Welke filterpomp is geschikt voor jouw zwembad?
11 april 2022 

Welke filterpomp is geschikt voor jouw zwembad?

Welke filterpomp moet ik kiezen?

Om zorgeloos te genieten van je zwembad in de zomer is het aan te raden een filterpomp te gebruiken. Niet alleen houdt het je zwembad helder. Het zorgt er ook voor dat bacteriën, schimmels en algen geen mogelijkheid krijgen om zich in jouw zwembad te ontwikkelen. Dit komt omdat er geen sprake meer is van stilstaand water. Een zwembadpomp zorgt er namelijk voor dat het water in beweging blijft.

Net als zwembaden zijn er ontzettend veel verschillende filterpompen in diverse soorten en maten. We kunnen het dan ook goed begrijpen dat het lastig is om de juiste filterpomp te kiezen. In deze blog helpen we jou graag om de geschikte zwembadpomp te kiezen.

Soorten filterpompen (filtermedia)

Als we het over filterpompen hebben, praten we eigenlijk over drie type filterpompen. De zandfilterpomp, de fiberclean filterpomp en de filterpomp met cartridge. De vraag is natuurlijk, welke heb ik nodig? Bij welk zwembad heb ik welke filterpomp nodig? Het grootste verschil tussen de drie zwembadpompen is het filtermedium.Filtermedia filterpompen

Zandfilterpomp

Zoals de naam al doet vermoeden filtert de zandfilterpomp door middel van zand. Deze soort pomp filtert nóg kleinere deeltjes vuil uit het zwembadwater dan de standaard cartridge filterpompen. Niet alleen insecten en bladeren worden gefilterd, maar zelfs vuildeeltjes ter grote van een zandkorrel.

De zandfilterpomp heeft dus dezelfde functie als andere pompen, maar voert dit simpelweg beter uit. Een zandfilterpomp kost wat meer dan 'normale' zwembadpompen. Daartegenover hoef je niet wekelijks een filterpatroon te vervangen. Het enige wat je hoeft te doen is het filtermedium eens per twee jaar te vervangen.

Het filtermedium bij de zandfilterpomp hoeft niet perse zand te zijn. Dat is overigens nog een groot voordeel van deze soort pomp. Het is namelijk mogelijk om glas, parels en aqualoon/fiberclean te gebruiken in plaats van zand. Het vullen van de zandfilter is erg makkelijk. Je vult het filtervat aan met een van de eerdergenoemde filtermedia.

Fiberclean

De fiberclean filtersets zijn het duurzame alternatief voor filtratie met zandfilters. De fiberclean filtersets kunnen enkel fiberclean als filtermedium gebruik. Het filtermedium, fiberclean, kan dan weer gebruikt worden voor elke filterpomp. En ja, ook de cartridge filterpomp.

Fiberclean is net als zand een stuk effectiever in het filteren van vuil in je zwembad. Naast het feit dat je zwembad schoon blijft, heb je er ook minder van nodig. Fiberclean is in vergelijking met zand vele malen lichter. Wanneer je 25 kg filterzand gebruikt, kan je ook 700 gram fiberclean gebruiken. Dat scheelt toch een hoop gesjouw.

De fiberclean bolletjes passen zich aan elke filter aan en zijn eigenlijk nog effectiever zand de alternatieven. Nog kleinere vuildeeltjes worden gefilterd door het filterdeken van de fiberclean bolletjes. Zand filtert deeltjes tot 40-50 micron. Fiberclean filtert deeltjes tot 10 micron uit je zwembad.

Net als zand is fiberclean lang te gebruiken. Je kan ongeveer 2 tot 4 jaar met de fiberclean bolletjes doen. We raden je aan om de bolletjes om de twee á drie weken te wassen. Dit kun je doen onder stromend water of door ze in de wasmachine te doen. Door middel van wassen worden de vuildeeltjes uit de fiberclean bolletjes gehaald en verleng je de levensduur.

Glas

Filterglas is een veel gebruikt filtermedium en is ook te gebruiken op een zandfilterpomp. De werking van filterglas is vrijwel hetzelfde als bij filterzand en fiberclean. Het water gaat door het filtermedium (glas) heen en laat de vuile deeltjes achter. Hierna wordt er enkel schoon zwembadwater teruggepompt in het zwembad.

In vergelijking met de andere filtermediums gaat filterglas het langst mee. Filterglas kan je tot wel 15 jaar lang gebruiken. Ook al is de gehele filterpomp toe aan vervanging, is de kans dus groot dat je het oude filterglas wederom kunt gebruiken.

Filterglas is de duurdere variant, maar filtert efficiënter en beter dan filterzand. Het filterglas filtert wel 30% meer vuildeeltjes dan filterzand. Doordat filterglas een mindere dichtheid heeft dan filterzand heb je ook minder in hoeveelheid nodig. Wanneer je gaat backwashen zijn het filtervat en filterglas vrijwel geheel schoon. Om optimale filtratie te bereiken moet je echter wel vlokkingsmiddel toevoegen.

Een tweede, nieuwe variant van glas zijn glasparels. Ook hier heb je een stuk minder van nodig dan filterzand. Deze parels hebben de speciale eigenschap van zelfreiniging. Wanneer je gaat backwashen worden alle vuildeeltjes volledig verwijderd. Dit zorgt voor een nog langere levensduur dan filterglas. Glasparels gaan tot wel 25 jaar mee. Ook bij glasparels dien je vlokkingsmiddel te gebruiken voor het beste resultaat.

