Automatisch reinigen met een zwembadrobot
Zwembadrobots ondersteunen je met wat ooit een vervelende taak was. Niemand wil een smerig zwembad, maar zwembaden maken zichzelf helaas niet schoon. Je moet proactief zijn met zwembadonderhoud. Zwembadrobots verkorten de schoonmaak tijd, zodat je tijdens de hete zomerdagen op elk moment van een koele duik kunt genieten. Het schoonhouden van je zwembad was nog nooit zo eenvoudig.
Om de zwembadrobot te vinden die het beste bij je past, moet je jezelf 3 belangrijke vragen stellen;
- Wat voor soort zwembad heb je?
- Hoe grondig wil je dat de zwembadrobot schoonmaakt?
- Welke functies zijn belangrijk bij jouw zwembadrobot?
Waarom moet ik eigenlijk gebruik maken van een zwembadrobot?
Er zijn verschillende manieren om je zwembad goed schoon te houden. voor welke je gaat is afhankelijk van tijd en budget. Voor de mensen die het zich kunnen veroorloven, is het natuurlijk de gemakkelijkst om iemand in te huren. Een poolboy. Ook wel zwembadmannetje genoemd. Voor 99% van de zwembadbezitter is dit natuurlijk veel te duur en onnodig. Veel zwembadbezitters gaan daarom voor een iets goedkopere optie: een zwembadrobotje. Zwembadrobots zijn (ook) een flinke investering, maar voor de meeste mensen het geld zeker waard.
Een derde optie is kiezen voor andere accessoires. Denk aan borstels, schepnetten en stofzuigers. Deze zijn een stuk goedkoper, maar je zwembad schoon krijgen kost dan wel een stuk meer tijd.
Van alle schoonmaak accessoires zijn de robotreinigers meestal het hoogst geprijsd. Maar dit is natuurlijk niet zonder reden. Hier een aantal redenen om wel voor een zwembadrobot te gaan:
- Je hebt niet veel vrije tijd – Als je fulltime werkt en een gezin verzorgt, ben je liever in het zwembad in plaats van ernaast om het schoon te maken. We snappen je een robotje is dan vaak geen overbodige luxe.
- Je hebt gezondheidsproblemen – Handmatig schoonmaken kan een intensieve workout zijn, maar al dat schrobben kan ook een nachtmerrie zijn als je een slechte rug hebt of met andere fysieke klachten kampt. Maar heb je overgewicht en wil je dat kwijt? Dan kunnen de borstel en spons wellicht uitkomst bieden..
- Je wilt gezonder zwemwater – Een goede robotstofzuiger heeft precies het juiste schrob- en filtervermogen om vuil te verwijderen dat je niet kunt zien, en schoonmaken met een gewone zwembadstofzuiger. De robots met slimme navigatie zorgen ervoor dat elk deel van het zwembad goed wordt schoongemaakt.
- Je wilt de levensduur van je zwembadpomp verlengen – Zonder een zwembadrobot worden de zwembadfilters zwaarder belast. Een robotreiniger gebruikt zijn eigen stroombron en filters. Dit kan de levensduur van je zwembadpomp verlengen.
- Je geeft om het milieu – Een schoon zwembad betekent dat er minder chemicaliën nodig zijn. En de nieuwere robotreinigers zijn zeer energiezuinig.
Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een robotreiniger?
Welke zwembadrobot je koopt hangt af van:
- Wat voor soort zwembad je hebt.
- Hoe grondig je wil dat de robot schoonmaakt.
- Welke functies je belangrijk vindt.
Het soort zwembad
Type zwembad – Sommige automatische reinigers zijn gemaakt voor zowel ondergrondse als bovengrondse zwembaden, maar andere zijn specifiek gemaakt voor het één of de ander. Sommige zijn ook beter in het bereiken van hoeken dan andere, dus de vorm van je zwembad is ook belangrijk.
Grootte van het zwembad – De lengte van het snoer van de robot bepaalt hoe ver hij kan rijden. Hoe groter je zwembad, hoe langer het snoer moet zijn. Let dus op de lengte van het snoer.
