Chloor uitslag na het zwemmen

De haat-liefde verhouding van Chloor

Zoals je vast al wel weet, is zwembadwater in de meeste gevallen kraakhelder. Daarnaast zijn we allemaal bekend met de penetrante geur van chloor uit ons zwembadwater. Om ons zwembadwater schoon te houden gebruiken we dus het welbekende middeltje: chloor. Het kan ook voor komen dat er juist te veel chloor of te weinig chloor in het water zit. Chloor kan voor  chloor uitslag, jeuk en huid irritaties zorgen na het zwemmen. In deze blog lees je onder andere hoe je je hier tegen kan beschermen. Hoe je de kwaliteit van jouw zwembadwater kunt optimaliseren en wat de gevolgen zijn voor je gezondheid.

Uitslag na zwemmen in chloor

Uitslag na zwemmen in chloor is een veelvoorkomend probleem, vooral bij zwembaden waar de chloorbalans niet optimaal is. De huid raakt geïrriteerd door de combinatie van zweet, vuil en regelmatige blootstelling aan chloor. Dit kan leiden tot een rode huid en soms zelfs een allergische reactie. Om chloor uitslag te voorkomen, is het belangrijk om je huid goed af te spoelen na het zwemmen en een vochtinbrengende crème te gebruiken om de huid weer te herstellen. Hiermee voorkom je een droge, jeukende huid en zorg je ervoor dat de huidbarrière intact blijft.

De gevolgen van blootstelling aan chloorwater

Chloor is vrijwel altijd aanwezig in een schoon zwembad en kan je dus niet vermijden tijdens het zwemmen. De belangrijkste functie van chloor is desinfecteren en wordt daarom gebruikt in zwembaden. Wanneer je huid in aanraking komt met chloorwater raakt dit al snel geïrriteerd, wellicht heb je hier wel eens last van gehad. Langdurige blootstelling aan chloorwater kan de huid aantasten en resulteren in problemen zoals rode huid, jeukende uitslag en een droge huid.

Gevolgen van herhaalde blootstelling aan teveel chloor kan zich uiten in verschillende problemen. Je kan last krijgen van huiduitslag, jeukende uitslag en je kan een branderig gevoel krijgen in je ogen.


"Ik ben allergisch voor chloor"

Soms hoor je wel eens iemand zeggen dat ze allergisch zijn voor chloor, dit klopt niet helemaal. Je bent namelijk niet allergisch voor chloor. Je lichaam reageert op trichlooramine. Dit is een bijproduct van chloor. De uitslag na zwemmen in chloor en alle andere symptomen worden veroorzaakt door de combinatie van trichlooramine en stoffen die van zwemmers afkomstig zijn. Zweet, speeksel, plas en poep vallen onder zulk soort stoffen. We reageren dus niet op chloor zelf, maar het bijproduct van chloor. 

Reacties die je lichaam kan hebben op trichlooramine zijn: 

. rode ogen;

. jeukende ogen;

. branderige ogen;

. bultjes;

. huiduitslag;

. jeukende huid;

. ademhalingsproblemen;

. benauwdheid

Teveel chloor in je zwembad kan dus voor verschillende problemen zorgen. Veel van deze gevolgen zijn goed te behandelen met verschillende zalfjes en crèmes. Uiteraard valt dit ook te voorkomen. En zoals het gezegde luidt; 'voorkomen is beter dan genezen' :)

Hoe voorkom je problemen met chloorwater?

Zoals gezegd ontstaan problemen met chloorwater met name door een disbalans in het zwembadwater. Een disbalans in het water wilt zeggen dat de waardes in het zwembad uit balans zijn.

Controleer de pH- en chloorwaarde

Er zijn twee waardes belangrijk als het gaat om de kwaliteit van het water. Dit is de pH-waarde en de chloorwaarde. Bij beide waarden geldt dat een te hoge waarde resulteert in irritatie en uitslag na zwemmen in chloor water. Ook een te lage pH-waarde kan resulteren in irritatie van de huid. De pH waarde noemt men ook wel de zuurgraad van het water. Wanneer de pH waarde niet ideaal is, is de kans zeer aanwezig op verkleuring van het zwembadwater.

De pH-waarde waar je naar moet streven ligt tussen de 7,0 en 7,6. De pH-waarde kan je zelfstandig meten met behulp van een pH-meter.

De chloorwaarde van het water ligt idealiter tussen 1,0 en 2,0 ppm. De chloorwaarde van je zwembad kan je meten met behulp van onze testsets.

(We raden aan om deze waardes 2 maal per week te checken.)


Hoe het chloorgehalte verlagen of verhogen?

Er zijn twee soorten chloor en verschillende chloorwaardes. Onder de twee soorten chloor wordt er onderscheid gemaakt tussen organisch en anorganisch. 

Chloorwaarde te laag, wat nu?

Wanneer de chloorwaarde te laag is, kan je dit heel simpel verhogen door extra chloor toe te voegen. We raden aan om chloortabletten toe te voegen door middel van een skimmer of een chloordrijver. Een nog makkelijkere oplossing is onze Simply Genius. Hier hoef je niet handmatig chloor toe te voegen. 

Het kan ook zo zijn dat de chloorwaarde van het zwembad dusdanig laag is dat er flink wat chloor nodig is om het weer op gewenst peil te krijgen. In dit geval adviseren wij je om chloorshock te gebruiken. Chloorshock lost zeer snel op en heeft een veel snellere werking dan chloortabletten. Ideaal dus om de chloorwaarde snel op niveau te krijgen. 

Chloorwaarde te hoog, wat nu?

Een te hoge chloorwaarde zorgt voor verschillende huidproblemen zoals jeuk, uitslag en bultjes. Ademhalingsproblemen en oogproblemen kunnen ook voor komen. Naast de fysieke problemen die je kunt ondervinden zorgt een te hoge chloorwaarde ook voor verkleurd water. Meestal wordt het water dan troebel of groenig. En hierdoor kan er aanslag op de zwembadwanden ontstaan wat weer schadelijk is voor je zwembad.

Het is dus onverstandig om zomaar extra chloor toe te voegen. Regelmatig de waardes controleren is dus erg belangrijk. Meten is weten.

Douchen voor- en na het zwemmen

Naast de waterkwaliteit zijn er nog andere preventieve maatregelen die je kunt treffen om klachten te voorkomen. Zo kan douchen voor- en na het zwemmen al voor veel verschil zorgen.

Douchen voor het zwemmen

Douchen voordat je gaat zwemmen in chloorwater zorgt ervoor dat je schoon het water kan betreden. Door vooraf te douchen worden de bacteriën en schimmels die wij dragen van ons afgespoeld en kunnen wij het water schoon betreden. "Maar zorgt Chloor er niet juist voor dat deze bacteriën en schimmels vernietigd worden en het water dusdanig schoon houdt?" Dat klopt. Maar als je vooraf niet afspoelt komen deze bacteriën en schimmels in het zwembad terecht en moet er dus meer chloor en chemicaliën toegevoegd worden.

Douchen na het zwemmen

Na het zwemmen is jezelf goed afspoelen een verstandige zet. Een goede douche zorgt ervoor dat resterend chloor van de huid wordt gespoeld. Het is dan ook handig om een buitendouche te hebben bij je zwembad. Bekijk hier ons aanbod van buitendouches.

TIP: Gebruik een schone handdoek na het afdouchen. In je badhanddoek kunnen nog chloorresten zitten en dat maakt het afdouchen minder effectief.