Zwembad zonder filter of met filter pomp
Het korte antwoord op deze vraag is: wel een filterpomp. Het iets langere antwoord op deze vraag is: ja, wel een filterpomp voor zwembaden vanaf 800 liter die je langer dan een week per jaar achtereen op hebt staan.
Als je een zwembad voor in de tuin koopt, kun je vaak kiezen tussen een zwembad met of zonder filterpomp. Maar ook als je bij een bepaalde variant alleen kunt kiezen voor een zwembad zonder filterpomp, kun je de pomp er los bij bestellen. Waar is deze filterpomp precies voor en wanneer heb je hem nodig? Dat leggen we graag uit.
Wat doet een filterpomp voor je zwembad
Een zwembad zonder filterpomp is al snel niet meer fris om in te zwemmen. Bacteriën en vuil blijven hangen. Bij normaal gebruik is een zwembad van ongeveer 5000 liter – bijvoorbeeld de Intex Metal Frame 305 x 76 cm – al vies binnen een paar dagen en dan moet je flink aan de slag met chloor. Koop dus geen zwembad zonder filter.
Wat doet een filterpomp precies? Een filterpomp zorgt ervoor dat het water door filter gepompt wordt en haalt zo het vuil uit het water. Daarnaast zorgt de pomp voor stroming. Stilstaand water geeft algen, bacteriën en schimmels de kans om zich te ontwikkelen. Circulatie vervult dus een belangrijke functie in het schoonhouden van je zwembad. De meest pompen worden altijd als 2-in-1 systeem aanboden. Zo heb je direct een filter en pomp.
Wil je er direct voor zorgen je altijd voldoende chloor in het water hebt en dat de pH-waarde op peil is? Sluit dan het geweldige Simply Genius systeem aan op de filterpomp. Zo heb je geen omkijken meer daar het onderhoud van je zwembadwater.
Hieronder zie je een forum discussie over de filterpomp.
Zwembad water vaak vervangen
Uiteraard kun je het water ook gewoon iedere drie dagen vervangen. Dan heb je helemaal geen pomp nodig. Maar is dit wel zo slim? Nee, zeker niet. Het zwembadwater vervangen, omdat het vuil is geworden, raden wij altijd af. Dit brengt namelijk de volgende problemen met zich mee:
- Zwembadwater regelmatig vervangen is zonde. Waterverspilling is natuurlijk altijd zonde, maar zeker in de warme zomermaanden. De afgelopen jaren zijn er – zelfs in Nederland – in bepaalde maanden altijd watertekorten geweest. Draag hier niet aan bij, dan ben je niet lekker bezig :). Een paar duizend liter water voor de hele zomer is heel wat anders dan een paar duizend liter elke week van de zomer.
- Zwembadwater vervangen is niet leuk voor je portemonnee. Water in Nederland is niet duur, maar toch loopt het wel op als je iedere paar dagen je zwembadwater vervangt.
- Veel mensen vullen hun zwembad met koud water. In een paar dagen is het dan lekker op temperatuur door de zon. Vervang je het water, dan heb je niks meer aan je lekker opgewarmde water.
Wel of geen filterpomp
Waarschijnlijk ben je er inmiddels wel van overtuigd dat een filterpomp belangrijk is voor het schoonhouden van je zwembad. Maar dit geld niet voor ieder zwembad. Voor kleine opblaaszwembadjes en de allerkleinste opzet zwembaden is een filterpomp overbodig. Hier gaat zo weinig water in dat het verversen van het water niet zo erg is. Daarnaast zijn deze zwembadjes bedoelt voor de allerkleinste. En de allerkleinste willen nog wel eens een plasje doen in het zwembad. Als dit vaak gebeurt is het wel zo fris om het water even te verversen.
Tip: gaat er meer dan 800 liter water in je zwembad? Sluit er dan een filterpomp op aan.
Bij de meeste zwembaden waar minder dan 800 liter water in gaat, is er geen mogelijkheid voor het aansluiten van een filterpomp. Het kleinste Intex zwembad waarbij we aanraden er een filterpomp op aan te sluiten is de Intex Easy Set van 183 x 51. Hier gaat bijna 900 liter water in.
Er zijn ook een hoop zwembaden tussen de 800 en 2000 liter waar een filterpomp aansluiten geen mogelijkheid is. Als je het zwembad langer dan een week wil laten staan, raden wij aan deze zwembaden niet te kopen.
Hoe lang moet een filterpomp aan staan?
Het korte antwoord op deze vraag is: 8 uur. Ben je benieuwd naar de uitzonderingen? Lees dan onze korte blog over: ”hoe lang moet mijn zwembadpomp aan staan?”. Ben je benieuwd naar ons aanbod filterpompen? Neem dan een kijkje in ons assortiment filterpompen.
Filterpomp zwembad: hoe werkt het precies?
Een filterpomp zorgt ervoor dat het water in je zwembad schoon blijft. De pomp zuigt het water aan en pompt het door een zandfilter. Dit zandfilter zorgt ervoor dat het water van alle vuildeeltjes wordt ontdaan. Het zand in de filter zuigt het vuil uit het water en zorgt er dus voor dat je schoon zwemwater terugkrijgt.
Soms wordt er ander materiaal gebruikt dan zand in de filterpomp. Bijvoorbeeld fiberclean bollen. Fiberclean bollen zijn net iets makkelijker in gebruik, omdat ze uitgewassen kunne worden.
Hoe zit het met zwembaden zonder aansluiting?
Wanneer je een zwembad koopt, kun je kiezen voor een zwembad met of zonder filterpomp. Zwembaden zonder filterpomp zijn bedoeld voor mensen die het zwembad maar af en toe gebruiken. Als je het zwembad vaker dan een week achtereen wilt gebruiken, is een zwembad met filterpomp aan te raden.
Conclusie, zwembad zonder filter?
Dat moet je niet willen.