Solar bol voor een warm zwembad
24 mei 2021 

Solar bol voor een warm zwembad

Solar bol zwembadverwarming

Een zwembad in de tuin is natuurlijk al geweldig. Een lekkere frisse duik op een warme zomerdag, wie wil dat nou niet? Maar wat nou als het water té koud is? Dan valt er weinig te genieten. Hoe kan je op een voordelige en duurzame manier je zwembad verwarmen? Veel mensen denken gelijk aan energievretende en relatief dure warmtepompen.  Maar gelukkig is dat niet per se nodig. Je hebt tegenwoordig een beter oplossing. Namelijk: de Solar bol. Dit innovatieve product zorgt ervoor dat je zwembad heerlijk warm wordt door de energie van de zon. Zo haal je het optimale uit je zwemseizoen.

Solarbol zwembadverwarming

Hoe werkt zo’n solar bol voor je zwembad?

De Solar bol wordt aangesloten tussen het zwembad en het filtersysteem. Via deze weg loopt het water door de bolvormige zwembad verwarming. Door zonne-energie wordt opgevangen door de doorschijnende halfronde afsluiting. Deze warmte wordt vervolgens opgevangen door de zwarte spiraalvormige buis waar het water doorheen stroomt. Hierdoor wordt het water wat door de buizen loopt dus opgewarmd en vervolgens begeleidt naar het zwembad. Dit zorgt er dus voor dat het zwembad op een natuurlijke wijze wordt opgewarmd.

Met de Solar bol voor het zwembad kan het water per dag maximaal 4 graden opwarmen. Dit is natuurlijk afhankelijk van de zon en het aantal uren dat de filterpomp draait en de kracht van de zon.

Voordelen van Solar bol Zwembadverwarming

  • De solarbollen werken op zonne-energie. Dit zorgt voor een duurzame en ‘goedkope’ oplossing voor koud water.
  • Geen verhoogde energie rekening, in tegenstelling tot een warmtepomp.
  • Het nieuwe design van de Solarbollen neemt minder ruimte in dan de traditionele Solar matten. Ideaal dus voor de tuin met iets minder ruimte.
  • Eenvoudige installatie; Een schroevendraaier is het enige noodzakelijke gereedschap dat nodig is voor de aansluiting.
  • Mogelijkheid om meerdere solarbollen op elkaar aan te laten sluiten. waardoor het mogelijk is om zwembaden groter dan 7000L te verwarmen.

Zijn de solar bollen geschikt voor mijn zwembad?

Solarbollen zijn geschikt voor ieder type zwembad. Wel is het noodzakelijk om een filtersysteem te hebben met genoeg capaciteit. Om gebruik te kunnen maken van de Solar bollen heeft de pomp een capaciteit nodig van minimaal 2000L per uur. Om optimaal gebruik te kunnen maken van deze zwembadverwarming, dien je minimaal één solar bol te installeren op 7000L water. Is je zwembad groter? Geen probleem! Het is namelijk mogelijk om meerdere solar bollen op elkaar aan te sluiten. Dus op een zwembad van 21000L dien je 3 solarbollen aan te sluiten. De Solarbollen kunnen aangesloten worden op alle 32 en 38mm aansluitingen van het zwembad of filterset.

Minimale capaciteit filterset voor de solarbol

Om op de juiste manier gebruik te kunnen maken van de solarbollen, dien je een minimale capaciteit van 2000L per uur filterpomp te hebben. Een krachtigere pomp is natuurlijk ook mogelijk. Als de pomp erg krachtig is, kan het zijn dat het water te snel door de solarbollen heen vliegt. In dit geval is het aan te raden om een bypass kit aan te sluiten. Hiermee heb je de mogelijkheid om de doorstroom te reguleren.

Tips voor het gebruik van de solarbol

  • Vind de juiste plek voor het plaatsen van de solarbol. Het liefst op het zuiden vol in de zon.
  • Gebruik naast de solarbollen ook een afdekzijl. Denk aan noppenfolie. Dit houdt de warmte vast.
  • Koppel in de winter de verwarming los, en haal het water eruit. Dit voorkomt vorst.
  • Zet de solarbollen in een hoek van ong. 30 graden met de bijgeleverde poten. Dit zorgt voor optimaal rendement.
  • Zet de filterpomp aan op de warmste dagdelen voor optimaal rendement.

Waar kan ik een solarbol kopen?

Solarbollen zijn op verschillende websites te verkrijgen. Wij verkopen de solarbollen ook op de Zwembadmannetjes webshop. Uiteraard verkopen wij de solar bol (of in dit geval eigenlijk solar dome) van het merk Interline. Als je gaat voor het merk Interline dan weet je zeker dat je de beste kwaliteit krijgt. De Interline Solar Dome is ook hier te bestellen.

Place comment