Het hebben van een zwembad in de tuin kan tijdens de hete zomermaanden een leuke bijkomstigheid zijn. Maar vergis je er niet in, want een zwembad vergt wel wat onderhoud. Zeker als je wil dat het water schoon, helder en veilig blijft. En dat wil iedereen toch? Om deze klus wat aangenamer te maken, hebben de zwembadmannetjes een ultieme gids geschreven om het zwembad schoon te houden. De volgende onderwerpen worden hier behandeld:
- Je zwembad schoonhouden
- Groen water, wat nu?
- De zwembadrobot
- De voordelen van een zwembadafdekking
- De essentiële producten om het zwembad schoon te houden
Je zwembad schoonhouden
We starten met 6 tips om je zwembad schoon te houden. In principe zijn deze tip voldoende om het hele jaar van een schoon zwembad te genieten.
1. Houd altijd de pH-waarde van het zwembadwater in de gaten
De pH-waarde meet de zuurgraad van je zwemwater. Hoe lager de pH-waarde, hoe beter de desinfectie van het zwembad is. Maar de waarde moet natuurlijk ook gezond blijven voor je huid.
Een goede pH-waarde is erg belangrijk in het proces bij het schoonhouden van je zwembad. De ideale pH-waarde van zwemwater ligt tussen 7,2 en 7,6. Bij een waarde van 7,0 is het water neutraal; bij een hogere waarde is het water basisch en bij een lagere waarde is het water zuur.
De pH-waarde van het zwembad is relatief eenvoudig te controleren met behulp van test strips. De kleuren op zo’n strip geven aan of de waarden juist zijn of niet. Dit kan natuurlijk ook gedaan worden aan de hand van een digitale tester. Als je ziet dat de pH-waarde te hoog is, betekent dit dat er algenvorming en kalkaanslag kan optreden. Bovendien is een hoge pH-waarde ongezond voor ogen en huid. Je moet dan pH-min toevoegen om de pH-waarde te verlagen.
Een te lage pH-waarde is ook slecht voor je gezondheid. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van irritatie van de ogen en slijmvliezen. Om het evenwicht terug te krijgen, kun je pH-plus aan het water toevoegen. Een juiste pH-waarde is erg belangrijk en kan verschillende gezondheidsproblemen voorkomen. Bovendien kan het chloor zijn werk niet doen als de pH-waarde niet in orde is. Controleer het zwemwater dus regelmatig met behulp van de test strips.
2. Bedenk goed waar je je zwembad plaatst
Hoe bepaal je waar je het zwembad plaatst? En heeft dit invloed op het schoonhouden van je zwembad? Ja zeker! De locatie die je kiest, is ook belangrijk voor het schoonhouden van het zwembad. Plaats het zwembad bijvoorbeeld niet onder of naast een grote boom. Alles wat uit de boom valt, komt in het zwembad terecht. Dus probeer het zwembad in een zo ‘vrij’ mogelijke omgeving te plaatsen. Dit scheelt vissen met het schepnet.
Wat de ideale plaats is voor je zwembad hangt af van nog een aantal factoren. Wil je de perfecte plek voor je zwembad kiezen? Lees dan ook onze blog over de plaatsing van je zwembad.
3. Dek het zwembad af, wanneer deze niet wordt gebruikt
Ook een heel belangrijke tip is: dek je zwembad af als je hem niet gebruikt. Zo voorkom je veel problemen, er komt geen vuil als bijvoorbeeld bladeren en insecten in het water. Tevens bescherm je het zwembadmateriaal met een afdekzeil. Dit helpt enorm bij het schoonhouden van het zwembad.
4. Gebruik alleen kraanwater voor het vullen van het zwembad
Het is altijd het veiligst om kraanwater te gebruiken om het zwembad te vullen. Bronwater of grondwater kan veel mineralen of andere stoffen bevatten. Als deze andere stoffen of mineralen in contact komen met chloor, kunnen ze zich gaan vermengen met het water waardoor het verkleurt.
5. Meten is weten: wees voorzichtig met chloor
Om het zwembad gezond en schoon te houden, zijn chloortabletten onmisbaar bij het schoonhouden van het zwembad. Je moet ze echter met de nodige voorzichtigheid gebruiken. Lees de gebruiksaanwijzing altijd zorgvuldig. Te veel chloor kan slecht zijn voor je gezondheid. Bij het toevoegen van chloor moet je altijd zorgvuldig afmeten om het juiste chloorgehalte te krijgen.
