Stappenplan zwembad ingraven
Denk jij na over het ingraven van jouw zwembad? Dat is nog niet zo'n gek idee. Hier zitten namelijk een aantal voordelen aan verbonden. Een ingebouwd zwembad ziet er ten eerste een stuk luxueuzer uit. Met name als je dit vergelijkt met een Intex zwembad. Intex zwembaden worden over het algemeen niet ingegraven, maar dit zou eventueel wel kunnen. Een ander voordeel van je zwembad ingraven is dat het blijvend is. Je hoeft het bad dus niet meer ieder jaar op te zetten en op te bergen.
Wij snappen als geen ander dat er een hoop komt kijken bij het inbouwen van je zwembad. Voordat je een hovenier inhuurt zou je het ook zelf kunnen doen. Om dit tot een succes te maken moet je verschillende stappen doorlopen die je allemaal kunt vinden in deze blog.
Uit ons houten zwembaden assortiment kan je de Bali's en Sumatra's ingraven. Uit ons stalen zwembaden assortiment zijn de Century's en de Diana's geschikt voor inbouw/ingraven. We raden het af om Intex zwembaden in te graven, echter kan het wel.
De verschillende stappen doorlopen voor succes
Je zou het zwembad volledig kunnen inbouwen, maar je zou er ook voor kunnen kiezen voor een half ingegraven zwembad. Hierbij komt de bovenkant een stukje boven de grond uit. Hoe dan ook is het belangrijk dat het zwembad geplaatst gaat worden op een stevige ondergrond. Heb je geen stevige ondergrond? Dan kan je de ondergrond stevig maken. Het is dus mogelijk om voor bijna iedere tuin een zwembad in te graven. Volg onderstaande stappen voor het inbouwen.
Stap 1: Het graafwerk
Om te beginnen heb je een plek nodig waar je jouw inbouwzwembad wilt plaatsen. Hou hier rekening met de zon. Het is namelijk niet fijn als het zwembad op een plek staat waar veel schaduw is. Lees de blog "zwembad in de tuin plaatsen" voor meer informatie.
Eenmaal een goede plek gekozen komt misschien wel een van de zwaarste klussen aan bod. Namelijk het uitgraven. Zorg ervoor dat het gat altijd ruimer en groter is dan de maat van het betreffende zwembad. Wij adviseren om zo'n 50 centimeter rondom het gehele bad vrij te maken. Een rond bad met een diameter van 3,60m heeft dus een gat nodig met een diameter van 4,60m. Dit geldt voor elk type zwembad.
Tot slot moet je er voor zorgen dat de ondergrond waterpas is. Is dit gelukt? Dan kan je door naar de volgende stap.
Stap 2: Uitzetten van de maten
Nu is het tijd om te beginnen met het uitzetten van de maten van het zwembad. Je kunt het beste beginnen met het plaatsen van de zijpoten. In de bouwinstructie van het zwembad bevind zich een schema dat dit toelicht.
Stap 3: Egaliseren van de ondervloer
Nu alle zijpoten geplaatst zijn volgens de bouwinstructie is het moment van egaliseren aangebroken. Je zou er voor kunnen kiezen om beton te storten. Echter zal dit je een hoop geld kosten. De enige zwembaden (die wij aanbieden) waar je een betonnen ondergrond nodig hebt zijn houten zwembaden. Voor stalen zwembaden (uit ons assortiment) is dit dus niet nodig. Voor zulke zwembaden raden wij aan om gestabiliseerd zand te gebruiken. Dit wordt ook wel stabilisé genoemd. Met gestabiliseerd zand bespaar je honderden euro's. Een goed alternatief dus.
Heb je toch een betonnen ondervloer nodig omdat je een houten zwembad gaat ingraven? Graaf dan in het midden en rond de drukplaten wat meer grond weg om daar een dikkere vloer te krijgen.
