Hoe verwarm je jouw zwembad effectief?

Een lekker warm zwembad in Nederland en België gaat vaak niet vanzelf. Helaas zijn de zomermaanden niet ieder jaar constant warm. Door de veranderende temperaturen is het lastig om je zwembad warm te houden. Niks is lekkerder dan in je warme zwembad springen in de zomer. Om toch te kunnen genieten van en warm zwembad is het verwarmen van je zwembad een goed idee. In deze blog lees je op welke manieren je dit kan doen.

Verwarmen met een warmtepomp

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten. De Zwembadmannetjes hebben gekozen voor de Interline Warmtepompen, omdat deze de beste prijs-kwaliteit verhouding waarborgen. Welke je precies nodig hebt vertellen we hieronder. Met een warmtepomp is het mogelijk om het zwemwater te verhogen naar 31 °C. Maar dit is eigenlijk te warm voor een zwembad. De ideale temperatuur ligt tussen de 25 en 28°C. De temperatuur is in te stellen op de warmtepomp. Zelfs bij een buitentemperatuur van 14°C is het al mogelijk om in een heerlijk verwarmt bad te zwemmen. Dit is afhankelijk van het type en sterkte van de warmtepomp. Als je een warmtepomp gebruikt, zorg er dan altijd voor dat het bad goed is afgedekt als je er niet in zwemt.

Het gebruiken van een warmtepomp is de meest voorkomende manier om je zwembad te verwarmen. En terecht. Het verwarmingsproces is relatief energiezuinig.

De werking van een warmtepomp

Lucht van buiten wordt als het ware opgezogen door de warmtepomp, de compressor verhoogt vervolgens deze buitenlucht. De Warmte wordt vervolgens afgegeven aan het warmte element dat in de warmtepomp zit. Dit warmte element staat in verbinding met de filter of zandfilterpomp. De filterinstallatie zorgt ervoor dat het water vanuit het zwembad door de warmtepomp heen stroomt. Het warmte-element geeft vervolgens de warmte mee aan het water, waarna het weer naar het zwembad loopt. En dus lekker warm wordt :)

Voor- en nadelen van een warmtepomp

✅ Energiezuinig 

✅ Gemakkelijk te installeren

✅Lage energiekosten

✅Te gebruiken bij diverse zwembaden

❌Geluidsproductie goed hoorbaar

Zwembad verwarmen met een inverter warmtepomp

Je zou er ook voor kunnen kiezen om je zwembad te verwarmen met een inverter warmtepomp. Een inverter warmtepomp beschikt over 'slimmere' technologie. De warmtepomp kiest het vermogen dat nodig is om jouw zwembad op temperatuur te houden. Wanneer de temperatuur van het zwembadwater daalt zal de warmtepomp automatisch inschakelen. Kortom, je behoudt de gewenste temperatuur en verbruikt niet meer energie dan nodig is.  Een normale warmtepomp daarentegen draait altijd op volle kracht en vereist meer energie en dus ook hogere energiekosten.

✅Energiezuiniger dan de standaard variant

✅Lagere geluidsproductie dan een normale warmtepomp

✅Multifunctioneel; kan verwarmen en koelen

✅Gemakkelijk te installeren

❌Duurder in aanschafprijs

Zwembad verwarmen met zonne-energie

 Wanneer het zonnetje schijnt kun je jouw zwembad verwarmen door middel van zonne-energie. Dit soort producten worden ook wel zonnecollectoren genoemd. Zonnecollectoren zijn de goedkope en milieuvriendelijke optie voor zwembadverwarming. De inverter warmtepomp verbruikt al weinig stroom, maar zonnecollectoren verbruiken helemaal niet. Enkel de aanschafprijs. 

Het installeren van zonnecollectoren is ook nog eens heel gemakkelijk. De installatie van bijvoorbeeld een Solar Curve Heater zal ongeveer 30 minuten duren.  Gemiddeld zal je zwembad 5 graden per week warmer worden mits het weer een beetje mee werkt. Het is ook mogelijk om meerdere heaters achter elkaar aan te sluiten. Dit zorgt voor een versnelt resultaat. Dit kan voor zowel de Solar Curve Heater als de Solar Heater Dome. De Solar Curve Heater is geschikt voor zwembaden tot 10.000 liter en de Solar Heater Dome voor zwembaden tot 7.000 liter. Omdat je er meerdere achter elkaar kan aansluiten kun je in het geval van grotere zwembaden dus extra heaters toevoegen. Voor een zwembad van 21.000 liter zou je dus 3 Solar Heater Domes nodig hebben.

Voor- en nadelen van solar heaters

✅Duurzaam en milieubewust

✅Eenmalige aanschafkosten

✅Geen energiekosten

✅Eenvoudig te installeren

❌Afhankelijk van het weer

Zwembad verwarmen met verwarmende zomerafdekking

Tot slot kun je jouw zwembadwater verwarmen en warm houden met een verwarmende zomerafdekking. Dit soort afdekkingen kunnen je zwembad met 3 tot 8 graden laten stijgen en voorkomt dat je zwembadwater verdampt. Hierdoor blijft het warme zwembadwater in het zwembad en bespaart het je een hoop energiekosten. Een zomerafdekking kan het zwemseizoen tot wel twee maanden verlengen en is daarom het beste afdekzeil wat je kunt gebruiken in de zomermaanden.

Voor- en nadelen van een verwarmende zomerafdekking

✅Duurzaam en milieubewust

✅Geen energiekosten

✅Beschermd het zwembad tegen vuil

✅Verminderd gebruik van chemische producten

❌Minder effectief dan andere verwarmingsalternatieven

Hoe effectief je zwembad verwarmen?

Wij snappen als geen ander dat je zwembad zonder enige hulp heel langzaam warm zal worden. Het is daarom verstandig om een van de verschillende manieren uit deze blog toe te passen. Bekijk onze verwarmingscategoriepagina voor bijbehorende producten en aansluitend advies.