Zwembad winterklaar maken, hoe doe je dat?
Heb je deze zomer heerlijk genoten van je zwembad, maar wordt het alweer wat kouder? Dan is het tijd om je zwembad winterklaar te maken. Tenminste, als je ook volgend jaar weer van je zwembad wil genieten.
Zowel op- en inbouwzwaden als opzet– en opblaaszwembaden moeten winterklaar gemaakt worden. Heb je een opzet- of opblaaszwembad? Lees dan direct hieronder verder. Ga jij een op- of inbouwzwembad winterklaar maken? Skip dan direct door naar permanent zwembad winterklaar maken.
Je opblaas- of opzetzwembad winterklaar maken
Voor het winterklaar maken van je zwembad volg je de volgende stappen.
Winterklaar stap 1: laat het zwembad leeglopen
Zit er nog water in het zwembad? Leeg het zwembad dan. Hiervoor zijn twee verschillende methodes:
- via het leegloopventiel en een tuinslang
- met een dompelpomp
Via het leegloopventiel met een tuinslang is de meest voor de hand liggende optie. Het leegloopventiel – de waterafvoer – zit bij de meeste zwembaden onderin de wand van het bad. Kies je voor deze manier? Volg dan de volgende stappen:
- Check of de plug goed op het leegloopventiel zit aan de binnenkant.
- Draai het leegloopventiel aan de buitenkant los.
- Sluit je tuinslang aan op de adapter – het verloopstuk.
- Leg het uiteinde van de tuinslang op een plek waar je het water weg kan laten stromen. Let op er chloor in het water zit. Je kan chloorwater natuurlijk niet tussen de plantjes leeg laten lopen.
- Draai de adapter in het leegloopventiel. Als het goed is springt de plug aan de binnenkant dan automatisch los en dan begint het bad leeg te lopen.
- Zorg ervoor dat ook het laatste beetje water leegloopt door het zwembad te kantelen.
- Ontkoppel de tuinslang en de adapter en draai de dop er weer op.
- Ligt er nog een beetje water in je zwembad? Dit kan je het best een dweil of handdoek droogmaken.
Met een dompelpomp is het erg makkelijk om je zwembad helemaal leeg te krijgen. Er hoeft geen tuinslang aan te pas te komen, want de pomp doet alles voor je. Heb je een dompelpomp? Volg dan de volgende stappen:
- Rol de stekkerkabel uit en leg de stekker klaar bij een stopcontact.
- Plaats de dompelpomp in het water en leg het uiteinde van de slang op de plek waar je het water weg wilt laten lopen. Let op er chloor in het water zit. Je kan chloorwater natuurlijk niet tussen de plantjes leeg laten lopen.
- Sluit de dompelpomp aan op een stopcontact; de dompelpomp gaat aan en je zwembad begint leeg te lopen.
- Zet de dompelpomp direct uit zodra deze geen water meer wegpompt.
- Het laatste beetje kan je het best met een dweil of handdoek doen.
Als je het zwembad gaat opbergen hoeft hij nu nog niet helemaal droog te zijn.
Winterklaar stap 2: haal het zwembad uit elkaar
Is het zwembad helemaal leeg? Dan kan je hem uit elkaar gaan halen. Breek het zwembad af volgens de bijgeleverde gebruiksaanwijzing. Heb je de gebruiksaanwijzing niet meer? Dan kan je contact met ons opnemen, misschien hebben we er nog één voor je liggen.
Winterklaar stap 3: maak je zwembad schoon (en droog)
Nadat het zwembad helemaal leeg is kan je hem schoonmaken. Check of er geen vlekken zitten op de binnen- en buitenkant van de liner. Zie je geen vlekken? Dan hoef je er alleen even een droge doek overheen te halen. Zitten er wel een paar vlekken op? Boen die er dan even af met een vochtige doek voordat je er een droge doek overheen haalt.
Krijg je de vlekken er niet af met alleen water? Dan kan je altijd milde zeep en een scheut huishoudchloor gebruiken. Uiteraard lukt het ook met de meeste ecologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen.
Winterklaar stap 4: droog alle onderdelen
Soms is het makkelijk om het zwembad 1 á 2 dagen te laten drogen in de zon. Dit werkt vaak beter dan het droogmaken met een doek. Schijnt de zon en is het droog? Kies dan voor de makkelijke manier.
Winterklaar stap 5: opvouwen en eventueel talkpoeder
Tip: wil je er zeker van zijn dat de liner niet vast gaat plakken? Spreid hem dan uit en strooi er talkpoeder overheen.
Probeer zo losjes mogelijk te vouwen en vermijd scherpe vouwen. Je zwembad past misschien niet terug in de doos, kies dan het liefst voor een plastic bak. Ook als je hem in een tuinhuisje – of andere plek waar muizen kunnen komen – opbergt is het handig om hem in een plastic bak te bewaren. Zo voorkom je gaatjes.