Cartridge filterpomp

De cartridge filterpomp is een type filterpomp dat gebruik maakt van cartridges om te filteren. Intex filterpompen zijn met name geschikt voor de kleinere zwembaden. Deze soort pompen zijn relatief goedkoop in verhouding met een zandfilterpomp.

Het grootste nadeel aan deze soort zwembadpomp is dat je de cartridges geregeld moet vervangen. We raden je aan om de cartridge iedere week te reinigen. Na twee weken is het verstandig om de cartridge geheel te vervangen. Deze cartridges zijn niet duur, maar de kosten lopen na verloop van tijd wel op.

Buiten het feit dat de cartridge filterpomp de goedkoopste optie is, filtert het wel een stuk minder effectief. Van alle filtermediums filteren cartridges het minst efficiënt. De fijnere vuildeeltjes worden niet geheel verwijderd en zullen grotendeels terug in het zwembad gepompt worden.

Filterset zwembadpomp

Filterpomp merken

Hopelijk ben je nu goed geïnformeerd over de verschillende soorten filterpompen en de bijbehorende filtermedia. Echter, sta je nu voor nog een lastige keuze; welk merk filterpomp heb ik nodig voor mijn zwembad?

Wij van De Zwembadmannetjes maken onderscheid tussen twee merken. Dit zijn Interline en Intex. Over het algemeen verkopen wij enkel complete zandfiltersets met uitzondering van Fiberclean sets. Deze sets kunnen enkel en alleen voor gebruik van Fiberclean.

Interline Pro filterpomp

Naast de Fiberclean set hebben wij ook de Interline filterset Pro. Deze variant is wél een zandfilterpomp en kan dus alle filtermedia gebruiken. De Interline filterset Pro is, zoals de naam doet vermoeden, een professionele set voor op- en inbouwzwembaden. Door de zelf aanzuigende pomp is deze filterpomp set geschikt voor zwembaden waarbij de afstand tot de filterinstallatie meer dan 4 meter is. Het is ook mogelijk om andere apparaten aan te sluiten tussen het zwembad en de filterpomp. Hierbij kun je denken aan warmtepomp of solar heaters.

Voor optimale filtratie adviseren wij om het systeem minimaal twaalf uur per dag aan te zetten. Het water in het zwembad moet namelijk elke dag minimaal 3 tot 5 keer circuleren en gefilterd worden. Dit is echter afhankelijk van welke filterset je hebt en van de grootte van het zwembad.

Interline Eco filterpomp

Je zou ook kunnen kiezen voor de Interline Eco filterset. Dit is een voordelige filterset dat geschikt is voor kleine en middelgrote zwembaden. De volledige inhoud van je zwembad wordt binnen 4 uur volledig rondgepompt. Wij adviseren om de filterpomp elke dag aan te zetten in twee diensten van 4 tot 5 uur. Ook is het verstandig om 1 maal per week de terugspoelfunctie te gebruiken.Filterpompen en sets zwembad

Hoe werkt de 6-weg kraan?

De filtersets worden standaard geleverd met filtervat. De filtervaten van Interline hebben allemaal een zogenoemde 6-weg kraan. Met de 6-weg kraan kun je het filtersysteem bedienen. Op de kraan zit een hendel waarmee je het filtersysteem op de juiste stand kunt zetten.

De verschillende standen van een 6-weg kraan

De 6-weg kraan heeft in totaal 7 standen. Op een 4-weg kraan zitten 4 van deze standen. Dit zijn de standen filteren, terugloop, gesloten en afspoelen. De overige 3 standen zijn recirculatie, afvalproduct en de winterstand. Hoe dat in zijn werking gaat lees je hieronder:

  1. Filteren; dit is de meest gebruikte stand. Hierbij wordt het water door de filter geduwd en wordt het gefilterd. Vervolgens wordt het gefilterde water terug in het zwembad gepompt.
  2. Gesloten; deze stand gebruik je wanneer je het filter wilt schoonmaken. Wij adviseren om dit 1x per week te doen. Zorg ervoor dat je de zwembadpomp uit hebt staan bij gebruik van deze stand.
  3. Terugloop; terugloop, ook wel backwash genoemd. In deze stand stroomt het water de tegenovergestelde richting in, oftewel van onder naar boven. Zo wordt het vuil dat in de zandfilter is achtergebleven meegenomen naar de afvoer. Je kunt stoppen met de backwash wanneer er helder water uitstroomt.
  4. Afspoelen; na de terugloop gebruik je deze stand. Tijdens het afspoelen wordt het resterende vieze water van de vorige stand weggespoeld. Zet de pomp 30 seconden aan op deze stand en vervolgens weer uit. Je kunt de filterpomp weer op de standaard filterstand zetten.
  5. Recirculatie; de belangrijkste functie van deze stand is het circuleren van het water. Hierbij gaat het water niet door het filter. Gebruik deze stand wanneer je een chloorshockbehandeling gaat toepassen.
  6. Afvalproduct; je gebruikt deze stand om het zwembadwater verlagen. Deze stand is dan ook handig wanneer het zwemseizoen voorbij is.
  7. Winterstand; wanneer je het zwembad winterseizoen klaar hebt gemaakt is het verstandig om de filterpomp op winterstand te zetten.

Ben je benieuwd naar ons aanbod van filterpompen? Neem dan een kijkje op onze webshop.

Place comment