De normale chloorwaarde ligt tussen de 1 en 2 ppm / liter. Als er algen in het zwembad aanwezig zijn, mag het chloorniveau worden verhoogd tot 3 ppm / liter. Dit kan ook worden gemeten aan de hand van teststrips of een digitale testset. Overmatig chloor kan contraproductief werken.
Gebonden chloor is chloor dat in principe al is verbruikt. Het zit nog in het water, maar is niet meer beschikbaar voor de desinfectie van het water. Dit ruikt vreemd en veroorzaakt irritatie aan ogen en slijmvliezen. Nogmaals: wees dus voorzichtig met chloor. Een te hoge concentratie kan vervelende gevolgen hebben. Volg daarom altijd de richtlijnen, zoals meegeleverd met de chloorproducten.
6. Kijk uit voor dode algen
Dode algen blijven vaak achter in het zwembad, dit wordt gezien als een vervelend onderdeel bij het schoonhouden van je zwembad. Ze zijn te klein om gefilterd te worden en zinken dan vaak naar de bodem. Hierdoor kun je ze niet makkelijk weghalen. Je kunt dan vlokker gebruiken om dit probleem op te lossen. Dit middel bindt alle losse deeltjes aan elkaar, waardoor een grotere massa ontstaat, zodat ze wel gefilterd kunnen worden.
Groen water, wat nu?
Het is nooit leuk om je zwembadafdekking er af te halen en te zien dat het water groen en drassig is geworden. Dit betekent dat de algen het water tijdelijk hebben overgenomen. Om er weer in te kunnen zwemmen moet je zwembad grondig behandelt worden. Lees verder om er achter te komen hoe je van het groene water af kunt komen, en hoe je het zwembad schoon kunt houden.
Fase 1: Voorbereiding van waterbehandeling
Meet de chloor en pH-waarde
Gebruik een teststrip of digitale tester om het chloor- en pH-niveau te meten. Zo bepaal je de omvang van het probleem. Als het chloorgehalte onder 1 ppm is, kan dit er voor zorgen dat er algen in je zwembad groeien. Door de algen wordt het water groen. Wanneer dit gebeurt, is het nodig om het water te “shocken” met chemicaliën (chloor). Dit doe je om de algen te doden en het water te voorzien van de juiste hoeveelheid chloor.
Let op: voordat er chloor toegevoegd kan worden, moet eerst de pH-waarde in orde zijn. De waarde moet tussen de 7.2 en 7.6 zijn voordat je chloor toevoegt.
Gedegen zwembadonderhoud en werkende filters kunnen er voor zorgen dat het chloor- en pH-niveau van uw zwembad stabiel blijft. Dit kan in de eerste plaats het hele probleem van een groen bad al voorkomen. Algen blijven constant groeien dus kijk regelmatig naar je zwembad om. Zelfs een paar dagen niet kijken – en de juiste stappen uitvoeren – kan een groen bad tot gevolg hebben. Beter voorkomen dan genezen.
Check de filter en zet de pomp aan
Verwijder bladeren, stokjes en ander vuil. Wellicht is de filter hierdoor verstopt. Spoel de filter uit en zorg er voor dat hij goed werkt voordat je chemicaliën aan het zwembad toevoegt. Zorg ervoor dat de pomp 24 uur aan staat zodat het water goed kan circuleren om alle algen mee te nemen.
Schrob de zijkanten en bodem van uw zwembad
Gebruik een zwembadborstel of spons om het zwembad goed te schrobben voordat je chemicaliën aan het water toevoegt. Algen hechten zich aan de bodem en de zijkanten van het zwembad. Schrobben helpt ook om de algen af te breken, waardoor chemicaliën sneller hun werk kunnen doen. Schrob vooral goed in gebieden waar je algen ophopingen kunt zien. Probeer de algen op te breken, zodat het zwembad grondig schoon wordt.
Fase 2: Behandelen
pH-waarde in orde brengen
Breng de pH waarde op het juiste niveau door pH-minus of pH-plus toe te voegen aan het zwemwater. Dit hang natuurlijk af van het resultaat van de uitgevoerde test. Lees altijd de handleiding van het pH product dat je gebruikt.
