Help, mijn Intex pomp doet het niet meer!
02 mei 2022 

Help, mijn Intex pomp doet het niet meer!

Help, mijn Intex pomp maakt lawaai! Help, mijn Intex pomp lekt en stroomt niet goed door! In deze situaties wordt al snel de conclusie getrokken dat de Intex Zwembadpomp stuk is. Het probleem kan vaak toch verholpen worden met relatief simpele handelingen. Lees verder in deze blog om je zwembadpomp een nieuw leven in te blazen.

Zwembadpomp maakt lawaai

Het kan gebeuren dat je Intex zwembadpomp ineens een hoop geluid produceert. Het zou kunnen dat de pomp kapot is, maar vaak is dat niet zo. Meestal zit het probleem in de aanzuiging.

Te grote afstand tussen de zwembadpomp en het zwembad

Het kan zijn dat de Intex Zwembadpomp moeite heeft met het aanzuigen van het water. Dit komt door een te grote afstand tussen de pomp en het zwembad. Om dit te verhelpen moet je simpelweg de afstand tussen beide verkleinen en kun je de pomp op dezelfde hoogte brengen als die van het zwembad. Wanneer je niet de mogelijkheid hebt om de afstand te verkleinen kun je als alternatief een filterpomp met meer kracht aanschaffen.

Er zit lucht in de leiding

Zowel de slang als het filter moeten met water gevuld zijn. Om goed te kunnen pompen mag er geen lucht in de slang zitten. Controleer daarom nog even alle fittingen en slagen. Draai vervolgens alle koppelingen extra goed dicht zodat er geen lucht meer bij kan.

De pompwaaier zit vast

Een van de oorzaken van het harde lawaai kan de waaier in de pomp zijn. Als deze vastzit zal de pomp lawaai maken. Controleer de pomp op vuil. Het vuil kan de waaier belemmeren. Gebruik een schone droge doek om het vuil te verwijderen. Hierna test je handmatig of de waaier weer soepel draait. Als het nog steeds stroef gaat betekent het dat er waarschijnlijk nog vuil in de waaier aanwezig is. Is de waaier toch écht goed schoon dan is de as van de motor verroest.

Slijtage van de condensator

Slijtage aan de condensator kan er voor zorgen dat de zwembadpomp niet meer aan gaat. De condensator is als het ware de startmotor van de pomp. Controleer of de condensator opengesprongen is en of er een brandlucht aanwezig is. Je kan ook de ventilator een draai geven. Als de pomp dan wél aan gaat is de condensator versleten en aan vervanging toe. In dit geval hoef je niet een nieuwe pomp te bestellen want condensators zijn vervangbaar.

Intex zwembadpomp vervangen of niet?

Als het lawaai niet verholpen is na bovenstaande stappen is de pomp hoogstwaarschijnlijk kapot. Er zit dan helaas niets anders op dan de oude pomp vervangen.

Intex zwembadpomp lekt

Lekkende zwembadpompen zijn doorgaans eenvoudig te verhelpen. Zolang de motor van de pomp nog in goede staat is hoef je niet een nieuwe pomp aan te schaffen. Vaak is het simpelweg opnieuw afdichten en het filtermedium vervangen voldoende. Je zwembadpomp kan lekken om de volgende redenen:

  • Missende afsluitring; plaats de missende afsluitring op de pomp
  • Oud filtermedium; vervang het filtermedium of maak deze schoon
  • De deksel van de pomp zit niet goed dicht; draai de deksel van de zwembadpomp extra goed aan

Doorstroming van de zwembadpomp

Wanneer je het idee krijgt dat je zwembadpomp minder goed doorstroomt of minder effectief werkt, zou dit goed te verhelpen zijn. Mogelijke oorzaken van een matige doorstroming zijn:

  • Vuil filter; het filter kan verstopt raken naar verloop van tijd. Vervang deze iedere twee weken.
  • Verstopte in- of uitlaat; Het is mogelijk dat de inlaat of uitlaat van de pomp verstopt geraakt is. Spoel ze goed door.
  • luchtbel in de zwembadslang; Na enige tijd kan er lucht in de zwembadslang komen. Zet de pomp uit en schudt de slangen goed op en neer zodat de lucht kan ontsnappen.
  • Vies zwembadwater; Als het zwembad niet goed onderhouden is of de balans verstoord is zal het water verkleuren. Lees hier om je zwembadwater weer helder te krijgen.
  • Overvloed aan extensies; Des te meer zwembadaccessoires aangesloten zijn aan je zwembadpomp, des te meer moeite dit van je pomp vergt. Controleer vooraf hoeveel kracht jouw pomp kan leveren en hoeveel/welke accessoires jouw pomp aankan.

De pomp blijkt toch kapot te zijn

Na alle mogelijke oorzaken te hebben doorgenomen blijkt de Intex Zwembadpomp toch echt kapot te zijn. Als de Intex Zwembadpomp kapot is kun je gebruik maken van de garantie, indien binnen de garantietermijn.

Place comment