor gestuurd, waar het zijn warmte afgeeft aan het zwembadwater, zo blijft je zwembad lekker warm, ook buiten het zwemseizoen.

Waarom een warmtepomp voor jouw zwembad?

Het gebruik van een pomp voor je zwembad heeft verschillende voordelen, waardoor het een populaire keuze is voor zwembadeigenaren. Het kiezen van de beste warmtepomp voor een zwembad kan afhankelijk zijn van verschillende factoren, waaronder de grootte van het zwembad, het klimaat in jouw regio, het gewenste temperatuurbereik en je budget. Kies daarom voor een zwembad pomp met de beste rendement en eentje dat weinig energie verbruikt.

Voordelen van een warmtepomp

  • Lekker warm zwemmen: de ideale temperatuur van zwembadwater is 26 graden.
  • Energie-efficiënt: haalt warmte uit de omgeving en is zuiniger dan alternatieve verwarmingssystemen.
  • Verlengt het zwemseizoen: houdt het water op gewenste temperatuur, waardoor je langer van je zwembad kunt genieten.
  • Milieuvriendelijk: vermindert de CO2-uitstoot in vergelijking met systemen op basis van fossiele brandstoffen.
  • Eenvoudig in onderhoud: vereist over het algemeen minder onderhoud dan andere systemen zoals gasverwarming of verwarming met een kachel.

Veel gestelde vragen over een zwembad warmtepomp (FAQ)

Hoeveel kost een zwembad warmtepomp?

De kosten variëren afhankelijk van het merk, de capaciteit en de installatievereisten. Gemiddeld kunnen zwembadwarmtepompen enkele honderden tot duizenden euro's kosten. De goedkoopste warmtepomp is de Inteline Compact voor zwembaden tot 12.000 liter. De hoogste prijs is van de Interline Inverter R32 warmtepomp 18KW voor bijna 2500 euro. Deze is voor zwembaden tot 70.000 liter. Op verzoek kunnen we eventueel nog grotere warmtepompen leveren.

Welke maat warmtepomp heb ik nodig voor mijn zwembad?

Het benodigde aantal KW hangt af van factoren zoals de grootte van je zwembad, de gewenste temperatuurverhoging, de gewenste verlening van je zwemseizoen. Het is raadzaam om Mike het Zwembadmannetje te contacten hiervoor, maar op onze warmtepomp pagina vind bij iedere warmtepomp ook een richtlijn op basis van het aantal liters water in je zwembad.

Zijn er onderhoudsvereisten voor een zwembad warmtepomp?

Ja, zwembad warmtepompen vereisen regelmatig onderhoud, zoals het schoonmaken van de filters en de verdamperspoel. Dit verlengt de levensduur en de efficiëntie van de warmtepomp.

Hoe lang gaat een zwembad warmtepomp mee?

Een goed onderhouden zwembad warmtepomp van Interline kan meestal 12 tot 25 jaar of langer meegaan.

Is er een geluidsniveau waarmee ik rekening moet houden?

Ja, zwembad warmtepompen maken geluid tijdens bedrijf, zorg dat er voldoende vrije ruimte voor je warmtepomp om het geluidsniveau zo min mogelijk te beperken. Het is verstandig om een model te kiezen met geluidsarme eigenschappen als dit belangrijk is voor jou.

Is een warmtepomp geschikt voor alle soorten zwembaden?

Warmtepompen zijn over het algemeen geschikt voor de meeste soorten zwembaden, waaronder particuliere, commerciële en gemeentelijke zwembaden. Ze kunnen worden aangepast aan verschillende zwembadgroottes en vormen. zo kan je optimaal genieten (ook buiten het zwemseizoen) van aangename temperaturen.

Is Interline een goed merk?

Interline is een merk dat gespecialiseerd is in zwembaden en aanverwante producten, zoals zwembadaccessoires en -onderhoudsapparatuur.  Over het algemeen bieden zij de hoogste kwaliteit producten. 


Wat betekent Full inverter technologie?

Bij de zwembadwarmtepompen betekent full inverter technologie dat zowel de compressor als de ventilator in het apparaat kunnen variëren in snelheid en vermogen. Dit maakt het mogelijk om de werking van de beste warmtepomp aan te passen aan de specifieke eisen van het zwembad en de omgevingsomstandigheden. Het kan efficiënter zijn dan traditionele warmtepompen met vaste snelheden, omdat de energie kan besparen door de warmteproductie te verminderen wanneer dat niet nodig is.

Waar op letten bij aankoop warmtepomp zwembad?

