warmtepomp zwembad werkt niet
Heb jij last van een warmtepomp die het zwembadwater maar niet op temperatuur krijgt? Denk je al aan het aanschaffen van een nieuwe warmtepomp? Controleer eerst even of die wel echt stuk is. Het ligt namelijk niet altijd aan de warmtepomp zelf. Volg onderstaande stappen om er achter te komen of jouw warmtepomp defect is of niet.
Gebruik een afdekking
Gebruik jij nog geen afdekking op je zwembad? Doe dit direct. Dek je zwembad altijd af als die niet in gebruik is. Met name wanneer het begint te schemeren en de temperatuur daalt is dit belangrijk.
Vaak wordt gedacht dat een afdekking alleen nuttig is om vuil buiten het zwembad te houden. Een afdekking heeft ook de functie van verwarmen. Met name de zomerafdekkingen. De zomerafdekking isoleren het bad als het ware. De warmte die normaal gesproken verloren gaat wordt nu behouden. Een zomerafdekking kan je zwembad tot wel 8 graden laten stijgen en het bespaard je een hoop energiekosten. De warmtepomp hoeft namelijk minder hard te draaien. Het gebruik van een zomerafdekking kan het zwemseizoen tot wel twee maanden verlengen.
Draait de pomp wel lang genoeg?
Het komt ook voor dat de warmtepomp niet genoeg uren maakt. Om effectief je bad te verwarmen raden wij je aan om de pomp minimaal 8 tot 10 uur per dag aan te zetten. Wanneer je zwembad net gevuld is of de temperatuur nog laag is, zou je er voor kunnen kiezen om de pomp 24 uur per dag te laten draaien. Indien je voor 24 uur kiest zal je bad logischerwijs sneller warm worden. In de nacht koelt je zwembad namelijk niet meer af.
Is de pomp wel juist geïnstalleerd?
De warmtepomp van je zwembad werkt niet. Het is belangrijk dat de pomp wel op de juiste manier geïnstalleerd is. Volg de instructies die gegeven zijn bij de levering goed op en hanteer de volgende regels:
- Zorg ervoor dat de pomp in een vrije ruimte staat: een zwembad warmtepomp heeft ruimte nodig om de lucht op te kunnen nemen en ruimte nodig om dit weer uit te blazen.
- De warmtepomp heeft ongeveer 80 centimeter ruimte nodig aan de achterkant: Wanneer de achterkant minder dan 80 centimeter ruimte heeft kan de pomp niet efficiënt werken. Als de aanzuiging van lucht gehalveerd is, kan de pomp maar half werk leveren.
- Hou rekening met een vrije ruimte van 250 centimeter aan de voorkant: De voorkant, de kant waar de lucht wordt uitgeblazen, blaast koude lucht uit. Om te voorkomen dat de koude lucht hergebruikt moet je 250 centimeter vrije ruimte aanhouden. Bij een te weinig vrije ruimte kan de koude lucht weer terecht komen bij de achterkant en zal de pomp die koude lucht gebruiken voor de aanzuiging.
- Gebruik een bypass kit: Een bypass kit zorgt voor een goede doorstroming van het water en de warmtepomp.
Kortom, volg goed de instructies in de handleiding en hanteer bovenstaande basisregels.
Maak de warmtepomp schoon
De warmtepomp moet ook voldoende schoon gemaakt worden. Is de warmtepomp niet schoon genoeg? Dan kan het zo zijn dat de warmtepomp niet optimaal functioneert. Voor optimaal functioneren moet je de condensator, het lamellenrooster en de verdamper schoon maken. Wij adviseren om dit enkele keren per jaar te doen.
Je kunt grielzeep gebruiken om deze onderdelen te reinigen. Grielzeep spuit je op de condensator, het lamellenrooster en de verdamper en laat je vervolgens 10 minuten intrekken. Spoel hierna alles schoon met een tuinslang.
Let op: gebruik nooit een stofzuiger of hogedrukreiniger om de warmtepomp schoon te maken. Dit kan schadelijk zijn.
Maak je warmtepomp winterklaar
Wanneer de temperatuur daalt en het zwemseizoen ten einde loopt, is het aan te raden om je warmtepomp winterklaar te maken. Door middel van een winterhoes wordt de warmtepomp beschermt tegen vuil en eventuele beschadigingen.
Verschillende problemen warmtepomp zwembad
Heb je problemen met de warmtepomp van het zwembad? Hieronder vind je een overzicht van verschillende problemen die zich voor kunnen doen bij een warmtepomp.
Warmtepomp zwembad slaat niet aan
Het kan zijn dat de warmtepomp helemaal niet aanslaat. Dit heeft vrijwel altijd te maken met te weinig flow richting de warmtepomp. Dit kan als oorzaak hebben dat de aangesloten filterset niet sterk genoeg is. Ook kan het zijn dat de bypass te ver dicht gedraaid is. Controleer dus altijd of er genoeg flow is.
Warmtepomp zwembad wordt niet warm
Warmtepomp zwembad warmt niet op. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Check eerst het bovenstaande probleem ''Warmtepomp slaat niet aan''. Als er geen warm water uit de warmtepomp naar het zwembad stroomt. Kan het zijn dat de flow van het water vanuit de filterset te snel gaat. Probeer dit dus bij te stellen met de bypass-kit en kijk of dit verschil maakt. Ook moet je niet verwachten dat er binnen één minuut gloeiend heet water uit de warmtepomp komt. Dit gaat heel geleidelijk. Check daarom om de paar uur of het water in je zwembad warmer is geworden.