6 tips voor een schoon zwembad
Iedereen droomt van kristalhelder, sprankelend schoon zwembadwater waar je met plezier in kunt zwemmen. Maar soms blijkt dat schoonhouden van je zwembad toch een uitdaging te zijn. Hoeveel chloor moet er precies in? Werkt het chloor wel als de pH-waarde niet goed is? En wat te doen met die vervelende dode algen? We krijgen vaak zulke vragen. Daarom geven we je hier 6 vrolijke en uitgebreide tips om je zwembadwater in topconditie te houden, met een knipoog naar de juiste pH-waarde, gebonden chloor en een brandschoon bad.
1. Houd je pH-peil scherp in de gaten!
De pH-waarde is cruciaal voor de kwaliteit van je zwemwater en geeft de zuurgraad aan. Een lagere pH-waarde zorgt voor een betere desinfectie van het zwembad, maar het moet natuurlijk wel aangenaam en veilig blijven voor je huid.
Een gezonde pH-waarde ligt tussen 7,2 en 7,6. Bij een waarde van 7,0 is het water neutraal; bij een hogere waarde is het water basisch en bij een lagere waarde is het water zuur.
Om de pH-waarde van je zwembad in de gaten te houden, kun je teststrips of een digitale tester gebruiken. Deze geven eenvoudig en snel aan of de waarden juist zijn.
Is je pH-waarde te hoog? Dan moet je pH-min toevoegen om het omlaag te brengen. Is de pH-waarde te laag? Voeg dan pH-plus toe om het evenwicht te herstellen. Een juiste pH-waarde voorkomt problemen en zorgt ervoor dat het chloor zijn desinfecterende werk goed kan doen.
2. Kies een doordachte plek voor je zwembad
De locatie van je zwembad is belangrijk voor het schoonhouden ervan. Zet het bijvoorbeeld niet onder een grote boom, want alles wat uit de boom valt, belandt rechtstreeks in je bad.
Denk ook aan windrichting en zonlicht. Een open, zonnige plek helpt het water op temperatuur te houden en zorgt voor een natuurlijke verwarming.
Wil je echt de perfecte locatie voor je zwembad? Check dan ook onze blog over zwembadplaatsing, waarin we dieper ingaan op de ideale omstandigheden.
3. Bescherm je zwembad met een afdekzeil wanneer je het niet gebruikt
Dek je zwembad af met een afdekzeil als je het niet gebruikt. Zo houd je vuil zoals bladeren, insecten en ander afval buiten. Bovendien blijft je zwembadmateriaal mooi en beschermd tegen weersinvloeden, zoals zon en regen.
Energie besparend
Als je een verwarmd zwembad hebt, helpt een afdekzeil om de warmte vast te houden en warmteverlies te verminderen. Dit betekent dat je minder energie hoeft te gebruiken om je zwembad op de gewenste temperatuur te houden, wat op de lange termijn kosten bespaart.
4. Vul je zwembad met betrouwbaar kraanwater
Kraanwater is het veiligst voor je zwembad. Bron- of grondwater kan veel mineralen of andere stoffen bevatten die problemen kunnen veroorzaken.
Wanneer deze stoffen of mineralen in contact komen met chloor, kunnen ze zich vermengen met het water en verkleuring veroorzaken. Kies dus altijd voor kraanwater om je zwembad te vullen en voorkom ongewenste bijeffecten.
5. Meten is weten: gebruik chloor verstandig
Chloortabletten zijn onmisbaar bij het schoonhouden van je zwembad, maar het is belangrijk om ze met zorg te gebruiken.
Lees de gebruiksaanwijzing altijd aandachtig en zorg ervoor dat je de juiste hoeveelheid chloor toevoegt. Te veel chloor kan schadelijk zijn voor je gezondheid en leiden tot irritatie van ogen en huid.
Chloor waarde
De normale chloorwaarde ligt tussen de 1 en 2 ppm/liter. Bij de aanwezigheid van algen in het zwembad mag het chloorniveau verhoogd worden tot 3 ppm/liter. Gebruik teststrips of een digitale testset om de chloorwaarden te meten en pas ze indien nodig aan.
Gebonden chloor
Gebonden chloor is chloor dat in principe al is verbruikt, maar nog steeds in het water aanwezig is en niet meer actief bijdraagt aan de desinfectie van het water. Dit kan een onaangename geur veroorzaken en irritatie aan ogen en slijmvliezen. Wees dus voorzichtig met chloor en houd je aan de richtlijnen die bij de chloorproducten worden meegeleverd.
6. Pas op voor dode algen
Dode algen kunnen een hardnekkig probleem vormen bij het schoonhouden van je zwembad. Ze zijn te klein om gefilterd te worden en zakken vaak naar de bodem, waar ze moeilijk te verwijderen zijn. Om dit probleem op te lossen, kun je vlokmiddel gebruiken. Dit middel bindt de losse deeltjes aan elkaar, waardoor ze een grotere massa vormen en door het filtersysteem verwijderd kunnen worden.
Wij van de Zwembadmannetjes wensen je veel succes met het onderhouden van je zwembad en natuurlijk ontzettend veel zwemplezier! En voor degenen met een kleiner zwembad (onder 10.000 liter): vergeet niet om Simply Genius te gebruiken. Dit handige product helpt je om je zwembadwater in topconditie te houden met minimale inspanning.
Door het volgen van deze tips zorg je ervoor dat je zwembadwater schoon en helder blijft en dat je altijd kunt genieten van een verfrissende duik.
En vergeet niet: een goed onderhouden zwembad is niet alleen aangenamer om in te zwemmen, maar het verlengt ook de levensduur van je zwembad en bespaart op de lange termijn onderhoudskosten.
Dus pak die teststrips, chloor en vlokmiddel erbij en duik met een gerust hart in je prachtige, schone zwembad!