Grondigheid
Trappen, muren en het wateroppervlak – Vrijwel elke zwembadreinigingsrobot kan de zwembadbodem probleemloos aanpakken en schoonmaken. Maar sommigen kunnen geen trappen en de treden schoonmaken of muren beklimmen. Een aantal kunnen geen scherpe bochten maken. Anderen maken niet schoon tot aan het wateroppervlak. Over het algemeen geldt de regel dat hoe meer mogelijkheden de stofzuiger heeft, hoe prijziger deze wordt.
Het vuil dat je zwembad verzamelt – Afhankelijk van waar je woont en waar het zwembad staat, kan er veel vuil in het zwembad komen, denk aan vuil, zand en pollen, of groter afval zoals bladeren en takjes. Als je hier last van hebt, kun je het best gaan voor een robotreiniger met een grote filtermand, zodat hij niet te snel vol raakt. Zoek voor het kleine vuil naar de producten met ultrafijne filters.
Extra functies
Goed of geweldig – Als je eenmaal hebt bepaald wat je nodig hebt, ga je op zoek naar de extra functies die kunnen helpen het verschil te maken tussen een ‘prima’ reiniger en een ‘geweldige’ reiniger.
Zwembadrobots hebben een breed scala aan reinigingsmethoden en functionaliteiten. Robots die met goede schrobborstels worden geleverd, kunnen bijvoorbeeld beter ”puin” zoals algen losmaken. Sommige robots hebben alleen zuigkracht, dus extra borstelen moet handmatig worden gedaan.
Slimme scansystemen brengen de vorm en grootte van het zwembad in kaart voor een efficiënte route. Deze kunnen handig zijn voor apart gevormde zwembaden, zodat de stofzuiger niet meerdere keren over hetzelfde gebied gaat. Hierdoor kan energie bespaard worden.
Hoeveel het apparaat weegt – Het gewicht is ook belangrijk, omdat je het na iedere sessie uit het zwembad moet tillen. Onthoud dat het water en het verzamelde vuil ervoor zorgen dat de robot meer weegt. Voor zware eenheden kunnen caddies op wielen ook een echte redder in nood zijn, dan kan je de stofzuiger uit de opslag rijden in plaats van hem te dragen.
Andere functies die wel leuk, maar niet echt noodzakelijk zijn: afstandsbedieningen en programmeer systemen. Als je de stofzuiger volgens een vast schema wil laten draaien terwijl je niet thuis bent of bijvoorbeeld ‘s nachts. Dan is een programmeerbare timer een voordeel.
Zijn er ook nadelen verbonden aan een robotreiniger?
Robotreinigers zijn geweldig, maar hebben ook een aantal nadelen:
Prijs – Zwembadrobots zijn meestal het duurste product als het gaat om zwembad reinigers. Goedkopere opties zijn bijvoorbeeld borstels, schepnetten en stofzuigers.
Onderhoud – Met alle bewegende en mechanische delen is er af en toe iets dat moet worden vervangen bij een zwembadrobot. De meest voorkomende klachten gaan over het uitvallen van machines.
Tip: zoek naar producten met een lange garantie en veel reviews.
Filterreiniging – Tenzij je geld wil uitgeven aan wegwerpfilters, moet je de filterzakken of -patronen na elke 2 sessies schoonmaken. Als je een groot zwembad hebt met veel vuil, moeten ze geregeld schoongemaakt worden.
Wirwar van kabels – Opdraaibare kabels helpen, maar werken niet altijd. Er is altijd een kans dat de kabel ergens in verstrikt raakt of dat je erover struikelt.
Je kan niet zwemmen als de robot aan het werk is – Alle zwembadrobots zijn geaard met aardlekschakelaar stekkers. Er is altijd risico op een elektrische schok wanneer je elektriciteit en water combineert. Dus terwijl de robot bezig is, kun je beter niet gaan zwemmen.
Tips van ervaren zwembadrobot gebruikers
Altijd handig om een paar tips van gebruikers te krijgen:
- Als er vuil in je zwembad valt wanneer je de stofzuiger uit het zwembad haalt, probeer de robot dan heel langzaam te verwijderen en houd hem altijd rechtop.
- Om te voorkomen dat het snoer in de war raakt, kun je het beste de netsnoer recht uit te strekken en het een paar uur in de zon te laten liggen.
- Verwaarloos het gebruikelijke zwembadonderhoud niet. Blijf de pH en de chemie van het water testen. De zwembadrobot neemt niet het gehele waterbehandeling proces over. Gebruik de robot niet als het zwembad enorm vies is.