Chloorshockgranulaat
Chloorschok (of chloorgranulaat) heeft een hoog chloorgehalte. Dit zorgt ervoor dat het zwembad snel weer schoon is. De normale chloorwaarde van een zwembad is tussen de 1 en 2 ppm/liter. Maar als er algen in het zwembad zitten mag je dit verhogen naar 3ppm/liter. Lees goed op de achterkant van het shock product wat de juiste dosering is om 3ppm/liter te bereiken. Als je veel algen in het zwembad hebt, moet je het mogelijk meerdere keren behandelen om te voorkomen dat de algen blijven groeien. Het water kan er troebel of vuil uit zien als je het granulaat toevoegt. Nadat het water door het filter is geweest zie je snel verbetering.
Is het water hevig groen?
Als het water echt hevig groen is, is een schokbehandeling niet altijd voldoende. Voeg dan ook anti-alg toe. Volg in dit geval de gebruiksaanwijzing van het anti alg product.
Als algen afsterven, zinken ze naar de zwembadbodem of drijven ze in het zwembadwater. Als er veel algen door het filter gaan, kan het filter verstopt raken. Houd dit dus goed in de gaten en en maak het filter schoon indien nodig.
Filteren, meten en bijsturen
De pomp dient de komende dagen 24 per dag te draaien. Ook is het noodzakelijk om iedere dag opnieuw de waardes van het zwembad te controleren. Waar nodig kan je chloor of pH toevoegen om weer de juiste waardes te bereiken.
Fase 3: Opruimen
Dode algen zakken vaak naar de bodem of blijven aan het oppervlak drijven. Het grootste gedeelte is weg te krijgen met bijvoorbeeld een zwembadstofzuiger. Het makkelijkste is om de stofzuiger te gebruiken na het gebruik van vlokker. Hierdoor zijn de algen al aan elkaar vastgekleefd. Dit maakt het makkelijk om op te zuigen.
Vlokker toevoegen
Voeg vlokmiddel toe aan het zwembad. Vlokker zorgt ervoor dat alle losse deeltjes die rondzweven gaan binden. Hierdoor kan het makkelijker opgeruimd worden door het filtersysteem of een zwembad stofzuiger.
Pomp 24 uur op de circuleerstand
Zet de pomp 24 uur lang op de circuleerstand, het water loopt dan via het filtervat, dit is geen probleem. Nu krijgt de vlokker de kans om alle los zwevende deeltjes te binden.
Pompen en filteren
Zet de pomp weer op filteren, met een schuin oog op de drukmeter. De kans is aanwezig dat deze flink oploopt. Zorg er dan voor dat je een aantal minuten gaat backwashen.
Schoonmaken
Maak de bodem van het zwembad goed schoon met de zwembadstofzuiger. Ook weer regelmatig backwashen.
Na het volgen van dit stappenplan moet het zwemwater weer kristalhelder zijn! Kom je er niet uit of heb je nog vragen? Dan helpen wij je natuurlijk graag verder.
Automatisch reinigen met een zwembadrobot
Zwembadrobots ondersteunen je met wat ooit een vervelende taak was. Niemand wil een smerig zwembad, maar zwembaden maken zichzelf helaas niet schoon. Je moet proactief zijn met zwembadonderhoud. Zwembadrobots verkorten de schoonmaak tijd, zodat je tijdens de hete zomerdagen op elk moment van een koele duik kunt genieten. Het schoonhouden van je zwembad was nog nooit zo eenvoudig.
Om de zwembadrobot te vinden die het beste bij je past, moet je jezelf 3 belangrijke vragen stellen;
- Wat voor soort zwembad heb je?
- Hoe grondig wil je dat de zwembadrobot schoonmaakt?
- Welke functies zijn belangrijk bij jouw zwembadrobot?
Waarom moet ik eigenlijk gebruik maken van een zwembadrobot?
Er zijn verschillende manieren om je zwembad goed schoon te houden. Waar je voor gaat is afhankelijk van tijd en budget. Voor de mensen die het zich kunnen veroorloven, is het natuurlijk de gemakkelijkst om iemand in te huren. Een poolboy. Ook wel zwembadmannetje genoemd. Voor 99% van de zwembadbezitter is dit natuurlijk veel te duur en onnodig. Veel zwembadbezitters gaan daarom voor een iets goedkopere optie: een zwembadrobotje. Zwembadrobots zijn (ook) een flinke investering, maar voor de meeste mensen het geld zeker waard.
Een derde optie is kiezen voor andere accessoires. Denk aan borstels, schepnetten en stofzuigers. Deze zijn een stuk goedkoper, maar je zwembad schoonkrijgen kost dan wel een stuk meer tijd.
