PH waarde zwembad

PH waarde zwembad

Het onderhouden van de ph waarde zwembad is essentieel voor schoon en veilig zwemwater. Maar wat is de ph waarde precies en waarom is het zo belangrijk om deze goed in balans te houden? In deze blog leggen we je alles uit over de ph waarde van je zwembad, hoe je een hoge ph waarde of lage ph waarde herkent en hoe je deze kunt corrigeren.

Wat is de PH waarde?

De ph waarde geeft aan hoe zuur of basisch het water in je zwembad is. Een hoge ph waarde betekent dat het water basisch is, terwijl een lage ph waarde aangeeft dat het water zuurder is. De ph waarde wordt gemeten op een schaal van 0 tot 14, waarbij 7 neutraal is. Voor je zwembad wil je graag een juiste ph waarde bereiken, die ideaal tussen de 7,2 en 7,6 ligt. Dit is de ideale ph waarde voor een veilig en comfortabel zwemklimaat.

ph voor zwembad

Waarom is de PH waarde zwembad zo belangrijk?

De waarde van je zwembad heeft invloed op verschillende aspecten van je zwembadwater. Een goed gebalanceerde ph waarde zwembad zorgt ervoor dat het chloor goed zijn werk kan doen. Bij een hoge ph waarde werkt het chloor minder effectief, wat leidt tot de ophoping van gebonden chloor, dat verantwoordelijk is voor de bekende chloorgeur en irritaties. Anderzijds kan een lage ph waarde ervoor zorgen dat het water te zuur wordt, wat leidt tot irritaties aan de huid en ogen van zwemmers, en zelfs schade aan zwembadmaterialen kan veroorzaken.

Wat te doen bij een hoge PH waarde?

Een hoge ph waarde komt regelmatig voor, vooral als je zwembadwater veel kalk bevat of als je vaak chemicaliën toevoegt. Bij een hoge zuurtegraad werkt het chloor minder goed, en kan het water troebel worden. Het is belangrijk om de huidige ph waarde regelmatig te meten, bijvoorbeeld met een ph meter, om te zien of de ph waarde zwembad te hoog is. Als dit het geval is, kun je de ph waarde van je zwembad verlagen met speciale producten. Deze middelen worden vaak ph verlagende producten genoemd.

Wat we doen bij een lage PH waarde?

Een lage ph waarde betekent dat het water in je zwembad te zuur is. Dit kan verschillende problemen veroorzaken, zoals huid- en oogirritatie bij zwemmers en verzwakking van metalen onderdelen van het zwembad. Als je merkt dat de ph waarde te laag is, kun je de ph waarde zwembad corrigeren door ph verhogende producten te gebruiken, zoals ph plus. Deze producten zorgen ervoor dat je de waarde van je zwembad weer op het juiste niveau brengt.

ph plus of ph min?

Hoe controleer je de actuele PH waarde?

Om de actuele ph waarde van je zwembad te controleren, kun je gebruikmaken van een ph meter of teststrips. Hiermee kun je snel en eenvoudig bepalen of de ph waarde binnen de gewenste waarden valt. Het is belangrijk om regelmatig te meten, vooral als het zwembad intensief gebruikt wordt, omdat de waarde van je zwembad kan fluctueren door bijvoorbeeld regenval of het toevoegen van chemicaliën zoals chloor.

Chloor en de PH waarde zwembad

De hoeveelheid chloor in je zwembad is nauw verbonden met de ph waarde. Als je regelmatig chloor toevoegt, moet je ook goed in de gaten houden hoe dit de ph waarde beïnvloedt. Een hoge ph waarde zorgt ervoor dat het aanwezige chloor minder effectief is, wat kan leiden tot algengroei of een onhygiënisch zwembad. Houd dus altijd de balans tussen de ph waarde en het chloor op peil voor een schoon en veilig zwembad.

De PH waarde correct behouden

Als je de juiste ph waarde hebt bereikt, wil je deze natuurlijk behouden. Het is aan te raden om de ph waarde regelmatig te controleren, vooral bij wijzigingen zoals het toevoegen van chloor of wanneer het zwembad zwaar belast wordt. Mocht de ph waarde te laag zijn, gebruik dan ph plus om de zwembad ph waarde te verhogen. Is de ph waarde te hoog, dan kun je ph min gebruiken om de ph waarde van je zwembad te verlagen. Zo houd je de waarde van je zwembad steeds op het juiste niveau.

ph waarde op peil

Samenvatting

Het handhaven van de juiste ph waarde in je zwembad is cruciaal voor een goede waterkwaliteit en een prettige zwemervaring. Een lage ph waarde kan zorgen voor corrosie en irritaties, terwijl een hoge ph waarde het chloor minder effectief maakt. Door regelmatig de actuele ph waarde te meten met een ph meter of teststrips en waar nodig de ph waarde aan te passen met ph plus of verlagende producten, zorg je voor een schoon en gezond zwembad.

Een goede balans van de ph waarde zwembad maakt het verschil tussen helder, fris water en een zwembad dat extra onderhoud nodig heeft. Dus meet regelmatig, pas de waarde aan indien nodig, en geniet van je frisse duik!

Place comment