Zorg dat de betonnen ondervloer minimaal 12 centimeter dik is. Als de huidige ondergrond niet heel stevig is, kan dit oplopen tot een dikte van 18 centimeter.
Stap 4: Plaatsen van de poten en onderrails
Het is nu tijd om de overige poten te plaatsen en de onderrails klaar te leggen voor de volgende stap. Je zou er voor kunnen kiezen om de styrodurplaten alvast te plaatsen, maar wij adviseren om dit pas in stap 6 te doen. Staan de poten en ligt de onderrails op zijn plek? Ga dan door naar stap 5.
Stap 5: Monteren van het frame
De poten en de onderrails zijn in positie gebracht. Vervolgens is het tijd om de wand, staanders en toprails te monteren. Dit noemen we ook wel het frame of skelet van het zwembad.
De wand van het zwembad moet rechtop gezet worden en vervolgens stapsgewijs uitgerold worden. Plaats de wand in de onderrails. Monteer vervolgens de staanders op de bodemplaatjes en plaats na elke wand een eindkap op de staander. Zo blijft de wand netjes staan.
Denk er goed over na waar je de wand met de skimmer wilt plaatsen. Wij adviseren om de skimmer te plaatsen waar de windrichting het meest op gaat. Zo zullen bladeren en ander afval in de richting van de skimmer geblazen worden.
Als het goed is zijn alle wanden en staanders gemonteerd en staat het frame. Nu is het tijd om de toprails erop te plaatsen. Gebruik nog niet de stabilisatierails en de coping. Dit komt later aan bod.
Stap 6: Monteren van styrodurplaten en zwembadkoof
Goed bezig! Het frame van het zwembad staat. Plaats nu de styrodurplaten en de zwembad koven in het bad. Is dit gelukt? Ga dan verder naar stap 7.
Stap 7: Ondertapijt aanbrengen
Of er nu isolatieplaten, zand- of een betonvloer onder het bad komt, is het altijd aangeraden om een ondertapijt te gebruiken. Het ondertapijt dient als een extra beschermlaag en neemt de nog kleine oneffenheden weg. Met name bij een betonnen ondervloer is dit echt nodig.
Stap 8: Het plaatsen van de liner
Nu de ondervloer van het zwembad af is, is het tijd om de liner te plaatsen. We adviseren om de liner pas te plaatsen bij een temperatuur van minimaal 18 °C. Een liner is namelijk soepeler bij warme temperaturen. Voordat je de liner plaatst is het verstandig om aandachtig de instructie te lezen. Goed doorgenomen? Dan is het tijd om het folie te plaatsen.
De liner wordt geheel over het bad heen gehangen. Hang de liner tot ongeveer 30 cm over de buitenrand. Zorg er vervolgens voor dat de liner vastgezet wordt. Dit kan je doen met klemmen of door het met een aantal mensen vast te houden.
Nu de liner stevig vastzit voeg je water toe. Gebruik een tuinslang en vul het bad met een laagje van 3 tot 5 centimeter. Het meest ideaal is om warm water toe te voegen. Naar verloop van tijd wordt de folie op zijn plaats getrokken. De folie bestrijkt nu over de gehele bodem van het zwembad. Ook bij de zijkanten. Het is nu tijd om het zwembad verder te vullen met water in de volgende stap.
Stap 9: Afmonteren van liner
De liner is nu uitgerekt over het gehele zwembad. De volgende stap is het vullen van het zwembad tot een diepte van ongeveer 60 á 70 centimeter. Neem hier de tijd voor want de liner kan nog verplaatsen of zakken.
Haal vervolgens 2 of 3 segmenten van de toprail en monteer de liner volgens het instructieboekje over de wand. Let op dat het losgemaakte gedeelte niet in het water terecht komt.
Span de liner strak over de wand en monteer de witte plastic strips (coping). Plaats hierna de stabilisatierails. Monteer de losgemaakte delen weer terug op het zwembad. Als het goed is heb je nu nog een overschot aan zeil aan de buitenkant van het zwembad. Dit kan je wegsnijden.