Van alle schoonmaakaccessoires zijn de robotreinigers meestal het hoogst geprijsd. Maar dit is natuurlijk niet zonder reden. Hier een aantal redenen om wel voor een zwembadrobot te gaan:
- Je hebt niet veel vrije tijd – Als je fulltime werkt en een gezin verzorgt, ben je liever in het zwembad in plaats van ernaast om het schoon te maken. We snappen je een robotje is dan vaak geen overbodige luxe.
- Je hebt gezondheidsproblemen – Handmatig schoonmaken kan een intensieve workout zijn, maar al dat schrobben kan ook een nachtmerrie zijn als je een slechte rug hebt of met andere fysieke klachten kampt. Maar heb je overgewicht en wil je dat kwijt? Dan kunnen de borstel en spons wellicht uitkomst bieden..
- Je wilt gezonder zwemwater – Een goede robotstofzuiger heeft precies het juiste schrob- en filtervermogen om vuil te verwijderen dat je niet kunt zien, en schoonmaken met een gewone zwembadstofzuiger. De robots met slimme navigatie zorgen ervoor dat elk deel van het zwembad goed wordt schoongemaakt.
- Je wilt de levensduur van je zwembadpomp verlengen – Zonder een zwembadrobot worden de zwembadfilters zwaarder belast. Een robotreiniger gebruikt zijn eigen stroombron en filters. Dit kan de levensduur van je zwembadpomp verlengen.
- Je geeft om het milieu – Een schoon zwembad betekent dat er minder chemicaliën nodig zijn. En de nieuwere robotreinigers zijn zeer energiezuinig.
Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een robotreiniger?
Welke zwembadrobot je koopt hangt af van:
- Wat voor soort zwembad je hebt.
- Hoe grondig je wil dat de robot schoonmaakt.
- Welke functies je belangrijk vindt.
Het soort zwembad
Type zwembad – Sommige automatische reinigers zijn gemaakt voor zowel ondergrondse als bovengrondse zwembaden, maar andere zijn specifiek gemaakt voor het één of de ander. Sommige zijn ook beter in het bereiken van hoeken dan andere, dus de vorm van je zwembad is ook belangrijk.
Grootte van het zwembad – De lengte van het snoer van de robot bepaalt hoe ver hij kan rijden. Hoe groter je zwembad, hoe langer het snoer moet zijn. Let dus op de lengte van het snoer.
Grondigheid
Trappen, muren en het wateroppervlak – Vrijwel elke zwembadreinigingsrobot kan de zwembadbodem probleemloos aanpakken en schoonmaken. Maar sommigen kunnen geen trappen en de treden schoonmaken of muren beklimmen. Een aantal kunnen geen scherpe bochten maken. Anderen maken niet schoon tot aan het wateroppervlak. Over het algemeen geldt de regel dat hoe meer mogelijkheden de stofzuiger heeft, hoe prijziger deze wordt.
Het vuil dat je zwembad verzamelt – Afhankelijk van waar je woont en waar het zwembad staat, kan er veel vuil in het zwembad komen, denk aan vuil, zand en pollen, of groter afval zoals bladeren en takjes. Als je hier last van hebt, kun je het best gaan voor een robotreiniger met een grote filtermand, zodat hij niet te snel vol raakt. Zoek voor het kleine vuil naar de producten met ultrafijne filters.
Extra functies
Goed of geweldig – Als je eenmaal hebt bepaald wat je nodig hebt, ga je op zoek naar de extra functies die kunnen helpen het verschil te maken tussen een ‘prima’ reiniger en een ‘geweldige’ reiniger.
Zwembadrobots hebben een breed scala aan reinigingsmethoden en functionaliteiten. Robots die met goede schrobborstels worden geleverd, kunnen bijvoorbeeld beter ”puin” zoals algen losmaken. Sommige robots hebben alleen zuigkracht, dus extra borstelen moet handmatig worden gedaan.
Slimme scansystemen brengen de vorm en grootte van het zwembad in kaart voor een efficiënte route. Deze kunnen handig zijn voor apart gevormde zwembaden, zodat de stofzuiger niet meerdere keren over hetzelfde gebied gaat. Hierdoor kan enegerie bespaard worden.
Hoeveel het apparaat weegt – Het gewicht is ook belangrijk, omdat je het na iedere sessie uit het zwembad moet tillen. Onthoud dat het water en het verzamelde vuil ervoor zorgen dat de robot meer weegt. Voor zware eenheden kunnen caddies op wielen ook een echte redder in nood zijn, dan kan je de stofzuiger uit de opslag rijden in plaats van hem te dragen.