De buitenste punten kan je eventueel afplakken met duct tape tegen het scheuren. In de hoeken en vouwen kan je eventueel wat talkpoeder strooien. Je kan het schoongemaakte gemaakte grondzeil gebruiken om het pakketje in te pakken.
Winterklaar stap 6: je zwembad opbergen op een veilige plaats
Zoek altijd een veilige plek voor je zwembad. Met veilig bedoelen we in dit geval een plek die voldoet aan de volgende kenmerken:
- Het gaat er niet vriezen in de winter en het liefst wordt het er niet onder de 5 graden Celsius.
- Zorg voor een droge ruimte. Als het er vochtig wordt kan je zwembad alsnog gaan schimmelen.
- Kies voor een plek waar hij rustig zijn winterslaap kan houden. Als je hem steeds moet verslepen omdat hij in de weg ligt loop je risico op beschadigingen.
- Denk aan muizen en andere knaagdieren. Knaagdieren knagen overal gaatjes en dit is natuurlijk niet handig bij een zwembad.
Permanente zwembad winterklaar maken
Voor het winterklaar maken van je zwembad volg je de volgende stappen.
Winterklaar stap 1: maak je zwembadwater schoon
Voor het afdekken is het belangrijk om je water op peil te brengen. Het water moet schoon en helder zijn. Haal takjes, bladeren, beestjes en ander vuil eruit met een schepnet en een zwembadstofzuiger. Voeg indien nodig chloor of pH- of pH+ toe. Dit is belangrijk zodat je het zwembad het volgende zwemseizoen makkelijk klaar voor het zwemmen kan krijgen.
Winterklaar stap 2: verlaag het waterpeil
In de winter is het belangrijk om de inbouwdelen te beschermen tegen vorst. Inspuiters en skimmers kunnen gaan scheuren bij strenge vorst. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Pomp het zwembad leeg tot onder de laagste skimmer of inspuiter. Hiervoor kan je de de backwash functie op je filterpomp gebruiken. Kun dit niet met jouw filter? Gebruik dan een dompelpomp.
Als je het waterpeil naar beneden hebt gebracht zie je waarschijnlijk een vuilrand ter hoogte van het oude waterpeil. Het is handig om deze rand even schoon te maken.
Winterklaar stap 3: bereid de techniek van je zwembad voor op de winter
Ook de zandfilterpomp dient winterklaar gemaakt te worden. Deze kan namelijk breken door extreme vorst. Voorkom dit door de volgende stappen te volgen;
- Draai de koppelingen van de pomp en de kraan los
- Verwijder alle O-ringen en bewaar deze op een droge plek (Tip: direct even invetten)
- Tap het filtervat af via de aftapplug aan de onderkant van het vat
- Vervang indien nodig het filtermedium (vaak na 5 jaar)
- Schroef de drukmeter, indien aanwezig, los en tap de zwembadverwarming af
- Verwijder tenslotte al het resterende water uit de filterpomp via de aftapplug
Winterklaar stap 4: het leidingenwerk droogblazen
Nu alles is losgekoppeld kun je de leidingen droogblazen. Gebruik hiervoor een compressor. De leidingen worden afgesloten met een plug. Deze draai je rechtstreeks in de inspuiters en stofzuigeraansluiting. De skimmer kan je afdekken met een gizzmo. Een gizzmo zorgt ervoor dat water in de skimmer niet kan uitzetten. Als het goed is, blijft het waterpeil laag genoeg zodat dit niet mogelijk is, maar met een gizzmo weet je zeker dat je schade aan je skimmer voorkomt.
Winkerklaar stap 5: laat winterdrijvers in het water drijven
Bij het winterklaar maken van je zwembad kan een winterdrijver niet ontbreken. Als water bevriest, dan zet het uit. Een winterdrijver vangt deze druk op. Hierdoor voorkom je beschadigingen aan je zwembad. Winterdrijvers plaats je diagonaal in je zwembad en haak je aan elkaar met de meegeleverde haken.
Winterklaar stap 6: voeg overwintervloeistof toe
Je zwembad loopt in de winter gevaar voor algengroei en kalkaanslag. Overwinteringsvloeistof biedt hier de helpende hand. Het water blijft gedurende de winter helder en schoon. Na de winter merk je dat je zwembad weer snel gebruiksklaar is.
Winterklaar stap 7: je zwembad afdekken
Afdekken is de laatste stap bij het winterklaar maken van je zwembad. Voor het afdekken kan je een winterzeil gebruiken. Er zijn verschillende soorten winterzeilen. Zo heb je de standaard afdekzeilen en winterzeilen met een luxe uitstraling. Ligt het zeil er overheen en heb je de andere stappen gevolgd? Dan kan je je zwembad gerust een herfst en winter achterlaten. Je zwembad is winterklaar.