Wanneer zwembad opzetten 2023
03 mei 2021 

Wanneer zwembad opzetten 2023

Wanneer je zwembad opzetten 2024

Voor 2024 hebben we nog geen perfect moment uitgekozen om je zwembad op te zetten. Maar ieder jaar laten we het beste moment ruim van te voren weten op onze Instagram en Facebook. Dus volg ons daar als je wil weten wat het beste moment is om je zwembad op te zetten.

Wanneer je zwembad opzetten 2023

Het ideale moment om je zwembad op te zetten in 2023 was in de week van 18 mei. In 2023 duurde het even voordat het echt constant warmer werd. Daarna was juni een perfecte zwembad maand.

Eind april waren de nacht temperaturen nog te koud.

Uiteindelijk kwamen er nog een paar dagen regen, maar half mei was het al perfect zwemweer.

Wanneer je zwembad opzetten 2022

Het ideale moment om je zwembad op te zetten in 2022 was al eind april. In 2022 was het vroeg mooi weer en het bleef ook lang lekker warm. 

Eind april was er weinig wind en het was +16 graden. Dit was ideaal om je zwembad alvast op te zetten zodat hij een beetje kon voorverwarmen.

 Uiteindelijk kwamen er nog een paar dagen regen, maar half mei was het al perfect zwemweer.

Het ideale moment om je zwembad op te zetten in 2021

Het ideale moment om je zwembad op te zetten in 2021 was het weekend van 8 en 9 mei. Dit was een (bijna helemaal) droog weekend en overdag rond de 19 graden Celsius en weinig wind. Uiteindelijk windkracht 3.  De zevendaagse weersvoorspelling zag er goed uit met veel zonnetje/wolkje dagen. De veertiendaagse weersvoorspelling zag er nog een stuk beter uit, met terpraturen boven de 22 graden. Je zwembad kan dus vast lekker opwarmen, en zeker voor de kids is het al prima zwemweer.

Achteraf bleek dit ook een goed moment door het matige weer in de zomer. Twijfelaars die hun zwembad echt pas in de zomer hadden opgezet miste eigenlijk de beste dagen. Dit kwam omdat het einde van de lente het weer een stuk zonniger en warmen was dan de hele zomer door. Volgend jaar hopen op een beter zomer.

Wanneer zet je je buitenzwembad op

Uiterlijk 1 á 2 weken voor je wil zwemmen zet je je zwembad op. Hierdoor heb je genoeg tijd om de pH waarde en chloorwaarde in orde te krijgen. Ook kan het water dan alvast een beetje opwarmen. Eventueel met hulp van een Solar Heater Dome of warmtepomp. Zorg er wel voor dat je niet te vroeg bent, als er nog kans is op (extreme) vorst ben je net te vroeg. Gelukkig is te vroeg opzetten vaak niet het probleem waar mensen mee zitten. Zo kun je op de volgende fora lezen dan mensen regelmatig te laat hun zwembad opzetten.

Te laat is natuurlijk nooit de bedoeling. Je kunt je zwembad al lang opzetten als het nog geen zwemweer is. Wacht dus niet tot het 25 graden met volle zon is.

wanneer zwembad opzetten

Welke temperatuur zwembad opzetten?

Er is geen juiste temperatuur om je zwembad op te zetten. Wel is er een verkeerde temperatuur om je zwembad op te zetten. Namelijk als het (ruim) onder 0 graden Celsius is of wordt. Hierdoor kan je zwembad beschadigen. Check dus ook altijd even wat de temperatuur in de nacht is.

Wij zetten het zwembad meestal op als het rond de 15 graden is. Het water wat uit de kraan komt is namelijk een stuk kouder dan dat. Het zwembad warmt dus al een beetje op ook al is het nog niet heel warm. Als het dan echt lekker warm wordt is je water ook sneller warm.

Je kan dus ook beter kijken naar de temperatuur voorspelling dan de temperatuur die het nu is. Als het warm lijkt te gaan worden zet je zwembad dan al daarvoor op. Zo kun je maximaal profiteren van het warme weer en warmt je zwembad snel op.

welke temperatuur zwembad opzetten

Juiste temperatuur voor plaatsen van een liner

Een liner is de binnenbekleding van een (op of inbouw) zwembad. Voor permanente zwembaden met liner is de minimale temperatuur nog een stukje hoger. De liner wordt namelijk een stuk soepeler naarmate het warmer wordt. En een soepele liner is makkelijker te plaatsen en je krijgt hem er dan netter in. Als de liner nog stug is krijg je de kreukels er lastig uit.

strakke liner zwembad

Voor de meeste zwembaden raden wij aan dat het minimaal 16 graden Celsius moet zijn om de liner te plaatsen. Dit maakt het gewoon echt een stuk makkelijk.

Bij de Interline Diana, Century en Sunlake (Doughboy zwembaden) raden we aan de temperatuur nog een stukje extra te laten oplopen. Zelf geven ze het volgende aan in de handleiding:

Let op! De binnenbekleding (liner) van het zwembad kan alleen bij temperaturen boven de 16°Celsius worden geïnstalleerd. Bij lagere temperaturen is de rekbaarheid van de binnenbekleding te beperkt om goed geïnstalleerd te kunnen worden.

Minimaal 17 graden dus. Wij bouwen de Doughboy zwembaden pas vanaf 18 graden. Wat ook erg helpt is als de zon op de liner schijnt als je hem plaatst.

Wanneer zet je je zwembad op (in het kort)

In 2021 is het beste moment het weekend van 8 en 9 mei. Heb je dit weekend gemist? Dan zo snel mogelijk daarna. Je wil niet te laat zijn dus zet hem maar ruim van te voren op 😉

Zwembad opgezet en dan?

Als je zwembad staat ga je natuurlijk lekker zwemmen. Tenminste als het volgende gebeurt is: 

  1. zwembad is opgezet
  2. filterpomp is aangesloten
  3. pH-waarde is op peil
  4. chloorwaarde is op peil

Let op: de volgorde van de bovenstaande stappen is belangrijk. Altijd eerst pH-waarde op peil brengen en dan de chloorwaarde.

Veel zwemplezier deze zomer! 

Place comment