Andere functies die wel leuk, maar niet echt noodzakelijk zijn: afstandsbedieningen en programmeer systemen. Als je de stofzuiger volgens een vast schema wil laten draaien terwijl je niet thuis bent of bijvoorbeeld ‘s nachts. Dan is een programmeerbare timer een voordeel.
Zijn er ook nadelen verbonden aan een robotreiniger?
Robotreinigers zijn geweldig, maar hebben ook een aantal nadelen:
Prijs – Zwembadrobots zijn meestal het duurste product als het gaat om zwembad reinigers. Goedkopere opties zijn bijvoorbeeld borstels, schepnetten en stofzuigers.
Onderhoud – Met alle bewegende en mechanische delen is er af en toe iets dat moet worden vervangen bij een zwembadrobot. De meest voorkomende klachten gaan over het uitvallen van machines.
Tip: zoek naar producten met een lange garantie en veel reviews.
Filterreiniging – Tenzij je geld wil uitgeven aan wegwerpfilters, moet je de filterzakken of -patronen na elke 2 sessies schoonmaken. Als je een groot zwembad hebt met veel vuil, moeten ze geregeld schoongemaakt worden.
Wirwar van kabels – Opdraaibare kabels helpen, maar werken niet altijd. Er is altijd een kans dat de kabel ergens in verstrikt raakt of dat je erover struikelt.
Je kan niet zwemmen als de robot aan het werk is – Alle zwembadrobots zijn geaard met aardlekschakelaar stekkers. Er is altijd risico op een elektrische schok wanneer je elektriciteit en water combineert. Dus terwijl de robot bezig is, kun je beter niet gaan zwemmen.
Tips en ervaringen van gebruikers
Altijd handig om een paar tips van gebruikers te krijgen:
- Als er vuil in je zwembad valt wanneer je de stofzuiger uit het zwembad haalt, probeer de robot dan heel langzaam te verwijderen en houd hem altijd rechtop.
- Om te voorkomen dat het snoer in de war raakt, kun je het beste de netsnoer recht uit te strekken en het een paar uur in de zon te laten liggen.
- Verwaarloos het gebruikelijke zwembadonderhoud niet. Blijf de pH en de chemie van het water testen. De zwembadrobot neemt niet het gehele waterbehandeling proces over. Gebruik de robot niet als het zwembad enorm vies is.
Voordelen van een zwembadafdekking
Vertraagt of stopt verdamping van het water – Weet je nog dat je leerde over verdamping van water in de scheikundeklas? Dit is het proces waarbij een vloeistof in damp wordt omgezet. Dat is precies wat er elke dag gebeurt met uw zwembadwater als het zwembad niet is afgedekt.
Vermindert het gebruik van chloorproducten – Te veel chloor in je zwembad kan waterige rode ogen en niezen tot gevolg hebben. Daarnaast kunnen – te veel – chemicaliën in je zwembad ook irritaties tot allergieën veroorzaken. Niet zo leuk.. Het gebruik van een zwembadafdekking vermindert het chemicaliën verbruik van een zwembad met 35 tot 60 procent in een zwemseizoen. Goed voor de portemonnee, maar ook voor je gezondheid.
Helpt het zwembadwater op temperatuur te houden – Het ‘s nachts afdekken van een verwarmd zwembad vermindert warmteverlies. Dat betekent warmer water, en dat is fijn voor iedereen. Behalve Wim Hof dan.. Voor een zwembad dat voor warmte afhankelijk is van de zon helpt afdekken enorm. Zo voorkom je dat je van een koude kermis thuiskomt
Houdt bladeren, takjes en ander tuinafval buiten het zwembad – Visualiseer een zwembad zonder afdekking. Alles waait of valt in je zwembad: dode insecten, pluisjes, takjes en bladeren. Vervolgens breng je je middag door met vissen op willekeurig tuinafval. Of je kunt gewoon een zwembadafdekking gebruiken en niet elk blaadje achterna zitten dat in uw zwembad terechtkomt. Misschien heb je dan meer tijd om zoiets te doen als, uhmmm, zwemmen? Ook goed voor de levensduur van je filter trouwens.
Minder onderhoud – Vind je het leuk om het zwembad te stofzuigen? Zelfs als je een onverklaarbare kick krijgt van dit karwei, zou het dan niet fijn zijn om minder vaak en voor een kortere tijd te moeten stofzuigen? Zwembadafdekkingen maken het onderhouden van een zwembad een stuk eenvoudiger.