Let op: Raak de wand tijdens het afsnijden niet aan en snij het zeil weg tot maximaal 3 centimeter van de coping.
Stap 10: Vrijmaken van de skimmer
Het zwembad is nu grotendeels afgemonteerd. Het is nu tijd om de skimmer vrij te maken van de liner. Vul het zwembad tot ongeveer 5 - 10 centimeter onder de inlet en de skimmer.
Wacht nog met het opensnijden van het zeil. Plaatst eerst de pakking(en) over de metalen rand en monteer daarna pas de klep in de skimmer. Houd vervolgens de skimmer aan de buitenkant tegen de wand en het frontplaatje aan de binnenkant van het zeil.
Prik nu de schroeven door het frontplaatje en het zeil. Schroef het geheel aan elkaar. Draai nu alle schroeven aan zodat het zeil niet meer kan schuiven. Nu het zeil niet meer kan verplaatsen kun je beginnen met het uitsnijden van de skimmer. Snij ook het kleine ronde gaatje voor de stofzuigadapter uit. Deze bevindt zich onderaan.
Stap 11: Het zwembad dichtgraven
Nu de skimmer en de inlet afgewerkt is het tijd om je nieuwe zwembad in te graven. Voordat je gaat beginnen met je zwembad ingraven moet je het zwembad verder vullen tot 5 centimeter onder de rand. Is dit gelukt, kan je beginnen met het aanvullen van het gat waar je zwembad in staat. We adviseren om dit gat aan te vullen met stabilisé. Dit kan je halen bij de lokale bouwmarkt.
Tip: probeer gestabiliseerd zand te vermijden bij de skimmer en inlet. Het kan zijn dat je er later bij moet kunnen. Gebruik dus wit zand. Hier kan je later nog gemakkelijk in graven.
Stap 12: Afwerking van het inbouwzwembad
Omdat het inbouwzwembad een paar centimeter bovengronds is kan je de deksel van de skimmer gemakkelijk plaatsen. Je zou er voor kunnen kiezen om dit te bedekken met leuke betegeling, bestrating en dergelijke.
Als je een houten zwembad of een stalen zwembad hebt ingegraven kan je vlonders gebruiken om de volledige look af te maken.
Intex opzetzwembad inbouwen
Zoals de naam al doet vermoeden is een opzetzwembad in eerste instantie alleen bedoeld om op te zetten. Als je er toch voor kiest om je opzetzwembad in te graven moet je rekening houden met de garantie. Deze vervalt dan ook. Het is in onze ogen niet de beste keuze, maar het kan in principe wel.
Het voordeel van een Intex zwembad ingraven is dat het gewoonweg minder kost om aan te schaffen. Een Intex zwembad ziet er daarentegen een stuk minder mooi uit dan een houten zwembad of een stalen zwembad. Je zou er dus voor kunnen kiezen om je Intex zwembad volledig in te bouwen in een houten frame. Vervolgens kan je de bovenkant afwerken met vlonders.
Wil je toch écht je Intex Zwembad ingraven, hou dan rekening met de volgende punten:
- Voorzie het zwembad van een goede ondergrond.
- Plaats het zwembad op minimaal een laag grondzeil.
- Het zwembad kan je niet volledig ingraven zoals bij een inbouwzwembad.
- Het zwembad zal een minder lange levensduur hebben.
We adviseren om je Intex Zwembad vrij te houden in de grond. Hiermee bedoelen wij dat het Zwembad aan alle zijden vrije ruimte heeft. Hierdoor komt er geen druk op het bad en kan die niet instorten. Vervolgens kan je een vlonder plaatsen boven het zwembad.
Conclusie zwembad ingraven
Na het volgen van dit stappenplan is het (hopelijk) gelukt om je zwembad in te graven. Wij wensen je veel zwemplezier toe! Zit je nog ergens mee of lukt het niet helemaal? Bel gerust of stuur een berichtje voor advies.