Wat is een zandfilterpomp en moet ik er eentje hebben?

Een zandfilterpomp pompt het water in een zwembad rondt, zodat het water mooi schoon blijft. De zandfilterpomp creëert dan een waterstroom door een speciale filtratie zand heen en dat houdt jouw zwembad schoon.

Hoe werkt een zandfilterpomp?

Een zandfilterpomp is een type zwembadpomp dat wordt gebruikt om het water in een zwembad te filteren en schoon te houden. Het is een essentieel onderdeel van de zwembaduitrusting en helpt ervoor te zorgen dat het zwembadwater helder en gezond blijft om in te zwemmen. Het werkt door water uit het zwembad te trekken, het door een filtermedium te laten stromen en vervolgens terug te sturen naar het zwembad.

Een zandfilterpomp bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder een filtertank, een filtermedium, een motor, een pomp en een afvoerklep. Het filtermedium, dat meestal uit zand bestaat, bevindt zich in de filtertank. Het zand werkt als filtermedium en verwijdert vuil en verontreinigingen uit het water wanneer het door de filter stroomt. De motor drijft de pomp aan en zorgt ervoor dat water door het filtermedium wordt gepompt. De afvoerklep zorgt ervoor dat gezuiverd water terug naar het zwembad wordt geleid. Het schone zwembadwater stroomt terug, en je kunt weer lekker genieten van uw zwembad.

Het filterproces werkt als volgt: water wordt vanuit het zwembad via de skimmer of het overloopkanaal naar de pomp van de zandfilterpomp gezogen. De pomp pompt het water in de filtertank van de zandfilterpomp, waar het door het zandbed stroomt. Het zandbed filtert het water en vangt vuildeeltjes en verontreinigingen op terwijl het water erdoorheen stroomt. Zelfs alle kleine deeltjes blijven achter in het filter. Het gezuiverde water verlaat de filtertank via een uitlaat en keert terug naar het zwembad.

Welke zandfilterpomp is geschikt voor mij?

Welke zandfilterpomp geschikt is voor u hangt heel erg af van het soort zwembad dat u heeft. Een zandfilterpomp is geschikt voor zwembaden tot ruim 50.000L. Er zijn wel andere belangrijke factoren waar u rekening mee moet houden.

De factoren die er het meeste invloed op hebben zijn: waar u uw filter plaatst, de grootte van het zwembad en de afstand die het water af moet leggen voordat het in het filter gedeelte komt. Om ervoor te zorgen dat u de juiste zandfilterpomp koopt hebben we het hieronder allemaal op een rijtje gezet.

Waar komt het de zandfilterpomp te staan?

Het is belangrijk om van te voren te bedenken waar de zandfilterpomp komt te staan. Dit is namelijk belangrijk voor de soort pomp die u moet kopen. Als deze namelijk boven het waterspiegel komt te staan, dan heeft u een zelfaanzuigende zandfilterpomp nodig. Als u dit niet heeft, dan kan de pomp het water niet opnemen en kan het niet gefilterd worden. Dit is vaak het geval voor ingegraven zwembaden.

Als u een zwembad heeft die half ingegraven is, of één die gewoon op de grond staat, dan kan heeft u geen zelfaanzuigende zandfilterpomp nodig. Dit komt omdat de pomp het water dan gewoon kan opnemen zonder iets extra's te hoeven doen. En dus kan het gewoon gefilterd worden.

Ook is het belangrijk om te bedenken hoe ver de zandfilterpomp van het zwembad af komt te staan. Mocht dit meer dan 3 meter zijn, dan kunt u het beste een pomp nemen met wat overcapaciteit.

Hoe groot is uw zwembad?

Hoe groot is uw zwembad? Dit is de belangrijkste factor als het aankomt op het kiezen van een zandfilterpomp. Als de pomp die u heeft gekocht namelijk niet sterk genoeg is voor de hoeveelheid water die in het zwembad zit is, dan kan de zandfilterpomp het water niet goed rondpompen. En als het water niet goed wordt rondgepompt, dan wordt er niet goed gefilterd en blijft het water vies. En dat is natuurlijk het laatste wat we willen.