Bespaar geld en stroom – Een zwembadafdekking is de investering zeker waard. Koop een zwembadafdekking en ervaar de besparing vrijwel direct. Je hebt minder chloor nodig, een eventuele warmtepomp hoeft minder hard te werken, je filterpomp verbruikt minder stroom, je filterpomp gaat langer mee en waarschijnlijk gaat je zwembad ook langer mee.
Veiligheid – Zwembadafdekkingen gemaakt van stevig glasvezelgaas voorkomt dat iemand in het water valt, mits deze correct is bevestigd en geïnstalleerd.
Essentiële producten voor het onderhouden van je zwembad
Water test strips – We kunnen niet genoeg benadrukken hoe ongelooflijk belangrijk test strips zijn voor het onderhoud van je zwembad. Het is het beste om het water minstens één keer per week te testen. Regelmatig testen laat je weten wanneer je chemicaliën aan het zwembad moet toevoegen om te voorkomen dat nare bacteriën en algen vormen in het bad.
Zwembad Shock 55 – Je zwembad wordt een behoorlijk opslagplaats voor menselijke huidcellen, olie en andere vervelende microben als er geen zwembadchemicaliën zouden zijn. Een van de chemicaliën die je in je assortiment moet hebben is zwembadschok. essentieel bij het schoonhouden van het zwembad.
Wanneer het zwembad naar een hotelzwembad begint te ruiken, is het tijd om het water te shocken. Het zwembad zou nergens naar moeten ruiken als het water in evenwicht is. De chemische geur betekent dat het water niet meer in balans is.
Door uw zwembad een schok te geven, wordt het chloorgehalte verhoogd waar het nodig is, hierdoor worden bacteriën gedood en is het water weer helder en schoon. Het kan ook helpen bij het aanpakken van milde gevallen van algen.
Voorkom de gevreesde geur van het hotelzwembad door het water één keer per week of minstens één keer per twee weken te shocken. Hoe vaker je het zwembad gebruikt, des te meer je het moet schokken.
Algen borstel – Over algen gesproken, een van de grootste plagen van het zwembad vereist speciale zorg, Dus is het van belang om hier de juiste producten voor te hebben. Als je te maken heeft met een ernstig geval van zwembadalgen, is de eerste stap om het van de zijkanten van het zwembad te schrobben.
Een algenborstel heeft roestvrijstalen borstelharen die gemakkelijk de algen van de zwembadwand verwijderen.
Belangrijk: algenborstels van roestvrij staal zijn het beste voor zwembaden van beton of Staal. Kies voor een gewone zwembadborstel met nylon haren als je een vinyl bad hebt om beschadiging te voorkomen.
Handmatige stofzuiger – Net als een algenborstel kan een handmatige stofzuiger een redder in nood zijn in het geval van een algenplaag. Nadat je de algen van de zijkanten van het zwembad hebt geborsteld, moet je deze uit het water halen, de snelste manier is om ze op te zuigen.
De beste stofzuigerkoppen zijn compact, waardoor je meer controle hebt bij het schoonmaken van het zwembad. Natuurlijk kan een automatische reiniger je een hoop tijd en inspanning besparen, maar deze kan ook af en toe moeilijk bereikbare plekken missen. Een handmatige optie in je zwembadartikelen kan helpen kleine probleemgebieden te verhelpen.
Telescoop stang – Een telescopische stang betekent simpelweg dat de stang uitschuift als een ouderwetse telescoop. Dit maakt het gemakkelijk om de bodem van het zwembad te bereiken zonder te hoeven bukken, en het neemt natuurlijk weinig ruimte in bij het opbergen.
Uitschuifbare stangen zijn veelzijdige hulpmiddelen voor het schoonmaken, vooral omdat de meeste voorzien zijn van de optie om verschillende koppen te installeren. Hierdoor heb je maar één stok nodig om een handstofzuiger of zwembadborstel te gebruiken.
Filter cleaner – Een aanzienlijk deel van de gezondheid en balans van het zwemwater staat in rechtstreeks verband met hoe goed de filter van het zwembad werkt. Ondanks alle inspanningen is vuil en aanslag in de filter een onvermijdelijk onderdeel in het bestaan van een zwembad.
Een beetje extra vuil kan in sommige gevallen geen kwaad; verzameld vuil fungeert als een extra filterlaag voor kleinere deeltjes die door de filter proberen te komen.