Het kiezen van een van de beste warmtepompen voor je zwembad is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat je zwembad effectief en efficiënt wordt verwarmd. Bij de aankoop van een warmtepomp voor je zwembad zijn er verschillende belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden om ervoor te zorgen dat je de juiste keuze maakt. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen:

Is het geschikt voor jouw zwembad? zorg ervoor dat de zwembad warmtepomp de juiste capaciteit heeft om je zwembad efficiënt te verwarmen. Dit hangt af van de grootte van je zwembad, het gewenste temperatuurbereik en het klimaat in jouw regio.

Energie-efficiëntie: let op het energielabel en de energie-efficiëntie van de zwembad warmtepomp. Een efficiënte pomp kan je energieberekeningen aanzienlijk verlagen.

Geluidsniveau: overweeg een laag geluidsniveau van de zwembad warmtepomp, vooral als het zwembad dicht bij woningen of gemeenschappelijke ruimtes ligt. Kies een model met een aanvaardbaar geluidsniveau.

Milieuvriendelijkheid: kijk naar een goede warmtepomp met milieuvriendelijke koelmiddelen en technologieën om verbruik en de milieu-impact te minimaliseren.

Onderhoud en levensduur: informeer naar het benodigde onderhoud en de verwachte levensduur van de zwembad warmtepomp. Regelmatig onderhoud is belangrijk om de prestaties op peil te houden.

Belangrijke onderdelen Full inverter waterpomp

Een warmtewisselaar: In dit geval een twisted titanium warmtewisselaar, wordt gebruikt om warmte van een warmtebron (zoals een warmtepomp) over te dragen naar het zwembadwater. Het warmteoverdrachtsproces maakt gebruik van de eigenschappen van titanium om de warmte efficiënt en duurzaam over te dragen, waardoor het zwembadwater op een comfortabele temperatuur kan worden gehouden.

Een bypass kit: de beste zwembad warmtepompen hebben een bypass kit, dat is een belangrijk onderdeel van het verwarmingssysteem. Het is een set componenten waarmee je de stroming van water door de warmtepomp kunt regelen en aanpassen waardoor je optimale prestaties hebt en een zwembad dat constante temperatuur behoudt.

Filter: In sommige Full Inverter waterpompen is een ingebouwd filter opgenomen om vuil en deeltjes uit het water te verwijderen, zo blijft je zwembad warm en zonder viezigheid.

Alternatief voor een warmtepomp

Er zijn twee andere hulpmiddelen die op een andere manier je zwembad kunnen verwarmen.

De eerste is de Solar verwarmingen. Vaak komen deze in de vorm van een panel of bol. Solar panels en bollen zijn milieuvriendelijke en efficiënte manier om water temperatuur te verhogen. Ze gebruiken zonne-energie om water te verwarmen. Het water stroomt door collectoren heen en wordt ondertussen verwarmd door de zon. Daarna keert het water terug je zwembadwater in.


De tweede is een zomerafdekking. Een  zomer afdijkzeil helpt vooral om de juiste temperatuur in jouw zwembad te behouden, maar kan ook zeker verwarmen. Een Zomerafdekking is gemaakt van een soort bubbelfolie. Hierdoor verliest het water nauwelijks tempratuur en blijft het schoon. Door de mooie technologie verwerkt in het afdekzeil verwarmt het water ook nog eens sneller als de zon er op schijnt. Hierdoor is het dus zeker een aanrader om ook in de zomer jouw zwembad af te dekken met een afdekzeil.


Warmtepomp kopen bij de Zwembadmannetjes

Bij de aanschaf van een zwembad warmtepomp zijn er diverse factoren om in overweging te nemen. Het is cruciaal om grondig te overwegen wat de voordelen en nadelen zijn en te bepalen of een warmtepomp aansluit op jouw specifieke situatie en wensen.

Als je na het lezen van deze informatie overtuigd bent dat een zwembad warmtepomp de juiste keuze voor jou is, nodigen we je graag uit om een kijkje te nemen in onze online winkel zwembadmannetjes.nl. Bovendien biedt onze blogwebsite ( blog.zwembadmannetjes) aanvullende informatie en handige tips. Vergeet niet dat het bezitten van een zwembad in je eigen achtertuin dat heerlijke vakantiegevoel met zich meebrengt!

Misschien vind je dit ook interessant

Wat is het beste opzetzwembad?
Wat is een zandfilterpomp en moet ik er eentje hebben?
Hoe werkt een chloordrijver?
Zwembad kopen types en nadelen
De voor- en nadelen van een eigen zwembad
Warmtepomp zwembad werkt niet