Hoe sluit ik een Intex zwembadpomp aan?
26 april 2022 

Hoe sluit ik een Intex zwembadpomp aan?

Om zorgeloos te genieten van je zwembad in de zomer doe je er goed aan om een filterpomp te gebruiken. Een filterpomp houd je zwembad helder en schoon. Een filterpomp zorgt er ook voor dat bacteriën, schimmels en algen geen kans krijgen om zich te vestigen in je zwembad. Dat een filterpomp effectief is spreekt voor zich, maar hoe werkt zo'n filterpomp en hoe sluit je er een aan?

Welke pomp past bij mijn zwembad?

Wanneer je een Intex zwembad, een stalen zwembad of een houten zwembad aanschaft bij ons zit er altijd een passende filterpomp of filterset bij. Het kan natuurlijk ook dat je al over een zwembad beschikt zonder pomp. Welke pomp moet je dan kiezen?

Zorg er in ieder geval voor dat je een pomp hebt dat beschikt over voldoende capaciteit. Wanneer een pomp te weinig capaciteit heeft voor het betreffende zwembad zal het bad niet voldoende gefiltreerd worden. In zo'n situatie hebben bacteriën, schimmels en algen kans om zich te ontwikkelen.

Wanneer je een pomp met een te hoge capaciteit hebt, zal het water op een hoger tempo gecirculeerd worden. In deze situatie gaat het water als het water rond draaien in het bad en ontstaat er stroming.

Cartridgefilterpomp of zandfilterpomp?

Over het algemeen wordt er onderscheid gemaakt tussen twee pompen; de cartridgefilterpomp en de zandfilterpomp. De Intex cartridgefilterpomp is een type pomp dat gebruik maakt van cartridges. Deze moet je geregeld vervangen (1x per week). Dit type Intex pomp werkt over het algemeen een stuk minder effectief. De fijnere vuildeeltjes worden niet volledig verwijderd uit het zwembadwater.

Het effectievere maar duurdere alternatief is een zandfilterpomp. Een pomp met zandfilter kan nog kleinere vuildeeltjes uit het zwembad filteren. Het voordeel van een zandfilterpomp is hoe weinig onderhoud het nodig heeft. Je hoeft het filtermedium maar twee keer per jaar te vervangen. In verhouding met een cartridgefilterpomp scheelt dit heel veel.

Filterpompen en sets zwembad

Waar zet je de zwembadpomp neer?

Het is belangrijk om goed na te denken over de plaatsing van je zwembadpomp. Een zwembadpomp produceert geluid en kan vervelend zijn als die in de buurt staat van jouw terras.

Ook kan een zwembadpomp een doorn in het oog zijn om naar te kijken. Je zou er voor kunnen kiezen om de zwembadpomp buiten het zich te plaatsen. Zorg er in dit geval voor dat de zwembadpomp goed bereikbaar is. Dit maakt het gemakkelijker om je zwembadpomp te onderhouden. Een goed alternatief voor het verstoppen van jouw zwembadpomp is een filterhuisje. Een filterhuisje is een huisje om je filter in te zetten. Wanneer je zwembadpomp in een filterhuisje staat zal je merken dat het geluid ook verminderd. Het filterhuisje breekt het geluid en functioneert dus ook als geluidsbarrière.

Tot slot moet je er voor zorgen dat de afstand tussen het zwembad en de zwembadpomp zo kort mogelijk is. Dit is belangrijk voor de aanzuiging van het zwembadwater. Wanneer de zwembadpomp moeite heeft met de aanzuiging zal de geluidsproductie omhooggaan.

Filterhuisjes en pomp

Intex filterpomp aansluiten

Je hebt nu de juiste locatie voor je zwembadfilterpomp uitgekozen. Voordat je begint met aansluiten is het belangrijk om te weten welke aansluiting je nodig hebt:

 1. Controleer de aansluiting van zowel de Intex filterpomp als de aansluiting van het Intex zwembad. Beide hebben een aansluiting van 32 of 38 mm.
 2. Wanneer de aansluitingen dezelfde afmetingen hebben kun je beginnen met aansluiten. Is dit niet het geval, heb je extra onderdelen nodig.

Is de filterpomp aansluiting 38 mm en het zwembad 32 mm heb je deze koppelstukken nodig:

 • 2 koppelstukken
 • 2 adapter B
 • 1 uitlaat
 • 1 zeefje

Is de aansluiting van de filterpomp 32 mm en die van het zwembad 38 mm, dan heb je twee adapter A's nodig. Nu je alle benodigdheden verzameld hebt kan je beginnen met aansluiten:

 1. Plaats de zeefjes aan de binnenkant van het zwembad;
 2. Vervolgens plaats je de slangen door middel van slang klemmen aan de buitenzijde van het zwembad. Zet ze stevig, maar voorzichtig vast om lekkend water te voorkomen;
 3. Open de filterpomp en voeg het bijbehorende filter toe;
 4. Vult het zwembad tot 5 centimeter onder de zwembadrand (dit zal een aantal uren duren)
 5. Wanneer het water naar de filterpomp stroomt controleer je nog even of het ventiel openstaat;
 6. Op het moment dat er water uit het ventiel stroomt draai je die weer dicht;
 7. Nu is het tijd voor de zwembadpomp om zijn werk te doen. Veel plezier met je schone zwembad

Intex zandfilterpomp aansluiten

Net als bij de standaard Intex filterpomp moet je goed checken welke aansluiting je zandfilterpomp heeft. Ook hier zijn de aansluitingen 32 mm of 38 mm.

Wanneer de aansluiting van de zandfilterpomp en het Intex zwembad niet overeenkomen moet je de volgende onderdelen gebruiken:

 • 2 adapter B's of 1 adapter B Set
 • 2 koppelstukken
 • 1 uitlaat
 • 1 zeefje

Nu je alle benodigdheden hebt kun je beginnen met de zandfilterpomp aansluiten. Volg onderstaande stappen om je zandfilter pomp succesvol aan te sluiten:

 1. Plaats de houder van de pomp op ongeveer 1,50 m van je bad en zet de tank op de houder.
 2. Sluit vervolgens de motor aan op de zandtank;
 3. Plaats de filterbehuizing op de waterinlaat van de motor;
 4. Sluit het zeefje aan op de ingang van de pijp
 5. Nu is het tijd om de tank gelijkmatig te vullen met het bijbehorende filtermedium. Vul de tank tot halverwege;
 6. Voeg water toe tot de markering (max) die aangegeven is op de pijp;
 7. Voeg handmatig en gelijkmatig zand toe;
 8. Zet het zeefje weer op de tank en zet de schakelaar bovenop;
 9. Bevestig nu de zeefjes aan de binnenkant van het bad
 10. Sluit de slangen door middel van een slangklem aan de buitenkant van het zwembad;
 11. Zorg ervoor dat de klemmen strak zitten om lekkend zwembadwater te voorkomen;
 12. Bevestig de zwembadslangen op de filterpomp;
 13. Vul het bad tot ongeveer 4 á 5 centimeter onder de zwembadrand;
 14. Nu is het tijd om de zand filterpomp zijn werk te laten doen. Veel plezier met jouw met jouw schone zwembad.

Nu je alle stappen hebt gevolgd voor het aansluiten van jouw zwembadpomp kun je zorgeloos genieten van een schoon zwembad. Veel zwemplezier toegewenst!


Place comment