Toch moet je na verloop van tijd de filter grondig schoonmaken, anders werkt het filter uiteindelijk niet meer naar behoren. Filterreinigers helpen bij het verwijderen van residu, voorkomen troebel water en verbeteren de efficiëntie van uw filter en pomp.
Een schepnet – Het is sowieso een goed idee om een schepnet bij de hand te hebben, als je planten of bomen bij je zwembad in de buurt hebt, is dit absoluut noodzakelijk bij het schoonhouden van het zwembad.
Bloemen en bomen laten bladeren en bloemblaadjes vallen, en deze vallen dan direct in je zwembad. Op een winderige dag komt er nog meer in het water terecht. En laten we al die eigenaardige beestjes niet vergeten die per ongeluk in uw zwembad terechtkomen. Met een schepnet kun je dit ongewenste vuil gemakkelijk weghalen
Zwembadafdekking – Als je geen fan bent van het gebruik van een schepnet, moet je zorgen voor een zwembadafdekking. Dit zorgt ervoor dat er minder vuil in het zwembad terecht komt. Vertrouw ons, een goede afdekking van het zwembad bespaart je een hoop hoofdpijn. dit scheelt enorm bij het schoonhouden van het zwembad.
Als je een stevige afdekking hebt, hoeft je je geen zorgen te maken dat het waterpeil verandert. Gaas afdekkingen zorgen voor enige afwatering, maar ze houden vuil en insecten buiten.
Hoe een filterpomp ervoor zorgt dat het zwembad schoon blijft
Een zwembad zonder filter wordt al snel een vieze bedoeling. Zonder filterpomp blijven de bacteriën en vuil in het zwembad rondhangen. Hierdoor wordt het zwembad al snel een broedplaats voor ziektes in plaats van een lekker verfrissende duik. Dit moet je beslist vermijden. In het volgende artikel leggen we uit wat de voordelen zijn van een filtersysteem, en waarom je deze moet gebruiken om het zwembad schoon te houden.
Waarom heb ik een zwembadpomp nodig?
In het kort, heb je voornamelijk een zwembadpomp nodig voor de volgende redenen:
- Om klein vuil en insecten uit het water te verwijderen
- voor een betere verdeling van de chemicaliën om de bacteriën te bestrijden
Daarom is de zwembadpomp het belangrijkste onderdeel voor het schoonhouden van het zwembad.
Wanneer moet je het zwembad filteren?
Als je veel gebruik maakt van het zwembad is het belangrijk dat het goed gefilterd wordt. De filtertijd is afhankelijk van het soort filter dat is geïnstalleerd. Kies de filterinstallatie op basis van de grootte van het zwembad en zorg ervoor dat het zwembadwater elke 4 uur volledig door het filter circuleert.
Om de capaciteit van de filter te bepalen, kijkt je naar de stroomsnelheid dat door de filter en de filterpomp kan worden verwerkt. Idealiter zijn deze identiek, maar zorg ervoor dat ze qua capaciteit in ieder geval dicht bij elkaar liggen. Het heeft geen zin om een filter te plaatsen die 22 m³ / h aankan als de geïnstalleerde filterpomp een capaciteit heeft van 11 m³ / h doorlaat.
Als voorbeeld:
Stel dat je een zwembad hebt van 10 m lang en 5 m breed. De totale diepte van het zwembad is 1,5 m. Dit resulteert in een totaal volume van 75 m³ water. Om dit zwembad in 4 uur volledig te filteren heb je een filterinstallatie nodig die minimaal 18,75 m³ / uur aankan.
Je kan besparen op het filterinstallatie door te kiezen voor een filterpomp met een capaciteit van 13 m³ / u en een bijbehorend filter dat 14 m³ / u aankan. Maar dan duurt het 2 uur langer om het hele zwembad te filteren. Dat betekent dat het geld dat je bespaart op de aanschaf van de filterpomp uiteindelijk wordt ingehaald door de extra energiekosten. Hiermee moet dus rekening gehouden worden bij het kiezen van de filterinstallatie.
In de zomer adviseren we je om minimaal 12 uur per dag te filteren met een maximale pauze van 2 uur. Dit komt neer op 6 uur filteren gevolgd door 2 uur pauze en dit dan constant herhalen. Zo heb je veel minder chemicaliën nodig en heb je altijd een helder zwembad. Al het vuil en insecten worden onmiddellijk door de filter gevoerd en verwijderd.