Debiet

De grootte van uw zwembad hangt dus heel nauw samen met het 'debiet' van uw zandfilterpomp. De hoeveelheid debiet verteld wat de pompcapaciteit is van uw pomp. Daarom geven wij aan bij elke zandfilterpomp wat de hoeveelheid debiet is, en hoe groot het zwembad mag zijn.

Rekentip

Een handige rekentip om te onthouden voor zandfilterpompen: vermenigvuldig het debiet (wordt aangegeven in m^3) met 4. Het antwoord dat daar uitkomt is hoeveel m^3 water er in uw zwembad mag zitten. Deze rekensom geldt alleen als uw zandfilterpomp niet onder waterniveau staat, en minder dan 3 meter is verwijderd van uw zwembad.

Mocht één van de twee wel het geval zijn, dan wordt de rekensom iets anders. In plaats van het debiet vermenigvuldigen met 4, moet het debiet vermenigvuldigd worden met 2 of 3. Dus als u een pomp heeft met een debiet van 8m^3, dan kunt u deze gebruiken voor een zwembad met een maximum van 32m^3 aan inhoud. Mits de pomp natuurlijk onder het waterpeil staat en minder dan 3 meter afstand heeft.

Wilt u meer weten over welke filterpomp het beste bij uw zwembad past? Lees dan onze blog: Welke filterpomp is geschikt voor jou zwembad?

Onderhoud

Om uw zandfilterpomp in topconditie te houden, is regelmatig onderhoud erg belangrijk. Hieronder staan enkele belangrijke onderhoudstaken die u kunt uitvoeren:

  1. Houd de drukmeter van de filtertank in de gaten en controleer deze regelmatig. Een te hoge druk kan duiden op verstopping van het filterzand, wat kan leiden tot een verminderde efficiëntie van de zandfilterpomp. Als de druk te hoog is, kunt u het filterzand schoonmaken of vervangen. Dit zorgt ervoor dat de zandfilterpomp weer goed kan gaan filteren. Controleer het filterzand minstens eenmaal per seizoen en vervang het indien nodig. Na verloop van tijd kan het filterzand vuil worden en de efficiëntie van de zandfilterpomp verminderen. Afhankelijk van de kwaliteit van het zwembadwater en de mate van gebruik, kunt u het filterzand elke 3 tot 5 jaar vervangen.
  2. Maak regelmatig de skimmer- en pompmandjes schoon om verstopping te voorkomen. Als deze mandjes verstopt raken, kan de waterstroom naar de zandfilterpomp belemmerd worden en de efficiëntie verminderen.
  3. Zorg ervoor dat de chemische balans van het zwembadwater in orde is. Dit kan de levensduur van het filtermedium verlengen en voorkomen dat er algen of andere verontreinigingen in het zwembad groeien.
  4. Bescherm de zandfilterpomp en het filtermedium tegen bevriezing in de winter. Zo voorkomt u schade aan het apparaat en verlengt u de levensduur ervan. U kunt het apparaat afdekken, afvoeren en op een droge en vorstvrije plek opslaan.

Wij raden ook heel erg aan om de handleiding en de onderhoudsinstructies te volgen van de fabrikant op te volgen en regelmatig inspecties uit te voeren om eventuele problemen op te sporen. Door regelmatig onderhoud van uw zandfilterpomp kunt u de levensduur van het apparaat verlengen en ervoor zorgen dat het zwembadwater schoon en helder blijft.


Welk merk moet ik gebruiken?

Wij raden aan om hetzelfde merk zandfilterpomp te gebruiken als van welk merk u een zwembad heeft. Dus als u een intex zwembad heeft, kunt u het beste een intex zandfilterpomp gebruiken.

Als u namelijk dan een intex zandfilterpomp gebruikt is het zeker dat de aansluiting goed is en dat het ervoor gebruikt kan worden. Hetzelfde geldt voor de interline zwembaden en interline zandfilterpompen.