Alles over de bypass
19 september 2024 

Alles over de bypass

Bypass Zwembad

Wil je jouw zwembad snel en efficiënt opwarmen, zonder dat je de hele dag op warm water hoeft te wachten? Dan is een bypass kit precies wat je nodig hebt! Met een bypass kun je de hoeveelheid water en de doorstroming naar je warmtepomp of solar mat perfect afstellen. Hierdoor werkt je systeem niet alleen sneller, maar ook efficiënter. In deze blog leggen we je alles uit over de bypass, de werking van een bypass en hoe je de bypass warmtepomp goed afstelt.

Wat is een Bypass Kit?

Een bypass kit is een set van onderdelen waarmee je de waterstroom in je zwembad kunt reguleren, zodat je zelf bepaalt hoeveel water er door de warmtepomp of solar mat stroomt. Deze kit bevat vaak een aantal kranen, slangklemmen, en adapters die ervoor zorgen dat je de doorstroming naar je verwarmingselementen kunt controleren. Hierdoor kan je de hoeveelheid water en de temperatuur van het zwembadwater perfect afstemmen op jouw wensen.

Een bypass set is onmisbaar wanneer je een warmtepomp of solar verwarming gebruikt. Heb je bijvoorbeeld alleen een zandfilterpomp of Intex zwembad? Dan is een bypass kit nog steeds een goed product om te overwegen. Door de pomp en de waterstroom goed te regelen, zorg je ervoor dat je altijd heerlijk warm zwembadwater hebt.

bypass kit

Bypass Warmtepomp Zwembad Afstellen

Het afstellen van een bypass kit op je warmtepomp klinkt misschien ingewikkeld, maar het valt reuze mee als je weet waar je op moet letten. Het draait om de juiste balans in de doorstroming van het water. Als er te weinig water door de warmtepomp gaat, kan hij stoppen met werken. Maar als er juist te veel water doorstroomt, krijgt de warmtepomp niet genoeg tijd om het zwembadwater goed te verwarmen.

Installatie van een Bypass in het Zwembad

Bij het installeren van een bypass kit is het belangrijk om deze altijd voor de warmtepomp of een ander verwarmingssysteem te plaatsen. Als je warmtepomp hoger staat dan je zwembad, zorg er dan voor dat de bypass op dezelfde hoogte wordt gemonteerd als het zwembad en de zwembadpomp. Dit voorkomt problemen door drukverschillen.

Hoe Stel je de Bypass Af?

Om de bypass goed af te stellen, wil je ervoor zorgen dat er precies genoeg water door de warmtepomp stroomt. Je kunt de kranen van de bypass kit gebruiken om de doorstroming te regelen. Elke situatie vraagt om een andere afstelling, maar hier is een handige methode om te proberen:

- Houd de eerste kraan (kogelkraan 2) helemaal open.

- Zet de kraan naar de warmtepomp (kogelkraan 3) op 50%.

- Doe hetzelfde met de kraan terug naar het zwembad (kogelkraan 1).

- Probeer daarna met de kranen 1 en 3 te spelen totdat je de perfecte doorstroming hebt gevonden.

Veel warmtepompen geven een foutmelding als er te weinig flow is (als er een flow switch in zit). Het doel is om nét genoeg water door te laten zodat de foutmelding verdwijnt, en zo bereik je de minimale flow. Door de kranen verder af te stellen, zorg je ervoor dat alles soepel verloopt.

Handige Tips voor de Afstelling

Als de buitentemperatuur boven de 15-20°C ligt en er voldoende ruimte rond je warmtepomp is, kun je als vuistregel aanhouden dat de temperatuur van het water met ongeveer 2,5 tot 4°C per dag zou moeten stijgen. Zo benut je de warmtepomp optimaal en heb je altijd heerlijk warm zwembadwater!

Bypass Zwembad Aansluiten

Het aansluiten van een bypass kit is makkelijker dan je denkt. Volg simpelweg het bypass zwembad schema dat bij je kit zit en je bent al een heel eind. Maar voordat je begint, zorg dat je alle benodigde spullen hebt, zoals PVC lijm, slangklemmen, en natuurlijk je bypass set. Vergeet niet de pvc lijm goed te laten drogen, zodat alles volledig waterdicht is

werking bypass

Bypass Zwembad Schema

Bij het aansluiten van de bypass kit is het handig om een bypass zwembad schema te volgen. Dit schema laat je precies zien waar je de warmtepomp, kranen, en leidingen moet plaatsen. Zorg ervoor dat je alle onderdelen op de juiste plek aansluit om een optimale doorstroming te krijgen. Dit schema voorkomt fouten en zorgt ervoor dat jouw zwembad snel en efficiënt verwarmd wordt.

Het Belang van een Goed Product

Een bypass kit is een goed product voor iedereen die de temperatuur van zijn zwembadwater goed wil reguleren. Of je nu een solar mat of een warmtepomp hebt met een bypass set zorg je ervoor dat je altijd de controle hebt over de hoeveelheid water die door je systeem stroomt. Bovendien zorgt een juiste afstelling van je bypass ervoor dat je zwembad energiezuiniger werkt, wat uiteindelijk kosten bespaart.

Daarnaast is het gebruik van 32 of 38 mm slangen en de juiste adapters cruciaal om de bypass op de juiste manier aan te sluiten. Of je nu een Intex zwembad hebt of een ander type, met de juiste materialen zorg je voor een langdurige, waterdichte oplossing.

Place comment