De filterinstallatie hoeft in de winter niet te draaien. laat het systeem dan 2 uur / dag draaien om de installatie goed te laten werken en draaien voor de volgende zomer. Maar je hoeft het water niet te filteren. Door de circulatie voorkom je problemen bij de opstart van het zwembad in het voorjaar. Je kunt dit vergelijken met een auto die de hele winter in de garage heeft gestaan; dat kan ook voor problemen zorgen. Doe dit alleen als de filterinstallatie vorstvrij is.
Hoe kun je het zwembad filteren?
Er zijn verschillende mogelijkheden om een zwembad te filteren. Het is belangrijk om een filtersysteem te kiezen dat geschikt is voor jouw zwembad. Je hebt bijvoorbeeld geen filterinstallatie nodig die 20 m³ / u circuleert voor een klein opzet zwembad.
Zandfilters:
Zandfilters zijn de meest populaire en kwalitatief beste manier om een zwembad schoon te maken. Daarnaast zijn zandfilters in staat om in korte tijd een grote hoeveelheid zwembadwater te filteren. Dit zorgt zowel voor een goede filtratie als voor een goede desinfectie van het zwembad.
Voor en nadelen van een zandfilterpomp
voordelen:
- Uitstekende filtratie
- Minder onderhoudsproducten nodig
- Betere watercirculatie
- Makkelijk te combineren met de andere onderdelen van de zwembadinstallatie, zoals een warmtepomp
- In plaats van zand kun je ook andere filtermogelijkheden gebruiken, zoals filterglas
- Betere filtratie dan een patroonfilter
Nadelen:
- Regelmatig moeten backwashen (idealiter elke week) dit is nodig voor een goede filtering van het zwembadwater
- Het zand moet elke 5 jaar vervangen worden
- Ook is een vlokmiddel nodig om de fijnste vuildeeltjes uit het zwemwater te filteren
Cartridge filters
Een zwembad met een patroonfilter maakt gebruik van filterpatronen om het water te filteren. Patroonfilters zijn ideaal voor kleine zwembaden die niet veel onderhoud vergen, maar ze hebben ook een aantal nadelen en zorgt vaak voor meer onderhoud. Om deze reden worden ze bijna nooit gebruikt voor grote zwembaden.
voor en nadelen van een cartridge filter
voordelen:
- Makkelijk te installeren
- Lage prijscategorie
- Ideaal voor een klein Intex- of Bestway-zwembad
Nadelen:
- Beperkt qua vermogen en mogelijkheden
- Minder fijne filtratie vergeleken met een zandfilter
- Stopt alleen grof vuil
- Niet te combineren met een warmtepomp
- Raakt snel vol, dus moet regelmatig worden vervangen
- Algengroei is niet uit te sluiten
Hoe werkt een zwembadfilter installatie?
Een zandfilter werkt niet als je geen zwembadpomp hebt; je heeft beide systeemcomponenten nodig om ervoor te zorgen dat het zwembadwater weer kristalhelder wordt.
De zwembadpomp pompt het water van het zwembad naar de zwembadfilter. Het oppervlaktewater gaat via skimmer of overloop naar de zandfilter.
Als je een zwembad met een skimmer hebt, heeft het skimmer-systeem waarschijnlijk een voorfilter of filtermand. Dit kan eerst het grotere vuil opvangen.
Zodra het water bij het zwembadzandfilter komt, wordt het van boven naar beneden door het zandfilter gepompt. Deze filter is gevuld met een filtereenheid, zoals zand of glas.
Het water circuleert door het zand. De vuildeeltjes blijven hangen in het zand en er komt vervolgens fris en helder water uit het zwembadfilter. Het schone water wordt dan teruggeleid naar het zwembad.
Meer informatie over zwembadfilters vind je in deze blog.
Wanneer moet je het (zand) van de filter vervangen?
Je hoeft het filtervat waarschijnlijk nooit te vervangen. Zeker niet als je hem goed onderhoudt en regelmatig backwasht. In uitzonderlijke gevallen kan de zandfilter barsten door te hoge druk dat ontstaat in het vat. Dit kan komen doordat het filter niet vaak genoeg wordt teruggespoeld (backwashen) om al het vuil te verwijderen.
Ook gaat de filterpomp lang mee en hoef je deze eigenlijk nooit te vervangen.
Alleen het filterzand dient regelmatig vervangen te worden. Wil je een mooi en schoon zwembad dan vervang je het zand om de 5 jaar voor optimaal gebruik. Filterglas hoef je nooit te vervangen.