De beste ondergrond voor mijn zwembad
14 april 2022 

De beste ondergrond voor mijn zwembad

Zwembad ondergrond

Het zonnetje schijnt en de temperatuur loopt op. Het zwemseizoen is om de hoek. Tijd om het zwembad op te zetten. Maar op welke ondergrond moet je jouw zwembad plaatsen? Waar moet je rekening mee houden? Beide hele belangrijke vragen voor als je jouw zwembad wilt opzetten. De ondergrond waar je zwembad op komt te staan is namelijk van hoog belang als je langdurig gebruik wilt maken van je zwembad. Zonder goede ondergrond kan er schade ontstaan voor zowel het zwembad als de ondergrond zelf.

Het  belang van een vlakke ondergrond

Bij het kiezen van een plekje wordt er vaak als eerste rekening gehouden met een plekje in de zon. Wat eigenlijk het meest belangrijk is, is een vlakke en harde ondergrond.


Vermijd hellingen bij het plaatsen van je zwembad

Probeer hellingen of hoogte verschillen in ondergrond te vermijden. Zorg er dus voor dat de ondergrond waterpas is. Wanneer dit niet het geval is, zal je een bad krijgen met schuin wateroppervlak. Met name met ronde zwembaden van Intex Easy Set.

Kan mijn zwembad op (kunst)gras geplaatst worden?

Het is zeker mogelijk om je zwembad op gras te plaatsen, maar hier zitten wel wat risico's aan verbonden. We raden je aan om dit niet langer dan een paar dagen te doen. Wanneer je dit wel doet zal het onderliggende gras afsterven. Wanneer je dan het zwembad weer opbergt voor de winter zal er een drassige plek in je tuin over blijven. Deze plek zal een lange tijd in je tuin blijven. Niet erg mooi voor je tuin. Wanneer je er toch voor kiest om je zwembad op gras te zetten raden wij ondertapijt of grondzeil aan.

Wanneer je kunstgras in de tuin hebt, zou die een goed alternatief zijn. Je zwembad laat in principe gaat plekken achter in het kunstgras. Kunstgras van degelijke kwaliteit zijn over het algemeen opgewassen tegen de belasting van zwembaden. Echter, is het verstandig om ook in deze situatie ondertapijt of grondzeil te gebruiken als ondergrond.

Soorten zwembad ondervloer

Om langdurig gebruik te kunnen maken van je zwembad is het onderhoud heel belangrijk. Om de levensduur van je zwembad te verlengen is het verstandig om een ondervloer te plaatsen.

Gangbare ondervloeren voor zwembaden zijn:

 1. Vloertegels;
 2. Grondzeil;
 3. Ondertapijt

Zwembad ondervloeren

Vloertegels

Vloertegels zijn met name nuttig voor Intex opzet zwembaden. De vloertegels hebben een dempende werking op de ondergrond van je zwembad. Wanneer je vloertegels als onderkant gebruikt zal je dit direct merken als je gebruik maakt van je zwembad. De vloertegels zijn namelijk gemaakt van fijn en zacht materiaal dat veel comfortabeler is dan ondergrond dan tuintegels. Buiten het comfort dienen de tegels als extra beschermlaag en zal je zwembad beschermen tegen scherpe voorwerpen.

Het kan ook voor komen dat je uitglijdt. Dat kan altijd gebeuren. Zeker bij spelende kinderen. De tegels bieden extra bescherming bij glijpartijen en voorkomen nare gevolgen.

De vloertegels zijn eenvoudig in gebruik. Ze zijn in de vorm van puzzelstukjes gemaakt zodat ze makkelijk in elkaar te drukken zijn. Het is net alsof je aan het puzzelen bent met puzzelstukjes van 50 x 50 x 0,4 cm. Eenvoudig te leggen dus. Een kind kan de was doen :).

Voordelen:

 • Biedt bescherming aan de onderkant van je zwembad
 • Comfortabele ondergrond
 • Gemakkelijk in gebruik
 • Extra bescherming bij valpartijen

Grondzeil

Grondzeil is een goed alternatief voor vloertegels. Wanneer je grondzeil wilt gebruiken hoef je niet meerdere pakketten aan te schaffen. Het is namelijk één geheel. Het nadeel daarvan is dat de grondzeilen in standaard maten verkrijgbaar zijn. Wanneer jouw maat niet verkrijgbaar is, zou je het zeil kunnen dubbelvouwen.

Voordelen:

 • Biedt bescherming aan de onderkant van je zwembad
 • Schimmelwerend
 • Isolerende werking
 • Universeel te gebruiken

Ondertapijt

Wanneer je een goede ondergrond nodig hebt voor houten en metalen zwembaden is ondertapijt de beste keuze. Ondertapijt beschermt de liner van je zwembad van de grond en verlengt zo de levensduur van je zwembad. Daarnaast biedt ondertapijt een isolerende werking. Dit wilt zeggen dat je zwembad geen last zal hebben van een koude grond. Het water in je zwembad blijft daardoor lekker warm. Ondertapijten bieden over het algemeen meer bescherming dan grondzeilen. Je kunt het ondertapijt gebruiken voor alle soorten zwembaden.

Voordelen:

 • Biedt optimale bescherming aan de onderkant van je zwembad
 • Schimmelwerend
 • Isolerende werking
 • Universeel te gebruiken
Let op: de ondervloeren zorgen niet voor een egale ondergrond. Maak het alsnog waterpas voor het plaatsen.
Place comment